Βρετανός ΥΦΕΥ: “Η λύση του Κυπριακού έχει πολλά οικονομικά οφέλη”

O Βρετανός Υφυπουργός Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, σε συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, συζήτησε για το Κυπριακό, την οικονομία, διμερή θέματα, και γενικότερα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυπριακό

Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον κ. Κασουλίδη, μετά το πέρας των συνομιλιών, κ. Λίντινγκτον εξέφρασε υποστήριξη στη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, όπως είπε, να αναζητήσουν μια διευθέτηση που να είναι προς το συμφέρον όλων στο νησί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε είναι ενθαρρυμένος από τα όσα έμαθε για τα βήματα που γίνονται για αναζήτηση μιας πολιτικής διευθέτησης στο νησί.

Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα εταίρος μοναδικής σημασίας για την Κύπρο με τον οποίο υπάρχει μια δυνατή, πραγματιστική, και βαθιά εδραιωμένη σχέση με μεγάλη δυναμική στη βάση της αμοιβαιότητας.

Είπε εξάλλου πως μεταξύ άλλων είχαν την ευκαιρία να έχουν λεπτομερείς και σε βάθος συζητήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πως ο ίδιος αναφέρθηκε «στη ελληνοκυπριακή θέση σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, περιλαμβανομένης της πρότασης για την Αμμόχωστο ως ένα θέμα που θα αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού».

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και που οι φίλοι μας στην Κύπρο θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το λαό της Κύπρου να προχωρήσει σε ένα πιο ευημερές μέλλονμε την επιστροφή των ανθρώπων πίσω στην εργασία τους, και την επανεκκίνηση της οικονομίας», ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι που επιθυμεί πάρα πολύ το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οικονομία

Υπογραμμίζοντας πως αυτή πρέπει να είναι μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, ο κ. Λίντινγκτον ανέφερε πως μια διευθέτηση του Κυπριακού θα προσφέρει ένα τεράστιο οικονομικό όφελος.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ οποιαδήποτε άλλη πολιτική εξέλιξη που θα έστελνε ένα τέτοιο ξεκάθαρο μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο πως οι προοπτικές για διεθνή ανάπτυξη στην Κύπρο σε ένα επανενωμένο νησί θα είναι καλύτερες από ότι ποτέ πριν στη ζωή μας,» σημείωσε.

Θέμα περιουσιών

Είπε εξάλλου πως είχαν την ευκαιρία να συντονιστούν στο ευαίσθητο θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας αριθμός Βρετανών που έχουν αγοράσει περιουσία στην Κύπρο όπως και χιλιάδες Κύπριοι.

Ο Βρετανός Υφυπουργός καλωσόρισε «την εποικοδομητική εργασία που έχει κάνει η κυβέρνηση της Κύπρο στο ακανθώδες θέμα των περιουσιών».

Σημείωσε πως γνωρίζει ότι αυτό το θέμα δεν επηρεάζει μόνο τους Βρετανούς αλλά και μεγάλο αριθμό Κύπριων πολιτών που ταλανίζονται από τα ίδια νομικά προβλήματα σε σχέση με τις στεγαστικές διευθετήσεις για τις οποίες υπήρξαν προβλήματα.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Λίντινγκτον είπε επίσης πως συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Εγγύς Ανατολή και είχαν μια πολύ καλή και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων.

Σημείωσε πως λόγω της παρουσίας της στην περιοχή αυτή η Κύπρος γνωρίζει το μέρος αυτό του κόσμου και έχει άμεσο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στις χώρες της Εγγύς Ανατολής, σημειώνοντας και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντικά συμφέροντα που αφορούν αυτή την περιοχή.

Υπογράμμισε πως η χώρα του και η Κύπρος είναι αποφασισμένες να κάνουν ότι μπορούν για να αντισταθούν στην εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής και στη διεθνή τρομοκρατία που ψάχνει για πρόσφορο έδαφος, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, σημειώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί πάνω σε αυτούς τους κοινούς στόχους».

Σχέσεις Ηνωμένου Βασίλειου- Κύπρου

Ο κ. Λίντινγτον είπε επίσης πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος είναι εταίροι στην ΕΕ, αποτελούν και οι δυο μέλη της Κοινοπολιτείας και έχουν πολλές πολιτιστικές και ανθρώπινες σχέσεις.

Ανέφερε πως η Κύπρος αποτελεί δημοφιλή προορισμό κάθε χρόνο για πολλές χιλιάδες τουριστών και παραθεριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τόπο διαμονής σημαντικού αριθμού εκπατρισμένων Βρετανών και το Ηνωμένο Βασίλειο τόπος διαμονής μεγάλου αριθμού Κυπρίων.

Αναφέρθηκε και στο μεγάλο αριθμό Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν τη Βρετανία, εκφράζοντας την επιθυμία για ενίσχυση αυτών των σχέσεων.

Είπε επίσης πως είναι ευχαριστημένοι που μπόρεσαν να προσφέρουν τεχνική υποστήριξη στην Κύπρο κατά την κρίση στην περιοχή νωρίτερα αυτό το χρόνο καθώς και στη δουλειά που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση για μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η επίσκεψη του κ. Λίντινγκτον υπενθυμίζει τον ενεργό και τακτικό διάλογο μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα φάσμα διμερών και πολυμερών θεμάτων, για τα οποία συνεργάζονται ως εταίροι στην ΕΕ και στην Κοινοπολιτεία.

Υπενθύμισε πως οι κυπριακές Αρχές εργάζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, καθώς και για αντιμετώπιση των οικονομικών υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι της Τρόικας.

Διαβάστε επίσης: Ο Υπ.Ευρώπης της Βρετανίας στην Κύπρο – Την Τετάρτη η συνάντηση με ΥΠΕΞ

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ