Κλιματική αλλαγή: Αυτή είναι η παραλία της Κύπρου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί μέχρι το 2100

Συρρικνώνονται σιγά σιγά οι ακτές του κόσμου λόγω της κλιματικής αλλαγής, με παραλίες της Κύπρου, της Νιγηρίας και της Ιταλίας να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευάλωτες. Σχεδόν οι μισές από τις παραλίες της Γης θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το 2100, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change.

Σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μιχάλης Βουσδούκας, ωκεανογράφος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης «πρέπει να καταλάβουμε ότι η φύση τείνει να αλλάζει πάντα και η ακτογραμμή είναι πολύ δυναμική. Ενώ είναι φυσικό οι ακτές να υποχωρούν, σε κανονικές συνθήκες, το πίσω μέρος της παραλίας θα μετατοπιζόταν και η αμμώδης περιοχή θα διατηρούσε το συνολικό της μέγεθος».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ταξιδιωτικού περιοδικού, Travel + Leisure, το πρόβλημα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει αυτές τις πίσω γραμμές της παραλίας, πράγμα που σημαίνει ότι πράγματι οι παραλίες θα αρχίσουν να εξαφανίζονται.

Ο ιστότοπος HawaiianIslands.com, θέλοντας να δώσει μια πιο ρεαλιστική εικόνα, συγχώνευσε τα δεδομένα με τις παραλίες με τις περισσότερες κριτικές στο Tripadvisor σε κάθε χώρα, για να δείξει πόσες από τις παραλίες του πλανήτη θα μπορούσαν να χαθούν πριν από το τέλος του αιώνα. Στην κορυφή της λίστας είναι η παραλία Landmark στο Λάγος της Νιγηρίας, η οποία προβλέπεται να χάσει 3.012,8 πόδια ακτογραμμής. Αμέσως μετά, έρχεται η παραλία Mackenzie στη Λάρνακα της Κύπρου, η οποία αναμένεται να χάσει 2.168,3 πόδια. Τέλος, το Spiaggia La Cinta στο San Teodoro της Ιταλίας, το οποίο θα μπορούσε να χάσει έως και 1.687 πόδια.

Ο λόγος που κινδυνεύουν τόσο πολύ είναι επειδή είναι «χαμηλά και σχετικά στενά, επομένως είναι ευάλωτα σε υποχωρήσεις στις ακτές», είπε ο κ. Βουσδούκας.

πηγή: OMEGALIVE