Καύσιμα: Τα οριζόντια μέτρα πρέπει να καταργηθούν, ισχυρίζεται ο ΥΠΟΙΚ

Της Αλεξίας Καφετζή

Ερωτηθείς για την τελευταία παράταση στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στα καύσιμα που εγκρίθηκε από την Βουλή, την Παρασκευή τα ξημερώματα και τι θα γίνει στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, υποστήριξε ότι «η περίοδος οριζόντιων μέτρων τελειώνει», με βάση τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όλων των φορέων της ΕΕ.

«Εμείς ως κράτος μέλος της ΕΕ, πρέπει να λειτουργούμε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον διάλογο, παράλληλα αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων στη διεθνή αγορά, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι από τις τρεις χώρες με τις πιο χαμηλές τιμές τόσο στην αμόλυβδη βενζίνη όσο και στο πετρέλαιο κίνησης.

«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οριζόντια μέτρα πρέπει να καταργηθούν και να παραμείνουμε σε μέτρα στοχευμένα», ισχυρίστηκε.

Ωστόσο υποστήριξε ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υβριδικά αυτοκίνητα και τα γενναιόδωρα, όπως είπε, κίνητρα για την αγορά τους που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση.

«Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτός. Είναι ο δρόμος ο ευρωπαϊκός, που είναι ο φιλικός προς το περιβάλλον δρόμος», ισχυρίστηκε.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα ανέφερε ότι ναι μεν λένε τέρμα στα οριζόντια μέτρα, ωστόσο, πρόσθεσε «ζούμε σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς, με πάρα πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις, με πάρα πολλές απειλές και τα δεδομένα αλλάζουν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Έφερε ως παράδειγμα πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίο είπε ότι είναι καιρός να σταματήσουν οι υπερβολικοί κανονισμοί και η γραφειοκρατικά στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και των επιχειρήσεων της ΕΕ, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα στάση της Γερμανίας που έδινε προτεραιότητα σε μηχανισμούς παρακολούθησης. Συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει και η Κύπρος, ως μια μικρή χώρα με ανοικτή οικονομία να παραβλέπει τις όποιες εξελίξεις.

Ερωτηθείς για την έγκριση από τη Βουλής της κατάργησης του τέλους €350 για τις εταιρείες και για την επέκταση της άδειας μητρότητας και τις επιπτώσεις στην οικονομία, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και έναν χρόνο ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την οικονομία.

«Όλα τα μέτρα είναι υπολογισμένα, όπως είδαμε και στον πρώτο προϋπολογισμό αυτής της Κυβέρνησης. Ήταν ένας ισορροπημένος προϋπολογισμός, πλεονασματικός, ακριβώς για να έχουμε τη δυνατότητα όταν χρειάζεται να ασκούμε πολιτικές που να ευνοούν και τα νοικοκυριά μας και κάποιες κατηγορίες της κοινωνίας μας, όπως οι πολύτεκνοι, και να αντιμετωπίζουμε όποια πρόκληση τυχόν προκύψει», ισχυρίστηκε.

Ερωτηθείς για θέσεις κομμάτων ότι η κατάργηση του τέλους €350 θα μπορούσε να ήταν στοχευμένη και κλιμακωτή, ο κ. Κεραυνός υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο τέλος δεν έχει να κάνει με τον τζίρο ή τα κέρδη των επιχειρήσεων. Είπε ότι η Κυβέρνηση κατάργησε το τέλος αφού το 98% των επιχειρήσεων είναι μικρές και μικρομεσαίες, το 96% των επιχειρήσεων απασχολεί κάτω από 9 άτομα, ενώ στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται και τα περίπτερα, τα μικρά μαγαζιά, οι μικροί φούρνοι κ.α.

«Επομένως τα €350 ήταν ένα βάρος στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Είναι κατανοητές οι διάφορες απόψεις αλλά στη δεδομένη στιγμή, στα πλαίσια της προσπάθειας της Κυβέρνησης να αντιμετωπισθεί από όλους η ακρίβεια που προκύπτει από εξωγενείς κυρίως παράγοντες, κρίθηκε σκόπιμο ότι σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να καταργηθεί», ισχυρίστηκε.