Κατώτατος: Νέα συνάντηση Κούσιου με συντεχνίες την Τρίτη

Τα δεδομένα στις συζητήσεις με τον Κατώτατο μισθό σήμερα

 

Σημαντική όσο και δύσκολη προβλέπεται η ερχόμενη βδομάδα όσον αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για υιοθέτηση του κατώτατου μισθού. Και αυτό διότι ο υπουργός Εργασίας θα έχει επαφές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν εκφράσει σημαντικά παράπονα για την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση στο συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία έχει ξεφύγει από τη βάση που είχε τεθεί επί υπουργίας της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Ειδικότερα, ο κ. Κούσιος θα δει την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 11 το πρωί τις συντεχνίες, μετά από τις δυο διαδοχικές επαφές που είχε προ ημερών με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Η προσπάθεια του μόνο εύκολη δεν είναι, ιδιαίτερα μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό και τις επαφές που είχε στη συνέχεια με τα δύο μέρη, όπου διαφάνηκαν μεγάλες διαφορές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να φεύγουν δυσαρεστημένες υποστηρίζοντας ότι μπήκαν στο τραπέζι άλλες παράμετροι σε σχέση με τις μέχρι τότε συζητήσεις.

Η εργοδοτική πλευρά σημειώνει από την πλευρά της ότι είχε διανυθεί αρκετός δρόμος επί Ζέτας Αιμιλιανίδου αλλά απορρίπτουν τη θέση των συντεχνιών ότι βρέθηκαν στο παρά ένα να υπογράψουν αφού παρέμεναν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες. Τονίζουν επίσης ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η οικονομία, δεν θα πρέπει να μπουν εμπόδια στις επιχειρήσεις που να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα τους. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι εάν εισαχθεί ένας υψηλός κατώτατος μισθός υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθουν άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε μια επιχείρηση και να ζητήσουν και αυτοί αυξήσεις, με αποτέλεσμα να βρεθεί η επιχείρηση σε δύσκολη θέση. Γι αυτό άλλωστε και εισηγήθηκαν όπως ο κατώτατος μισθός με την πρόσληψη να είναι γύρω στα 830 ευρώ και μετά από έξι μήνες να ανεβεί στα 900, ποσά δηλαδή χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό που ισχύει σήμερα για εννιά επαγγέλματα.

Από τη δική τους πλευρά, οι συντεχνίες τονίζουν κατ’ αρχήν ότι είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο πως το θέμα πρέπει να τεθεί και πάλι στην κοινωνική του διάσταση, εκεί όπου βρισκόταν στις συζητήσεις με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Τονίζουν χαρακτηριστικά ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα εισαχθεί για τους εργοδότες, αλλά για τους εργαζόμενους που θέλουν να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία με ένα αξιοπρεπή μισθό και να προχωρήσουν στο μέλλον έχοντας μια καλή βάση. Σημειώνουν περαιτέρω οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό μπήκαν στη συζήτηση στοιχεία που όχι μόνο δεν μπορούν να τεθούν ως βάση για να ρυθμίσουν τον κατώτατο μισθό, αλλά απορρυθμίζουν ολόκληρη την αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του, δεν μπορεί ο κατώτατος να είναι χαμηλότερος από τον υφιστάμενο, και δεν μπορεί να τίθεται θέμα αλλαγής του ωραρίου πέραν από τα ήδη συμφωνηθέντα. Σε σχέση με το ύψος του κατώτατου, είχαν προτείνει να ξεκινήσει από τα 950 ευρώ και αναλόγως να αυξάνεται προς τα πάνω.

Είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη όσο και κρίσιμη για την παραπέρα πορεία των συζητήσεων, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει και το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις. Ο Κυριάκος Κούσιος είχε δηλώσει ότι δεν αναμένει να υπάρξει πλήρης ταύτιση απόψεων, αλλά οι δυο πλευρές να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να διαμορφώσει μια τελική πρόταση την οποία να πάρει στο Υπουργικό για έγκριση.

πηγή: Brief