Κατσουρίδης: Δεν είναι θέμα κόμματος ή επιτελείου η έρευνα στην Κεντρική


Διαβάστε επίσης, “Στεφάνου: Πρώτα λύση και μετά μεταφορά ΦΑ μέσω Τουρκίας” και “Υπουργός Εργασίας: “H Κύπρος πάνω απ’ όλα””.


Πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα θεωρούν ότι ο θεσμός του Διοικητή και της ΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός, λέγοντας ότι προκαλούσε «ιερή οργή» η παραμικρή δήλωσε του τότε ΥΠΟΙΚ ή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τη κατεύθυνση του κ. Ορφανίδη.

«Θεωρώ ότι το θέμα το χειρίζεται ένας εξίσου ανεξάρτητος θεσμός, ο Γενικός Εισαγγελέας και διερωτώμαι ποια είναι η θέση των επιτελείων ή των κομμάτων να παρεμβαίνουν σε θέματα δύο καθαρά ανεξάρτητων θεσμών που ρυθμίζονται από το σύνταγμα και για τα οποία σαφέστατα και σήμερα το πρωί ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε γιατί διεξάγεται η έρευνα», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι «αλλοίμονο αν με κομματικές παρεμβάσεις θα σταματούν  έρευνες που αγγίζουν -με βάση τον Γενικό Εισαγγελέα – θέματα εθνικής ασφάλειας».

Για δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας για το θέμα των ανακρίσεων ότι ο κάθε πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις της αστυνομίας και ότι «είναι καιρός να αλλάξει το σύστημα και κάποιες σημαντικές απαντήσεις να πρέπει να δίδονται»  ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι ο κάθε πολίτης που καλείται να δώσει μαρτυρία αποφασίζει ο ίδιος αν θα μιλήσει ή όχι και ότι στην περίπτωση των Βουλευτών υπάρχει το θέμα της ασυλίας.

«Όταν ήμουν διευθυντής της Χαραυγής για 13 χρόνια, μερικές φορές, για δημοσιεύματα της εφημερίδας ήρθε η Αστυνομία να μου ζητήσει πληροφόρηση, ενημέρωση, να πω κάτι, ανάλογα έπραττα», ανέφερε. Διευκρινίζοντας ότι δεν επιθυμεί να αδικήσει κανένα και ότι δεν έχει υπόψη του δήλωση του Αρχηγού ότι «πρέπει να αλλάξουν(τα πράγματα) ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι προκύπτει θέμα αλλαγής οποιασδήποτε νομοθεσίας, ή ότι είναι θέμα νομοθεσίας, λέγοντας ότι τα ζητήματα είναι θεσπισμένα.

 

Ο Χρ.Πισσαρίδης δεν είναι υπεράνω κριτικής, απαντά στον Νεοφύτου ο Ν. Κατσουρίδης 

Τις θέσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι το εκλογικό επιτελείο Μαλά μεταχειρίζεται τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη με απαξιωτικό τρόπο, απέρριψε ο επικεφαλής του επιτελείου, Νίκος Κατσουρίδης, σημειώνοντας ότι καμία απαξίωση δεν υπάρχει και ότι ο σχολιασμός των απόψεων είναι προϊόν της προσοχής που το επιτελείο δίνει στις απόψεις αυτές, χωρίς η προσοχή και η σημασία να συνεπάγεται συμφωνία. Ταυτόχρονα ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής και παρέθεσε δηλώσεις του Χριστόφορου Πισσαρίδη, οι οποίες όπως είπε,  ταυτίζονται και με τις θέσεις του επιτελείου Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις στο επιτελείο Μαλά, ο κ. Κατσουρίδης επέκρινε τον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι προσπάθησε να μετατρέψει το θέμα «σε ζήτημα δήθεν απαξίωσης του κ. Πισσαρίδη», προσθέτοντας ότι «η αναφορά στις απόψεις και στις προτάσεις του κ. Πισσαρίδη , θέλει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι είναι ταυτισμένες με παραδοσιακές θέσεις του ΔΗΣΥ και της ηγεσίας του».Εκανε λόγο για θέσεις που ανήκουν σε μια σχολή σκέψης που θεωρεί την απόλυτη λύση των προβλημάτων της οικονομίας, τις ατελείωτες περικοπές εις βάρος των εργαζομένων, την συνεχή περικοπή κοινωνικών δαπανών και την παράδοση των πάντων στο ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Κατσουρίδης παρέθεσε πέντε απόψεις του Χριστόφορου Πισσαρίδη , οι οποίες ,όπως είπε, «αιτιολογούν πλήρως γιατί ο κ. Πισσαρίδης δέχτηκε να προτείνει τον κ. Αναστασιάδη και ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε να τον προτείνει ο κ. Πισσαρίδης». 

Συνέχισε λέγοντας ότι  ο κ. Αναστασιάδης ασπάζεται όπως διαφαίνεται τις θέσεις αυτές και διερωτήθηκε αν τις ασπάζονται οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ στους ημικρατικούς οργανισμούς ή οι απλοί εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, ο νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρει ότι ο μικρός καταστηματάρχης μπορεί να δουλέψει σε άλλους μεγάλους καταστηματάρχες, να πάρει θέση supervisor σε ένα μεγάλο κατάστημα και αυτό είπε είναι «σαφέστατο μήνυμα προς τους μικρούς καταστηματάρχες που αδειάζει τις περί αντιθέτου δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο κ. Πισσαρίδης, αναφέρει το επιτελείο Μαλά, θεωρεί ότι αν χρειαστεί να στηριχτούν οι τράπεζες, αυτό δεν πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές που θα δίνουν στο κράτος το δικαίωμα να ψηφίσει για την πολιτική της τράπεζας και να επηρεάζει τον διορισμό στα Δ.Σ. αλλά με μετοχές που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. “Με άλλα λόγια», συνέχισε ο κ. Κατσουρίδης, «δώστε τα δισεκατομμύρια να στηριχτούν οι τραπεζίτες που έλαμψαν με την κακοδιαχείριση των τραπεζών .  Αποζημιώστε τους γιατί οδήγησαν την οικονομία σε αδιέξοδο και αφήστε τους να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο».

Ο Νίκος Κατσουρίδης είπε ακόμη ότι ο κ. Πισσαρίδης θεωρεί πως η ΕΕ καθυστέρησε να πάρει τα σκληρά μέτρα λιτότητας για να αποφευχθεί η κρίση, προσθέτοντας ότι «σήμερα ακόμα οι κ. Αναστασιάδης και Νεοφύτου, έστω και καθυστερημένα, αναγνωρίζουν ότι δεν επαρκεί η λιτότητα για να σωθεί μια οικονομία αλλά χρειάζονται και μέτρα ανάπτυξης εκτός και αν δεν το εννοούν». Εκανε ακόμη λόγο για θέσεις του κ. Πισσαρίδη που οδηγούν «σε πλήρη ασυδοσία στην εργοδοσία, στην αύξηση των τιμών και την καθιέρωση ατέλειωτων ωραρίων εργασίας» και για τοποθετήσεις του για την δημόσια υγεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις. «Η νέα εποχή στον τόπο μας μπορεί να προέλθει όχι μέσα από την επιστροφή σε κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα αλλά με μια πραγματικά νέα πρόταση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα και ένα νέο πρόσωπο, δηλαδή τον Σταύρο Μαλά», ανέφερε.

Πηγή ΚΥΠΕ