ΚΕ: Να επιμεριστεί δίκαια το κοινωνικό κόστος από τα μέτρα της Tρόικα

Σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR, είπε ότι “εμείς φροντίσαμε μέσα από τη συζήτηση με τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης, να γίνει μία συγκεκριμένη εντατική δουλειά, με στόχο η δική μας η αντιπρόταση να είναι τεκμηριωμένη, να διασφαλίζει εκείνο το πλαίσιο, που από τη μια θα εξυγιαίνεται η κυπριακή οικονομία με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, από την άλλη ότι θα καλύπτονται οι δημοσιονομικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, με την έννοια ότι η τρόικα ζητά να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για αποπληρωμή των δόσεων και τελικά του δανείου που θα γίνει προς την Κύπρο από την τρόικα”.

Φροντίσαμε, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, έτσι ώστε το κοινωνικό κόστος πού ομολογουμένως θα υπάρχει από αυτά τα μέτρα να επιμεριστεί όσο το δυνατό δικαιότερα, με την έννοια να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες του καθενός, για την ανάληψη αυτού του βάρους, και από την άλλη, για να αφήνει ανοιχτή την προοπτική της κυπριακής οικονομίας, να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο που παρουσιάστηκε σε άλλες χώρες, όπου εφαρμόστηκε το μοντέλο της τρόικας και να μην μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο, από τον οποίον δεν θα  βγαίνουμε.

Λάβαμε υπόψη επίσης, είπε ο κ Στεφάνου, τις ιδιομορφίες της κυπριακής οικονομίας αλλά και τις ευαισθησίες που έχουμε, και ως Κυβέρνηση, αλλά και εάν θέλετε, και ως πολιτική ηγεσία γενικότερα, γιατί έγιναν και δημόσιες τοποθετήσεις από μέρους των πολιτικών δυνάμεων, για ζητήματα που είμαστε ευαίσθητοι, όπως είναι το θέμα τΗς ΑΤΑ για παράδειγμα, ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κατάργηση της ΑΤΑ – μιλούμε για αναδιάρθρωση της – και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συγκεκριμένα η Υπουργός Εργασίας, που έχει αποστείλει την πρόταση της στους κοινωνικούς εταίρους .

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω, συνέχισε ο κ Στεφάνου, ότι η ΑΤΑ, είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι νόμου, άρα δεν είναι η Κυβέρνηση που θα αποφασίσει, θα είναι κοινή απόφαση και συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Έχουν λεχθεί διάφορα αναφορικά με τον 13ο μισθό, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά το μισθό της αγοράς και σε μια περίοδο που πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεινοπαθούν, λόγω της μείωσης και της καθίζησης της αγοράς, χρειάζεται να διαφυλάξομε τον 13ο μισθό, για να μπορέσει η αγορά να κινηθεί προς τα μπροστά.

Υπάρχουν και διάφορα άλλα ζητήματα, είπε, τα οποία λάβαμε υπόψη, για τα οποία είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι, και φροντίσαμε να διαμορφώσουμε το πακέτο μέτρων με τέτοιο τρόπο που να διαφυλάσσουμε αυτά τα κεκτημένα.

Σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ Στεφάνου, είπε ότι δυστυχώς βρίσκονται σε στασιμότητα και ουσιαστικά σε αδιέξοδο, ένεκα της στάσης της τουρκικής πλευράς.

“Βλέπετε η Τουρκία βρίσκεται σε μία φάση έπαρσης και αλαζονείας και δεν παραλείπει να βρίσκει αφορμές και ευκαιρίες να αποστέλλει το μήνυμα ότι ευνοεί λύση, δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο. Το ίδιο κάνει και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, υπό τον κ. Έρογλου, ο οποίος μόλις ανέλαβε την ηγεσία της τ/κ κοινότητας και παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι του ΓΓ για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που είχε μείνει για συζήτηση στη βάση και στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Δυστυχώς, συνέχισε, ο κ. Έρογλου ουσιαστικά φρόντισε να ακυρώσει τις περισσότερες από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων και με αυτό τον τρόπο, οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά να έχουν κινηθεί προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά.

Η θέση η δική μας είναι γνωστή, πρόσθεσε, την είχαμε καταθέσει και στα Ηνωμένα Έθνη, θέση που ενστερνίζονται και τα ΗΕ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

“Αυτή την ετοιμότητα εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλην όμως δεν βρίσκουμε την θετική ανταπόκριση από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς”, σημείωσε.

Σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι είναι προκλητικές οι παράνομες ενέργειες των Τούρκων που επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα, και ταυτόχρονα να αμφισβητήσουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Η απάντηση μας σε αυτές τις προκλήσεις της Τουρκίας είναι ψύχραιμες, προσεκτική και αποφασιστική πολιτική που ακολουθούμε, που αποδίδει καρπούς. Από την άλλη θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την Τουρκία, και να ζητούμε από τον διεθνή παράγοντα, τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να έχουν θέση ενάντια σε αυτές τις προκλήσεις για κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”, κατέληξε.