Κίνητρα σε διαστημικές εταιρείες εξόρυξης δίνει το Λουξεμβούργο, που βλέπει μεγάλα κέρδη

{loadposition ba_textlink}

Αντιλαμβανόμενος τα τεράστια οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν σε λίγα χρόνια από τις νέες τεχνολογίες του διαστήματος, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Ετιέν Σνάιντερ, είπε ότι παρά το μικρό της μέγεθος, η χώρα μπορεί να προσφέρει και να κερδίσει από την εξόρυξη ορυκτών από το διάστημα.

Τα κίνητρα που θα δώσει το Λουξεμβούργο προς τις εταιρείες περιλαμβάνουν συμμετοχή του κράτους στις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και απευθείας επενδύσεις κεφαλαίων στις εταιρείες αυτές και τη δημιουργία κέντρου ενημέρωσης. Το Μεγάλο Δουκάτο θα θέσει επίσης σε εφαρμογή ένα νομικό πλαίσιο για να αυξήσει την εμπιστοσύνη των εταιρειών αυτών στη χώρα.

Μεγάλο το ενδιαφέρον εταιρειών
———–

Ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές γνωστές εταιρείες. Η αμερικανική Deep Space ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει μια θυγατρική στο Λουξεμβούργο. Ο Υπουργός είπε ότι και άλλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η πασίγνωση SpaceX είναι σε επαφές με την Κυβέρνηση του Λουξεμβούργου.

Σημειώνεται ότι στο Λουξεμβούργο εδρεύει από το 1980 η εταιρεία SES η οποία ξεκίνησε με μικρές προδιαγραφές αλλά σήμερα ηγείται παγκοσμίως των δορυφορικών επιχειρήσεων, αναμεταδίδοντας δορυφορικές επικοινωνίες για τηλεπικοινωνίες, επιχειρήσεις και Κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Σνάιντερ, το παράδειγμα αυτό καταδεικνύει τι μπορεί να πετύχει το μικρό Λουξεμβούργο `όταν βάλει κάτι στο μυαλό του`.

Τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία SES είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της αμερικανικής SpaceX, η οποία έχει ως στόχο της την αποίκιση του Άρη.

Σύμφωνα με τον κ. Σνάιντερ, η εξόρυξη ορυκτών από αστεροειδείς θα βοηθήσει στην δημιουργία καυσίμων για τις αποστολές στο βαθύ διάστημα.

Ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Ζιαν Ζιάκ Ντορντέν θα είναι ο σύμβουλος της Κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες, “η εξόρυξη από το διάστημα δεν είναι επιστημονική φαντασία πλέον αλλά βασική τεχνολογία”.

Ο ορυκτός πλούτος στο διάστημα – το μέλλον της οικονομίας
———————-

Τεράστιας αξίας είναι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτουν οι αστεροειδείς εξ`ου και το μεγάλο ενδιαφέρον διαστημικών υπηρεσιών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών για εξεύρεση τρόπων εξόρυξης του πλούτου αυτού.

Είναι γνωστό ότι τα αποθέματα της Γης εξαντλούνται και ότι εάν συνεχιστεί η αυξανόμενη κατανάλωση τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για τη σύγχρονη βιομηχανία και την παραγωγή τροφίμων θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέσα σε 50-60 χρόνια.

Λύση στο πρόβλημα αυτό δίδουν οι αστεροειδείς με τα πολύτιμα ορυκτά τους τα οποία ανοίγουν και νέους δρόμους άντλησης οικονομικού κέρδους.

Νέοι αστεροειδείς ανακαλύπτονται καθημερινά με τον αριθμό τους σήμερα να ανέρχεται στις 685,822. Εκτιμάται ότι ο ορυκτός πλούτος των αστεροειδών στην κύρια ζώνη μεταξύ του Άρη και του Δία είναι περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής για κάθε άτομο πάνω στη Γη.

Ένας και μόνο αστεροειδής, ο ονομαζόμενος 241 Germania – διαθέτει στο εσωτερικό του ορυκτό πλούτο που φθάνει στο αστρονομικό ποσό των 96 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το ετήσιο ΑΕΠ όλου του κόσμου.

Τα ορυκτά που βρίσκονται άφθονα στους αστεροειδής (και τους κομήτες) περιλαμβάνουν πχ χρυσό, ιρίδιο, ασήμι, όσμιο, παλλάδιο, λευκόχρυσο, ρόδιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, νικέλιο, αλουμίνιο, τιτάνιο. Περιέχουν επίσης νερό, οξυγόνο, υδρογόνο, αμμωνία.

Πηγή: KYΠΕ