Καζάνι που βράζει τα φαρμακεία, έτοιμα να κατεβάσουν ρολά

Ο Σύνδεσμος Φαρμακοποιών προτίθεται να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα θεωρήσει ορθά, έτσι ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αποζημιώσεις τις οποίες αξιώνουν λόγω της υπερσυνταγογράφησεις από γιατρούς.

Η σύσκεψη του ΟΑΥ με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο η οποία πραγματοποιήθηκε προ ημερών, ολοκληρώθηκε χωρίς θετική κατάληξη με τους φαρμακοποιούς να επεξεργάζονται τα επόμενα τους βήματα που ενδεχομένως να αφορούν ακόμη και κλείσιμο των φαρμακείων τους, ως αντίδραση. Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τα μέλη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ξεκαθαρίζουν ότι η λήψη μέτρων δεν είναι αυτοσκοπός, ωστόσο τονίζουν πως ο ΟΑΥ θα πρέπει να διαβεβαιώσει γραπτώς τους φαρμακοποιούς ότι στον προϋπολογισμό του 2023 οι ζημιές του 2022 θα καλυφθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως το Σαββατοκύριακο θα συνέλθουν τα όργανα του συλλόγου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα.

«Αθέτησαν τα όσα λέχθηκαν»

Από την εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Πλούταρχος Γεωργιάδης Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών, ξεκαθάρισε πως οι φαρμακοποιοί δεν είναι επαίτες αλλά ζητούν τα δεδουλευμένα τους και τίποτα περισσότερο. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, εξήγησε, όταν έγινε η συμφωνία είχε παρουσιάσει κάποιους αριθμούς καθώς και κάποια άλλα πράγματα τα οποία θα γίνονταν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ τα οποία όμως αθέτησε. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είχε ως αποτέλεσμα 15 εκατ. συσκευασίες οι οποίες, θα διακινούνταν μέσω του ΓΕΣΥ έχουν εκτοξευτεί στα 19 εκατ. Οι επιπλέον 4 εκατ. συσκευασίες, προσδίδουν μη υπολογιζόμενο κόστος στα φαρμακεία και συνεπώς τίθεται θέμα βιωσιμότητας των φαρμακείων.

Πλούταρχος Γεωργιάδης Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών

«Αυτή τη στιγμή, ο ΟΑΥ χρωστάει στους φαρμακοποιούς 8 εκατ. ευρώ. Είναι ντροπή να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο».

Προειδοποιεί ξανά για το ΓεΣΥ η Ελεγκτική Υπηρεσία

Για το ίδιο θέμα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, επανέλαβε από την εκπομπή Alpha Καλημέρα ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για το προβλήματα αυτά, φέρνοντας όπως είπε ως παράδειγμα, το Βρετανικό Σύστημα Υγείας το οποίο παραπαίει.

«Προειδοποιήσαμε τον ΟΑΥ και είχαμε πει να κοιτάξουν πως να ενισχυθεί το ΓΕΣΥ έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος γιατί κινδυνεύει».

πηγή: alphanews.live