Κεντρική Τράπεζα: Οι μισθοί ειναι χαμηλοί – «Δεν αναμένονται επιβλαβείς επιπτώσεις» από την ΑΤΑ

Της Αλεξίας Καφετζή

Παρέμβαση Κεντρικής Τράπεζας για ΑΤΑ: «Δεν αναμένονται επιβλαβείς επιπτώσεις» – Υποδεικνύει ότι οι μισθοί είναι πιο χαμηλοί από την ευρωζώνη, αλλά και ότι αναμένονται πιο χαμηλές αυξήσεις

Σημαντικές αναφορές, οι οποίες αφορούν τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων σχετικά με τις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και την ΑΤΑ, περιλαμβάνει έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας (Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου 2023), η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δικαιώνοντας τις θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τον διάλογο, πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η πορεία των μισθών αντανακλά την καταβολή υψηλότερης ΑΤΑ, σύμφωνα και με τη μεταβατική συμφωνία, που βασίζεται στις τιμές του προηγούμενου έτους καθώς και των σχετικά μεγαλύτερων αυξήσεων που αναμένονται σε συλλογικές συμβάσεις ορισμένων τμημάτων του ιδιωτικού τομέα λόγω της πορείας των τιμών. Εντούτοις», προστίθεται, «δεν αναμένεται να οδηγήσει σε επιβλαβείς μηχανισμούς ανατροφοδότησης μισθών-τιμών (wage-price spiral)».

Σημειώνεται επίσης ότι «το μοναδιαίο εργατικό κόστος στην Κύπρο διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη λόγω και των μειώσεων στους μισθούς που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν», αλλά και ότι οι αυξήσεις οι οποίες αναμένεται να δοθούν στην Κύπρο κατά την περίοδο 2023-2026 (περίπου 8½ ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά) θα είναι πιο χαμηλές από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Αναθεώρηση προβλέψεων προς τα κάτω

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη για το 2023 (2,2%, σε σχέση με μεγέθυνση 5,1% το 2022) αλλά και για την περίοδο 2024-2026 (2,6%, 3,1% και 3,2%, αντίστοιχα). Όπως αναφέρεται, «ο αναμενόμενος χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ οφείλεται στον αντίκτυπο από τον ρώσο-ουκρανικό πόλεμο και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή». Αναφέρεται επίσης ότι «οι οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή παραμένουν ακόμα αβέβαιες, αφού οι τελικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και πιθανή επέκτασή της».

Τράπεζες: Κέρδη 880 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 38 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος

Όσον αφορά τις τράπεζες, αναφέρεται ότι καταγράφουν «απρόσμενη ψηλή κερδοφορία» -η οποία μέχρι το πρώτο εννιάμηνο έφτασε στα «880 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημιά ύψους 38 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2022»- «ως συνέπεια της αύξησης των επιτοκίων».

Παρά ταύτα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου διαμηνύει προς τους μετόχους ότι «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα εν λόγω κέρδη θα διανεμηθούν υπό τη μορφή μερίσματος, καθώς για μια τέτοια εξέλιξη σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν οι εποπτικές αρχές, οι οποίες έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα διατηρούν επαρκή κεφάλαια ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν απρόβλεπτες εξελίξεις».