Κλειδώνουν οι αντιπροτάσεις… τα μεσάνυχτα – Στη Βουλή ο Σιαρλή


 

Το κυβερνητικό πακέτο μέτρων προβλέπει εξοικονομήσεις 975εκ. ευρώ, δηλαδή περίπου 125εκ. ευρώ λιγότερα από το ποσό που ζητά η Τρόικα. Επιπλέον το κυβερνητικό πακέτο έχει χρονική διάρκεια 5 ετών με την τρόικα να μιλά για δημοσιονομική προσαρμογή σε 3 χρόνια.  

Το κυβερνητικό πλάνο είναι σύνθετο και προνοεί περικοπές στου μισθούς αλλά και φορολογία των ιδιωτικών υπαλλήλων και των εργοδοτών τους. Το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, είναι άγνωστο εάν θα πείσει την Τρόικα καθώς η κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία για τις σημερινές αξίες των ακινήτων.  Περικοπές θα υπάρχουν και στις παροχές, με την Τρόικα να ζητά να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2007. 

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και θα τους παραδώσει το κυβερνητικό πακέτο για επεξεργασία. Τα κόμματα παίρνουν μια πρώτη επίσημη γεύση των προτάσεων της κυβέρνησης αυτή την ώρα από τον Υπουργό Οικονομικών, μετά από αίτημα του Γιαννάκη Ομήρου. 

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ στη σύσκεψη παρευρίσκονται ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Τάσος Μητσόπουλος. Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου παρευρίσκεται εκ μέρους του κόμματός του. Το ΔΗΚΟ εκπροσωπούν ο Αντιπρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Φύτος Κωνσταντίνου. Εκ μέρους της ΕΔΕΚ στη συνάντηση συμμετέχει ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρνάβα. Το ΕΥΡΩΚΟ εκπροσωπεί ο Πρόεδρος του Δημήτρης Συλλούρης και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο  Βουλευτής Γιώργος Περδίκης. 

Πάντως ο Δημήτρης Χριστόφιας συνέχισε και χθες την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική κατά της Τρόικα. «οι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης από τους ταγούς της Ευρώπης και από τις τρόικες απομακρύνει τον απλό άνθρωπο από την Ευρώπη», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη αντιμετώπισης της κρίσης και την καταθέσαμε και στο Συμβούλιο, την καταθέσαμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες θεωρώ ότι αποτελούν στροφή στην πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης από την Ε.Ε.». Δυστυχώς, συνέχισε, σε εκτός κειμένου αναφορά, η τρόικα επιμένει στις δικές της επιλογές, «και βέβαια δεν είναι αμέτοχη ευθύνης και η ηγετική ομάδα της ΕΕ».