Κιμ Γιονγκ Ουν: Πόσο πιθανό είναι να αναλάβει η κόρη του τα ηνία – Αναλυτές εξηγούν

Κάθε αλλαγή στην πυραμίδα της ηγεσίας στη Βόρεια Κορέα αυξάνει την πιθανότητα ενός κενού εξουσίας ή μιας κατάρρευσης της δυναστείας των Κιμ, η οποία κυβερνά τη χώρα από την ίδρυση της το 1948.

Παρά το γεγονός ότι η απρόσμενη εμφάνιση της κόρης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ενίσχυσε τις εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι μία εν δυνάμει διάδοχος του, αναλυτές δηλώνουν ότι πρόκειται για μία σκληρή μάχη χωρίς προηγούμενο, στη δυναστεία της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας που κυριαρχείται από άντρες.

Η κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν, το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό από τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας, εμφανίστηκε σε μία δημοσιογραφική κάλυψη μιας εκτόξευσης ενός βαλλιστικού πυραύλου που έγινε το Σάββατο, παρακολουθώντας την πυροδότηση και κρατώντας το χέρι του πατέρα της, ενώ ο ίδιος επιθεωρούσε τον πύραυλο.

26476842.jpg

Το σχετικό τηλεοπτικό πλάνο ήταν η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι ο Κιμ έχει παιδιά, προωθώντας το μήνυμα ότι η οικογένειά του είναι παρούσα για να παραμείνει στην εξουσία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αναλυτές.

Το καθεστώς έδωσε προσοχή στο μήνυμα ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί ότι θα μπορούσε η κόρη του Κιμ να ηγηθεί ή απλά η παρουσία της ήταν συμβολική, προκειμένου οι πολίτες της Βόρειας Κορέας να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι τα πυρηνικά όπλα θα προστατεύσουν τα παιδιά τους και θα αποτελέσουν “μνημεία που θα περάσουν στους απογόνους μας για τις επόμενες γενεές”, όπως ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ.

Η Τσουν Σου-τζιν, συγγραφέας από τη Νότια Κορέα ενός βιβλίου για τις γυναίκες ηγέτες στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ότι οι πιθανότητες για τις ελίτ της χώρας να αποδεχτούν ως ηγέτη την κόρη του Κιμ είναι σχεδόν μηδαμινές.

«Το κατεστημένο της εξουσίας δεν είναι έτοιμο να καλωσορίσει μία ηγέτη από άλλο φύλο», είπε η ίδια. Ο Κιμ δίνει μία παράσταση, αυτή του καλού πατέρα και όχι ενός αιματηρού δικτάτορα που εκτοξεύει πυραύλους”.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι παρά τη βαθιά πατριαρχική κοινωνία της Βόρειας Κορέας, το φύλο μπορεί να αποκλείσει μία κόρη ή μία άλλη γυναίκα από το να αναλάβει μία θέση εξουσίας.

Πέρα από το ενδεχόμενο ενός ξαφνικού προβλήματος υγείας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία άσκησης της εξουσίας ή σε θάνατο, υπάρχει ένας ικανοποιητικός χρόνος στην πορεία ηγεσίας του Κίμ. Ο ίδιος, πιστεύεται ότι είναι περίπου 40 ετών, έχοντας τον απαραίτητο χρόνο για να σκεφτεί σχετικά με τον πιθανό διάδοχό του, όπως δήλωσε ο Μάικλ Μέιντεν, διευθυντής του North Korea Leadership Watch.

«Αυτό δίνει πολύ χρόνο για ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα της Βόρειας Κορέας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία γυναίκα διάδοχο», δήλωσε ο Μέιντεν.

πηγή: CNN Greece