ΚΕΔΙΠΕΣ: Κλειδώνει τα επιτόκια για στεγαστικά και άλλα δάνεια στο 3,5% και 4%

Η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) ανακοίνωσε επιδότηση επιτοκίων για αναδιαρθρωμένες χορηγήσεις με βασικό επιτόκιο αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε τα επιτόκια να μην υπερβούν το 3,5% σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και το 4% για άλλα δάνεια, με τον Πρόεδρο του ΔΣ της κρατικής εταιρείας, Λάμπρο Παπαδόπουλο, να δηλώνει ότι εξετάζονται και περαιτέρω μέτρα προς ελάφρυνση των πιέσεων που δέχοναι οι δανειολήπτες εν μέσω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων.

«Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της αύξησης των επιτοκίων, καθώς επηρεάζουν την ικανότητα διατήρησης των υφιστάμενων αναδιαρθρώσεων ως βιώσιμες», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα διαχείρισης μέχρι το τέλος του 2022.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, ανακοινώνουμε επιδότηση τόκων για το 2023 για τις αναδιαρθρωμένες πιστωτικές διευκολύνσεις, οι οποίες έχουν ως βασικό επιτόκιο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, ούτως ώστε το συνολικό επιτόκιο για το 2023 να μην υπερβεί το 3,5% για στεγαστικά και 4% για δάνεια άλλου σκοπού.

Ο κ. Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές ότι το μέτρο αυτό αφορά λογαριασμούς που δεν θα παρουσιάζουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις κατά την ημερομηνία κεφαλαιοποίησης, που προνοεί η σύμβασή τους.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα είναι σε θέση «σύντομα να ανακοινώσουμε και άλλα σχετικά μέτρα προς ελάφρυνση των πιέσεων προς το συνετούς δανειολήπτες από τις αυξήσεις των επιτοκίων».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που εξετάζονται, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΔΙΠΕΣ, Μάριος Παπαδόπουλος είπε βρίσκεται υπό επεξεργασία μια νέα τιμολόγηση για τις αναδιαρθρώσεις.

«Αναμένουμε να είμαστε σε θέση να τη βάλουμε σε εφαρμογή στις αρχές Μαΐου, καθώς επίσης και μια μεταβολή των βασικών επιτοκίων, που είναι κάτω από την περίμετρο των δανείων προς εξεύρεση λύσης», κατέληξε.

πηγή: alphanews.live