Κλείδωσε η κάθοδος PEGA στην Κύπρο – Έλεγχος για λογισμικά

Κλείδωσε η ημερομηνία καθόδου κλιμακίου της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής με αντικείμενο τα λογισμικά παρακολούθησης. Την 1η του προσεχούς Νοεμβρίου μέλη της εν λόγω επιτροπής θα βρίσκονται στην Κύπρο, όπου επί ένα διήμερο θα έχουν ακροάσεις προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το ιστορικό των εταιρειών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων και συνδέονται άμεσα με ιδρυθείσες στην Ελλάδα εταιρείες. Επιπλέον, θα ελεγχθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τους μηχανισμούς της για την εμπορία ειδών «διπλής χρήσης».

Το τελικό πρόγραμμα της επιτροπής PEGA, όπως ονομάστηκε αρχικά, δεν έχει οριστικοποιηθεί. Πάντως, οι ευρωβουλευτές που θα βρίσκονται στο νησί μας το πρώτο διήμερο Νοεμβρίου, θα συνεχίσουν το εξεταστικό τους έργο στην Ελλάδα, όπου θα βρίσκονται μεταξύ 3 και 4 του μήνα.

Το ταξίδι σε Κύπρο και Ελλάδα εγκρίθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου περί τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Είχε προηγηθεί σχετική επιστολή-πρόταση του ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου (8/8). Το περιεχόμενο των προτάσεων του Κύπριου πολιτικού συζητήθηκε σε ακροαματική διαδικασία την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ευρωβουλευτές άναψαν πράσινο.

Η προσωρινή μετατόπιση των εργασιών του Σώματος στην ανατολική Μεσόγειο και δη στο νησί μας, σύμφωνα με κύκλους σχετιζόμενους με το όλο θέμα, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή έχουν πειστεί έστω για την έμμεση σχέση της Κύπρου με το σκάνδαλο που απασχολεί την Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό από τον περασμένο Απρίλιο, το κινητό τηλέφωνο του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη επιμολύνθηκε με το λογισμικό Predator και παρακολουθείτο για 2,5 μήνες. Όπως προέκυψε μετά από εξειδικευμένες εξετάσεις, τρεις μήνες μετά την «επίθεση» στον Κουκάκη, άγνωστοι επιχείρησαν -ανεπιτυχώς- να επιμολύνουν τη φορητή τηλεφωνική συσκευή του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο τελευταίος παρακολουθείτο και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κάτι το οποίο έγινε νόμιμα σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το PREDATOR είναι προϊόν της Cytrox που έχει διασυνδεθεί μέσω ντοκουμέντων που αποκάλυψε ο «Φ», με πρόσωπα τα οποία εδρεύουν στην Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι η εφημερίδα μας με σειρά δημοσιευμάτων από τις 7 Αυγούστου, τεκμηρίωσε τη διασύνδεση εταιρειών εγγεγραμμένων στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, αλλά και γενικότερα αξιωματούχους τους, με επιχειρηματικές οντότητες στην Ελλάδα, οι οποίες εμπορεύονται λογισμικά παρακολουθήσεων. Επιπλέον, η εφημερίδα μας τεκμηρίωσε μεταξύ άλλων τη διασύνδεση της κυπριακής Poltrex με τη Cytrox που ανέπτυξε το Predator και την υπόθεση που αφορά το βαν παρακολουθήσεων.

Η επιτροπή PEGA μέχρι στιγμής εξέτασε διάφορες παραμέτρους του ζητήματος, ενώ μέσα από το έργο της αναδείχθηκε ότι το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα των 27 κρατών-μελών για τις παρακολουθήσεις χρειάζεται ρύθμιση και αυστηροποίηση. Και σε ό,τι αφορά τη χρήση τέτοιων λογισμικών, αλλά και για τον τρόπο που εμπορεύονται τέτοια προϊόντα.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κυβερνήσεις χωρών απέκτησαν νόμιμα τα λογισμικά από εταιρείες όπως κι αυτές που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην παρούσα φάση. Όμως, οι υπηρεσίες των εν λόγω κρατών χρησιμοποίησαν λογισμικά όχι μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι, άλλωστε, γνωστές οι περιπτώσεις των Καταλανών βουλευτών.

Επιπρόσθετα, η επιτροπή PEGA προσπαθεί να λάβει απαντήσεις και για την εμπορία τέτοιων τεχνολογιών. Άτομο με πραγματογνωμοσύνη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στον «Φ» ότι είναι σημαντικό να εξακριβωθεί κατά πόσον ακολουθούνται οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των εξαγωγών και διακίνησης «ειδών διπλής χρήσης».

Από τον Ιούλιο του 2021 είχε θέσει το θέμα η Ολλανδή ευρωβουλευτής των φιλελευθέρων, Σοφία ιν τ’ Βελντ. Η τελευταία επικαλέστηκε έκθεση της NSO (Pegasus), η οποία ανέφερε ότι εξήγαγε  προϊόντα από Ισραήλ, Κύπρο και Βουλγαρία. Εκπρόσωπος της NSO που κλήθηκε να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής αρνήθηκε ότι πωλήθηκε το Pegasus μέσω Κύπρου, ενώ δεν τοποθετήθηκε όταν ρωτήθηκε κατά πόσον υπηρεσίες του νησιού μας το έχουν αγοράσει.

Γεωργίου: «Έλλειψη πραγματικής πρόθεσης»

Για έλλειψη πραγματικής πρόθεσης διαλεύκανσης του σκανδάλου από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Γιώργος Γεωργίου. Ο Κύπριος πολιτικός είπε τα πιο πάνω σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή» με αφορμή τη διερευνητική αποστολή της επιτροπής στην Αθήνα. Αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελευταία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη, έχει διαμορφώσει ένα σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει και τις εταιρείες και τους κρατικούς θεσμούς, αλλά και παρακρατικές καταστάσεις να παρανομούν ασύστολα, ενώ φωτίζει τη διασύνδεση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στην Κύπρο με αυτό της Ελλάδας.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε προχθές, ο κ. Γεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ζητήματα όπως αυτά των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα αποκαλύπτονται από ΜΚΟ ή δημοσιογράφους και, ως συνήθως, οι χρήστες-κυβερνήσεις παρόμοιων λογισμικών συστημάτων αρνούνται, σε πρώτο χρόνο, πεισματικά την όποια εμπλοκή τους. Το ίδιο έπραξε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Και πρόσθεσε: «Οι παραιτήσεις, βέβαια, που ακολούθησαν αποκάλυψαν απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Η μη ανάληψη της προφανούς πολιτικής ευθύνης εκ μέρους του πρωθυπουργού, η προσπάθεια επέκτασης της ερευνητικής Επιτροπής μέσω μιας λογικής συμψηφισμού γύρω από τις παρακολουθήσεις, η άρνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία στο ερώτημα που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σκάνδαλο που ξέσπασε, μαρτυρούν, κατά την άποψή μου, έλλειψη πραγματικής πρόθεσης διαλεύκανσης του σκανδάλου».

Σχολιάζοντας τα δεδομένα γύρω από την υπόθεση σε σχέση με το νησί μας, έκανε λόγο για χείμαρρο στοιχείων αναφορικά με τη διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η Ε.Ε. και ο έλεγχος

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στις ευθύνες της κυπριακής Πολιτείας σε σχέση με τον έλεγχο που ασκεί για τα λογισμικά παρακολούθησης. Ελέω αυτοκριτικής διάθεσης, όμως, ξεχνούμε και τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οποία, στον βωμό της αποτροπής τρομοκρατικών κτυπημάτων έδωσε υπερεξουσίες σε κυβερνήσεις κρατών-μελών και (στην ουσία) θυσίασε συνταγματικά δικαιώματα πολιτών. Υπηρεσίες χωρών αντί να δουλεύουν για την εθνική ασφάλεια έστηναν… αυτί και σε πολιτικούς αντιπάλους. Η Ε.Ε. φαίνεται να «ξέχασε» να ενεργοποιήσει έγκαιρα τους μηχανισμούς της για να κάνει αυστηρούς ελέγχους και να επιβάλει ένα σύστημα αυστηρής εποπτείας. Είναι γνωστό τι έγινε με τις παρακολουθήσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Πολωνία. Στην Πολωνία, μάλιστα, είχε αποκαλυφθεί πως παρακολουθούνταν η πρώην βοηθός του γερουσιαστή Κριστόφ Μπρέιζα, αλλά και ο πατέρας του τελευταίου…

πηγή: Philenews