Κλειδί ο σεβασμός στην αειφορία για ανάπτυξη τουρισμού λέει ο Κ. Κουμής

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να προχωρήσουν με σεβασμό στο περιβάλλον και στις αρχές της αειφορίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τους προϊόντος, καθώς είναι και οι δύο προορισμοί που βασίζονται στις φυσικές τους ομορφιές, είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας.

Σημειώνοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο και για τις δύο χώρες, σημείωσε ότι το 2023 η συνεισφορά του τουρισμού στην Ελλάδα ξεπέρασε το 19% του ΑΕΠ και στην Κύπρο ανήλθε στο 12,9%, ενώ εκτιμάται ότι το 2024 θα ανέβει στο 13,5%.

Ερωτηθείς για τα κοινά και τις διαφορές των δύο προορισμών, ο κ. Κουμής είπε ότι το πιο ευδιάκριτο κοινό στοιχείο είναι ότι σε μεγάλο βαθμό είναι και οι δύο προορισμοί ηλίου και θάλασσας. «Επίσης είμαστε φιλόξενοι λαοί, με κοινά στοιχεία της ιστορίας και της μυθολογίας, τα οποία προσπαθούμε και οι δύο χώρες να προβάλουμε», είπε. Όσον αφορά τις διαφορές, είπε ότι η Ελλάδα είναι πιο μεγάλος προορισμός, με πιο γνωστή την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού, και με ισχυρή την ταυτότητα (brand name) της πρωτεύουσας.

Αναφερόμενος σε ένα κοινό αρνητικό στοιχείο των δύο προορισμών, ο Υφυπουργός μίλησε για το θέμα της εποχικότητας. Σημειώνοντας ότι τον χειμώνα είναι πολύ πιο μικρή η ζήτηση σε σχέση με το καλοκαίρι, έδωσε παράδειγμα την εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία, όπως είπε, είναι μειωμένη κατά 40% τον χειμώνα. Το θέμα, ωστόσο, είπε, είναι να λειτουργεί ο προορισμός και τους χειμερινούς μήνες, σημειώνοντας μια σειρά από κινήσεις της Κυβέρνησης για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το Υφυπουργείο έχει σχέδια κινήτρων, με τα οποία «προσπαθούμε να κατευθύνουμε τη διοργάνωση αθλητικών ή πολιτιστικών γεγονότων αυτή την περίοδο για να πάρουν ζωή οι προορισμοί».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σχέδιο κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας, με το οποίο «προσπαθούμε να σπρώξουμε επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές και τη χειμερινή περίοδο. Στηρίζουμε την εργασία αντί την ανεργία. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τους προορισμούς ανοιχτούς», είπε. Σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι ο Νοέμβριος 2025.

«Έχουμε κερδίσει τον Οκτώβριο, δεν διαφέρει από τους θερινούς μήνες. Ο φετινός ήταν ο καλύτερος Οκτώβριος όλων των εποχών», είπε, σημειώνοντας ότι κερδήθηκαν κάποιες βδομάδες τον Νοέμβριο και κάποιες τον Μάρτιο. Διευκρίνισε ότι δεν έχουν όλοι οι προορισμοί την ίδια πορεία, καθώς η Πάφος έχει φτάσει στο εννιάμηνο και προχωρεί με καλούς ρυθμούς για το 12μηνο, αφού δεν βασίζεται μόνο στο μονοδιάστατο «ήλιος και θάλασσα».

Όσον αφορά την αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών, είπε ότι η Κύπρος έχει δύο διεθνή αεροδρόμια, ενώ η Ελλάδα 15. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο εκτελούνται δρομολόγια από 55 εταιρείες. Όπως σημείωσε, το στοίχημα ήταν να επανέλθουν οι εταιρείες μετά την πανδημία ή να αυξήσουν την ένταση των πτητικών τους προγραμμάτων. «Το έχουμε καταφέρει», είπε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος πήρε βραβείο παγκόσμιου προορισμού της χρονιάς στο παγκόσμιο συνέδριο αερομεταφορέων στο Μπαχρέιν στο θέμα της βελτίωσης της αεροπορικής σύνδεσης.

Ωστόσο, σημείωσε ως μεγάλη διαφορά μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας το ότι η Κύπρος δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από Κίνα και ΗΠΑ. «Πληρώνουμε το γεγονός ότι τα πληθυσμιακά δεδομένα της Κύπρου δεν μπορούν να συντηρούν εξερχόμενο τουρισμό» για αυτούς τους προορισμούς, είπε, σημειώνοντας ότι γίνεται άσκηση προκειμένου να ανεβεί η ζήτηση από τις δύο αυτές περιοχές. Εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία, ότι το 2026 είναι πιθανή αεροπορική σύνδεση με Ινδία, αν οι εταιρείες με τις οποίες συνομίλησε το Υφυπουργείο αποκτήσουν τα αεροσκάφη που περιμένουν εγκαίρως.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η πρώτη αγορά στην Κύπρο είναι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακολουθούσε η αγορά της Ρωσίας, η οποία χάθηκε, όπως και η αναδυόμενη αγορά της Ουκρανίας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το κενό έχει αναπληρωθεί από τις αγορές από άλλες χώρες, με το Ισραήλ να είναι δεύτερη αγορά σήμερα, ενώ σημειώθηκε και άλμα στην αγορά της Πολωνίας και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα πρώτη αγορά για πολλά χρόνια είναι η Γερμανία και δεύτερη το Ηνωμένο Βασίλειο, με ένα μερίδιο 16% για την κάθε μία για το 2023, ενώ υπογράμμισε ότι και στις δύο χώρες οι πρώτες πέντε αγορές είναι ευρωπαϊκές.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για δημιουργία Παρατηρητηρίου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού πριν από περίπου ένα χρόνο. Σημείωσε ότι σκοπός είναι η προστασία των ακτών της Μεσογείου, καθώς και οι δύο προορισμοί είναι «ηλίου και θάλασσας», και εξαρτόμαστε από τον παράκτιο τουρισμό, ενώ οι παραλίες αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Σημείωσε ότι ο αριθμός των ακτών με προβλήματα διάβρωσης είναι πολύ μεγάλος. «Επιβάλλεται και απαιτείται ολιστική προσέγγιση. Ως χώρα στηρίξαμε την πρωτοβουλία», είπε.

Καταληκτικά, είπε ότι μεγαλύτερη πρόκληση και για τις δύο χώρες αποτελεί η συνέχιση της ανοδικής πορείας του τουρισμού, καθώς από αυτόν εξαρτάται η καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών σε Κύπρο και Ελλάδα. Ωστόσο, επισήμανε ότι πιο μεγάλη πρόκληση αποτελεί η επίδειξη σεβασμού στο περιβάλλον και στις αρχές της αειφορίας, καθώς και στις δύο χώρες ο τουρισμός βασίζεται στις φυσικές ομορφιές τους. «Αλίμονο αν προχωρούμε χωρίς σεβασμό στις αρχές της αειφορίας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ