Καυτά ζητήματα στα χέρια του νέου υπουργού Εργασίας

ΑΤΑ, ξένοι εργάτες και συνταξιοδοτικό σε πρώτο πλάνο για το νέο υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου

Με πολλά και ανοικτά καυτά ζητήματα αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας ο Γιάννης Παναγιώτου. Μιλώντας κατά την παραλαβή της σκυτάλης από τον μέχρι πρότινως υπουργό Κυριάκο Κούσιο, ο νέος υπουργός Γιάννης Παναγιώτου μίλησε για ένα υπουργείο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ιστορικές κοινωνικές κατακτήσεις, όπως είπε. Ξεκινώντας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, στην εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου και του εθνικού κατώτατου μισθού με τον Κυριάκο Κούσιο.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του και στα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν, ο νέος υπουργός Εργασίας μίλησε για το θέμα της ΑΤΑ σημειώνοντας ότι στο προσεχές διάστημα θα προσεγγίσουμε το θέμα με στόχο να εξευρεθεί μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχιση της εργατικής ειρήνης που αποτελεί και προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο νέος υπουργός Εργασίας πρέπει να λειτουργούμε ανθρωποκεντρικά και να θέτουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο είτε ως εργοδότη είτε ως εργαζόμενο. Είναι σημαντικό συνέχισε, να διασφαλίσουμε από τη μια δίκαιη και αξιοπρεπή εργασία και από την άλλη δίκαιες απολαβές.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους μιλώντας στο Σίγμα ανέφερε ότι υπάρχουν ανοικτά, δύσκολα ζητήματα όπως είναι αυτό της ΑΤΑ αλλά και της απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες για το οποίο όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός έλαβε μονομερώς αποφάσεις. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το συνταξιοδοτικό και ειδικότερα για το θέμα της αποκοπής του 12% από τις συντάξεις.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής σημείωσε ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα της ΑΤΑ ωστόσο για το θέμα των εργαζόμενων από τρίτες χώρες σημείωσε ότι έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις και δεν μπορούμε να συζητούμε μέχρι να συμφωνήσουμε από τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους. Όταν δεν μπορείς να βρεις ανθρώπινο δυναμικό από την Κύπρο και από χώρες της ΕΕ αναγκαστικά πρέπει να φέρεις από τρίτες χώρες, σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν είναι κάτι που επιδιώκουν οι επιχειρήσεις αφού στοιχίζει περισσότερα ένας ξένος που θα πρέπει να του πληρώσεις το εισιτήριο και τη διαμονή του. Ο κ. Τσιακκής έκανε λόγο για ελλείψεις μεταξύ άλλων στον τουρισμό, στην εστίαση στο λιανεμπόριο και σε πολλούς άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

πηγή: Economy Today