Μ. Κληρίδης: “Αλλαγή νοοτροπίας, δεν υπάρχουν δανεικά κι αγύριστα”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα: «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας σήμερα, προβλήματα και προοπτικές», ο κ. Κληρίδης είπε ότι λόγω του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει ο Συνεργατισμός, αλλά και των κανόνων κρατικής στήριξης της Ευρώπης, υπάρχουν περιορισμοί στα δάνεια που μπορεί να παραχωρήσει και εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Συνεργατισμός θα μπορέσει να επιτύχει τον κοινωνικό του ρόλο είναι να έχει εισπράξεις από τα μη προβληματικά, αλλά και τα προβληματικά δάνεια.

«Εάν δεν έχουμε εισπράξεις κι ο κόσμος ενθαρρυνθεί να σκέφτεται δανεικά κι αγύριστα δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε το δανεισμό που χρειάζεται», υπέδειξε.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Συνεργατισμός δεν μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα που διαθέτει δίνοντας πιο ανταγωνιστικά καταθετικά επιτόκια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κι άνισος ανταγωνισμός από τις ελλαδικές τράπεζες που έχουν πάρει κρατική στήριξη.

Πέραν των ανησυχιών για την κεφαλαιουχική επάρκεια, την παραχώρηση δανείων περιορίζουν, όπως είπε, και οι ανησυχίες για τα επερχόμενα στρες τεστς.

Παρόλα αυτά ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι σε λίγες μέρες ο Συνεργατισμός προχωρεί για να βρει πηγές χρηματοδότησης από τρίτους.

Πληροφορίες πάντως θέλουν το Συνεργατισμό να κάνει σκέψεις για συνεργασίες με ξένα συνεργατικά κινήματα και για εξεύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού, αναφερόμενος στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν κεφαλαιοποιηθεί τα 12 από τα 18 ΣΠΙ και ότι μέχρι το τέλος Απρίλη θα ολοκληρωθεί ο διορισμός επιτροπειών και γραμματέων και η δημιουργία του Τμήματος διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Είπε επίσης ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να εναρμονιστεί η επιτοκιακή πολιτική του Συνεργατισμού και το μισθολόγιο.

Πιο σημαντικό απ’ όλα, είπε, είναι η διαχείριση των προβληματικών δανείων. «Εδώ είναι η μεγάλη μας πρόκληση ως συνεργατικό κίνημα. Πώς θα μπορέσουμε να εισπράξουμε χωρίς να χάσουμε τον ανθρώπινο χαρακτήρα μας, αυτό που μας ξεχωρίζει από τις τράπεζες. Δεν πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτά τα χρήματα είναι δανεικά κι αγύριστα, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να χάσουμε τον ανθρώπινο μας χαρακτήρα, γιατί εκεί βασιζόμαστε», σημείωσε.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι τα βασικά ίδια κεφάλαια του Συνεργατισμού εκτιμώνται στο 13% μετά από ψηλές προβλέψεις που υπολογίζεται να υπάρξουν για τα προβληματικά δάνεια στο μέλλον.

Είπε επίσης ότι από την 1η Μαρτίου 2013 μέχρι σήμερα ο Συνεργατισμός έχασε περίπου 1,7 δισ καταθέσεις και ότι περίπου 700 εκατομμύρια που φαίνεται ότι έχουν χαθεί από τις καταθέσεις έχουν διοχετευθεί από δανειολήπτες για αποπληρωμή δανείων που έλαβαν από το Συνεργατισμό.

Αναλύοντας το προφίλ του Συνεργατισμού, ο Μάριος Κληρίδης είπε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ηθική τραπεζική, που χαρακτηρίζει το Κίνημα, η πράσινη τραπεζική και η κοινοτική, και όχι η κομματική.

Τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει για το Συνεργατισμό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν δανεικά κι αγύριστα», «κουμπαροδάνεια» και «χαλαρή τραπεζική».

Είπε ακόμα ότι ο Συνεργατισμός θα επιστρέψει στις ρίζες του στοχεύοντας στη χρηματοδότηση για την αγορά κατοικίας – το δυνατό σημείο του Συνεργατισμού– τη χρηματοδότηση  σπουδών, των βιοκαλλιεργειών και του αγροτουρισμού, των μικρομεσαίων, της ανανεώσιμης ενέργειας και της τοπικής ανάπτυξης.

Ψηλά τα δανειστικά επιτόκια λόγω των μη εξυπηρετούμενων

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχρεώνουν τις τράπεζες να διατηρούν ψηλά δανειστικά επιτόκια όσον αφορά εκείνους που πληρώνουν, εξήγησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

«Κατά κάποιο τρόπο όταν υπάρχουν πολλά μη εξυπηρετούμενα, το κόστος περνά σε αυτούς που εξυπηρετούν τα δάνεια τους και είναι ένας από τους λόγους που είναι δύσκολο να κατέβουν σήμερα τα δανειστικά επιτόκια» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι εύκολο να κατέβουν τη στιγμή που 50% περίπου των δανείων μέσα στο τραπεζικό σύστημα γενικά είναι μη εξυπηρετούμενα».

Ο Πανίκος Δημητριάδης αναφέρθηκε στην τροποποίηση του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να αντικατοπτρίζει τις διεθνείς πρακτικές, σύμφωνα με τον οποίο κάθε επιχορήγηση που παρουσιάζει περισσότερες από ενενήντα μέρες καθυστέρηση να κατηγοριοποιείται ως μη εξυπηρετούμενη ανεξάρτητα από την αξία των εξασφαλίσεων.

Ο παραιτηθείς Διοικητής αναφέρθηκε και στην τρίτη αξιολόγηση της εφαρμογής των μνημονιακών διατάξεων και είπε ότι ένας από τους λόγους που έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι ήταν η φύση του κυπριακού προγράμματος, δηλαδή η διάσωση με ίδια μέσα, το bail in. «Αν δεν γινόταν αυτό, το οποίο είχε τεράστιες συνέπειες στην εμπιστοσύνη των καταθετών και στο τραπεζικό σύστημα, θα παίρναμε ένα bail out πρόγραμμα των 18 δισ. και τα δημοσιονομικά μέτρα θα ήταν πολύ περισσότερα», είπε.

Όπως ανέφερε, μια από τις μεγαλύτερες του ανησυχίες το Μάρτιο του 2013 όταν ακόμα υπήρχε ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελική συμφωνία με την Τρόικα ήταν ότι η οικονομία θα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία, έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, «για την οποία μας είχαν διαβεβαιώσει οι εδώ απεσταλμένοι των διεθνών οργανισμών» και αποκάλυψε ότι ήδη είχε φθάσει στην Κύπρο ομάδα του ΔΝΤ αποτελούμενη από 90 περίπου άτομα τα οποία «θα μας βοηθούσαν να κάνουμε εκείνο που θα έπρεπε να κάνουμε αν δεν υπήρχε πρόγραμμα».

Καταλήγοντας, ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι ο πιστωτικός κίνδυνος που απορρέει από τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εξακολουθεί να βρίσκεται «σε πολύ υψηλά επίπεδα», όπως επίσης και οι προκλήσεις όσον αφορά την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες, δεδομένων των προβλημάτων πρόσβασής τους στις αγορές.

Επεσήμανε ακόμα την αναγκαιότητα της πιστής εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος της ραγδαίας επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Ανέφερε τέλος ότι κύρια προτεραιότητα της Κεντρικής Τράπεζας είναι η ενδυνάμωση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επικρίσεις Καζαμία για υπολογισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας επέκρινε την προσέγγιση που ακολουθήθηκε στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Όση τεχνοκρατική ψυχρότητα κι αν θέλουμε να δείχνουμε στον υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έπρεπε τουλάχιστον να κάνουμε την ταξινόμηση και μετά να πούμε ότι υπάρχει χ ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βγάλαμε προς τα έξω μια αρνητικότατη εικόνα, ότι σχεδόν το 50% είναι μη εξυπηρετούμενα, και τώρα προσπαθούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε για να πούμε ότι καλούμε τον άλφα ή τον βήτα να αναδιαρθρώσει το δάνειο του».

Ο Κίκης Καζαμίας αναφέρθηκε επίσης σε «αδικία εξίσωσης» του τραπεζικού τομέα με το Συνεργατικό κίνημα και είπε ότι δεν μπορούν «να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.

Ανέφερε ακόμα ότι οι τράπεζες πρέπει να καταλάβουν ότι η δουλειά τους είναι η διεκπεραίωση τραπεζικών εργασιών και ότι δεν αποτελούν επενδυτικούς οργανισμούς με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους.

Υπέδειξε, τέλος, ότι είναι ευκαιρία τώρα που τροχοδρομείται η λεγόμενη τριλογία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκκαθάρισης η κυπριακή Κυβέρνηση με τη συνδρομή της Κεντρικής Τράπεζας, κι έχοντας κάθε ηθικό έρεισμα, να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του ποσού που φορτώθηκε στο δημόσιο χρέος με τη δανειακή σύμβαση με την Τρόικα, αντί να παρουσιαστεί ως απευθείας δανεισμός για τις τράπεζες και το Συνεργατισμό.

«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να διεκδικήσει ισότιμη μεταχείριση σε μια προσπάθεια ανακούφισης των φορολογουμένων και κυρίως όσων χρειάζονται κοινωνική στήριξη», κατέληξε στις δηλώσεις του.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ