Κυαμίδης: «Το κόστος των αποκρατικοποιήσεων θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι»

{loadposition ba_textlink}

Οι αποκρατικοποιήσεις στην Κύπρο γίνονται σε λάθος στιγμή και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα, όπως πιθανή αύξηση των τιμών και εκτόξευση της ανεργίας, υποστηρίζει ο επιφανής οικονομολόγος Κωνσταντίνος Κυαμίδης.

Μιλώντας στην «24» στον απόηχο της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών για την εξεύρεση συμβούλων για την διαδικασία αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, ( CYTA), ο κ. Κυαμίδης τόνισε ότι «επειδή είμαστε σε λάθος δρόμο, ό,τι κάνουμε είναι λάθος»

Δύσκολο να βρεθεί πάνω από ένας επενδυτής

Όπως μας ανάφερε «σύμφωνα με την φιλοσοφία της Ευρώπης οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται για να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό περιβάλλον προς όφελος του καταναλωτή και να δώσουν εισόδημα στο κράτος».

Εξηγώντας μας την κατάσταση με τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ότι «θα είναι δύσκολο να έρθει και δεύτερος επενδυτής για να δημιουργήσει ανταγωνισμό σε αυτό το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο και η τιμή που θα εισπράξει το κράτος από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι χαμηλή εν συγκρίσει με το εάν η αποκρατικοποίηση γινόταν όταν η Κύπρος σταθεί οικονομικά στα πόδια της».

Πρόσθεσε πως «αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο βλέπουμε ότι επειδή το κράτος χρειάζεται λεφτά βάση των προϋποθέσεων των διεθνών δανειστών η κυβέρνηση προχωρεί προς τις αποκρατικοποιήσεις και δημιουργεί περαιτέρω ανεργία. Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν αλλά τώρα είναι η λάθος στιγμή, διότι αναμφίβολα πρέπει πρώτα να σταθούμε οικονομικά στα πόδια μας πρώτα».

Από πού θα βρεθούν τα εκατομμύρια;

Ο κ. Κυαμίδης διερωτήθηκε από πού θα βρεθούν τα εκατομμύρια που χρειάζονται για να πληρωθούν οι τόσοι σύμβουλοι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και εξέφρασε φόβους ότι στο τέλος θα πληρώσει ο απλός πολίτης και ο φορολογούμενος. «Δεν είμαι εναντίον των αποκρατικοποιήσεων οι οποίες όμως πρέπει να γίνουν στην κατάλληλη στιγμή», τόνισε.

Όπως μας είπε «ίσως τώρα θα ήταν καλύτερα να αναδιοργανωθούν σημαντικά οι ημικρατικοί οργανισμοί προχωρώντας σε μειώσεις στα κόστη τους και όχι να δημιουργήσουμε περαιτέρω ανεργία».

Θα κάναμε αποκρατικοποιήσεις άραγε;

Για επιβολή από την Τρόικα κάνει λόγο ο κ. Κυαμίδης όμως διερωτάται λέγοντας τα ακόλουθα: «Εάν είχαμε άλλους πόρους και ρευστότητα για να ξεπληρώσουμε το δάνειο μας, δεν θα ήταν ανάγκη να κάνουμε τις αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή εάν δεν δανειζόμαστε θα κάναμε αποκρατικοποιήσεις άραγε; Αυτό είναι το ερώτημα». Όπως μας δήλωσε σε περίπτωση που ίσχυε αυτό «θα κάναμε την κατάλληλη στιγμή τις αποκρατικοποιήσεις για να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικό περιβάλλον με τον καταναλωτή να επωφελείται».

Σύμφωνα με τον κ. Κυαμίδη «επειδή μπήκαμε σε λάθος δρόμο ό,τι κάνουμε είναι λάθος. Εάν είχαμε την δική μας οικονομική πολιτική, κεντρική τράπεζα, δικό μας νόμισμα, τράπεζα που μπορεί να δανείσει, τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα ρευστότητας και θα κάναμε την αποκρατικοποίηση στην κατάλληλη στιγμή και για τον σωστό λόγο δηλαδή για να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικό περιβάλλον για την προστασία του καταναλωτή και όχι επειδή το κράτος χρειάζεται λεφτά για να αποπληρώσει το δάνειο στους διεθνείς δανειστές».

Και επανέλαβε ότι «άρα πρέπει επιτέλους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη βοήθεια της να επιστρέψουμε στο δικό μας νόμισμα και να δημιουργήσουμε τράπεζες που μπορούν να δανείσουν διότι η ρευστότητα προέρχεται από τον δανεισμό».

* Διαβάστε την ψηφιακή έκδοση της “24” στο www.24newspaper.com.cy, κάνοντας like και εγγραφή μόνο με το e-mail σας