Καβγάς για τα δις του ΓΕΣΥ

Καβγάς για τα δις του ΓΕΣΥ

Σοβαρές αναταράξεις γύρω από ΓΕΣΥ σημειώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με άξονα μισθοδοσίες και δαπάνες του συστήματος. Με πρόσχημα τον οικονομικό εξορθολογισμό του ΓΕΣΥ επιχειρείται νομοθετική μεταρρύθμιση με πρωτεργάτες ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ. Αντιδρούν έντονα ΑΚΕΛ αλλά και οι πρώην υπουργοί Υγείας Γιώργος Παμπορίδης και Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι πρέπει χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, να εφαρμοστεί απόλυτα ο νόμος και να παταχθούν φαινόμενα είτε εκμετάλλευσης, είτε κακών πρακτικών «γιατί είναι κρίμα αυτό που κτίστηκε να χαλαστεί από κάποιους επιτήδειους»,  

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ανέφερε ότι «είμαστε εδώ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ασθενών για να προστατεύσουμε τον Κύπριο ασθενή. Για εμάς προέχει ο Κύπριος ασθενής. Και όταν λέμε εφαρμογή του νόμου, το εννοούμε».

  «Αν κάποιοι που είναι στο ΓεΣΥ νομίζουν ότι μπροστά τους έχουν μια κληματαριά γεμάτη κνιζιά σταφύλια και είναι απού προλάβει να κόψει περισσότερα για να βάλει μέσα στο ζεμπίλι του, θα έρθει γρήγορα η ώρα που θα έρθει όλη η κληματαριά και θα μας σκεπάσει από πάνω και πρώτα θύματα θα είναι οι ασθενείς. Άρα κακές πρακτικές, κάποιος να έχει χιλιάδες γραμμένους, ως προσωπικός γιατρός, ασθενείς χωρίς να έχει νοσοκόμο, χωρίς να έχει μια ιδιαιτέρα, χωρίς να εξυπηρετεί και βρέξει χιονίσει στο τέλος του μήνα θα πιάσει τον μισθό, δεν είναι έτσι σχέδιο που ψηφίσαμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση, ένα μέρος της αμοιβής του ιατρού να έχει σχέση με την υπηρεσία που δίδει, να έχει και ενδιαφέρον να βάλει γρήγορα το ραντεβού του ασθενή του, να προσέξει τον ασθενή του.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας δήλωσε ότι  «έχουμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει να γίνουν δραστικά μέτρα έτσι ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και πρέπει πλέον να προωθήσουμε μέτρα για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από το Σύστημα της Υγείας μας», πρόσθεσε.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αναφορά του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού στους προσωπικούς γιατρούς και αν θα εξεταστεί ενδεχόμενο να μπούνε κάποια κριτήρια σε σχέση με τις αμοιβές τους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «δεν είμαι εγώ αρμόδιος, όμως είπα κάτι ξεκάθαρο. Δεν γίνεται να έχεις χιλιάδες ασθενείς και να μην σε υποχρεώνει ο ΟΑΥ ότι πρέπει να έχεις ένα ιατρείο. Ότι πρέπει να έχεις μια νοσοκόμα, ότι πρέπει να έχεις μια ιδιαιτέρα να απαντά τα τηλέφωνα στις χιλιάδες των ασθενών που είναι γραμμένοι κοντά σου. Δεύτερον, δεν μπορεί το 100% των απολαβών σου να έχει σχέση με πόσους έγραψες στη λίστα και να μην έχει καμιά διασύνδεση με πόσους εξυπηρέτησες. Άρα πρέπει να γίνει κάτι μεικτό. Αυτό είναι προς όφελος και του ευσυνείδητου, προσωπικού γιατρού και του ασθενή και του συστήματος».

Στη μάχη και πρώην Υπουργοί

Πέρα από τις δηλώσεις αυτές, στη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές διαφάνηκε η πρόθεση ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ για αλλαγές στη νομοθεσία του ΓΕΣΥ. Αυτό έφερε τη αντίδραση του κ. Παμπορίδη που αντάλλαξε μέσω διαδικτύου, διαξιφισμούς με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη. Θα μας βρείτε απέναντι έγραψε ο κ. Παμπορίδης.

 «Ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ συγκεκριμένων αλλαγών, που δεν θεωρούμε ότι αλλάζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ» έγραψε ο Χάρης Γεωργιάδης, με τον Γιώργο Παμπορίδη να απαντά ότι «αν δεν επιχειρηθεί αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε. Αν όμως επιχειρηθεί, είτε από εσάς, είτε από τον Σιζόπουλο (που σας εκθείαζε εχθές για τις διακηρυχθείσες προθέσεις σας), τότε θα μας βρείτε όλους ξανά απέναντι».

«Όσον αφορά στον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών, για παράδειγμα, οι οποίοι πληρώνονται κατά κεφαλή. Θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώνονται αυτοί που δέχονται ασθενείς, όχι εκείνος που έχει το τηλέφωνο του κλειστό. Αυτό είναι ένα παράδειγμα των αλλαγών», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Χαρακτηριστική και η απάντηση του τέως Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, σε ανάρτηση του προέδρου της ΟΣΑΚ, Μάριου Κουλούμα ο όποιος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιώργο Παμπορίδη, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ασθενών ότι «όποιος επιχειρήσει αλλαγές στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ θα μας βρει απέναντί του».  

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ασθενών, Μ. Κουλούμας σχολίασε με δυσαρέσκεια τις σχετικές εξελίξεις, γράφοντας «ότι δεν χώνεψαν ότι το ΓΕΣΥ έγινε προς όφελος των πολιτών και επανέρχονται εισηγήσεις για εκτροχιασμό, κατανοητό από «Ιούδες», όμως πολλά ερωτήματα όταν γίνεται από τον ΔΗΣΥ, μετά την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν αφήνει αμφισβήτηση «πάνω από το πτώμα μου»  θα αλλάξει η νομοθεσία».

Στον… «χορό» και το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΟΣΑΚ, Δρ Χρίστος Πέτρου, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «σε έναν εξωπλανήτη, που έκαναν σύστημα υγείας, ένας γιατρός-βουλευτής, δεν θέλει να μπει στο σύστημα. Αποφάσισε όμως να κάνει μια πρόταση νόμου “μποτοξ” και να δώσει στον εαυτό του το δικαίωμα να συνταγογραφεί εντός τους συστήματος! Ευτυχώς στον τόπο μας δεν γίνονται έτσι πράματα».