Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου χαιρέτισε τη Σύμβαση της Λευκωσίας

Ψήφισμα που καλεί όλα τα Κοινοβούλια Μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ) να υπογράψουν και να επικυρώσουν το συντομότερο δυνατό τη Σύμβαση της Λευκωσίας που ποινικοποιεί την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, εγκρίθηκε κατά τις εργασίες της 12ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΚΣΜ που ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, το Ψήφισμα εγκρίθηκε στο πλαίσιο συζήτησης Έκθεσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές, τονίζοντας την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών. Το Ψήφισμα ενσωματώνει τροποποιητική πρόταση της κυπριακής αντιπροσωπείας, με την οποία η Συνέλευση χαιρετίζει την υπογραφή της Σύμβασης της Λευκωσίας, που αποτελεί τη νέα Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά.

Όπως αναφέρεται, η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε στη Συνέλευση με τετραμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γεώργιο Γεωργίου, επικεφαλής (ΑΚΕΛ), Γιώργο Γεωργίου (ΔΗΣΥ), Χρίστο Ορφανίδη και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχε επίσης ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Η Ολομέλεια συζήτησε σήμερα θέματα που αφορούν στην ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και των ανθρωπιστικών θεμάτων που προκύπτουν από αυτή, στη Μεσόγειο και αλλού, και ενέκρινε σχετικό Ψήφισμα, το οποίο καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύουν συνεχώς τη διακοινοβουλευτική συνεργασία και να προωθούν πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης και μέτρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Εξάλλου, σε παρέμβαση του ο βουλευτής κ. Χατζηγιάννης, ο οποίος εκπροσώπησε την ΚΣ ΟΑΣΕ, αναφέρθηκε στη δράση της ΚΣ ΟΑΣΕ σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο σημειώνοντας ιδιαίτερα τη συγκρότηση ad hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση και το έργο που έχει επιτελέσει για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Επεσήμανε ακόμα ότι οι μεσογειακές χώρες πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων κρατών και να επιλύουν όλες τις διαφορές στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ