Xρηματοδοτήσεις 1,2 δις στην Κύπρο για την επταετία 2014-2020

Χρηματοδοτήσεις της τάξης των περίπου 1 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Κύπρο, την περίοδο 2014-2020, μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), οποίο μετά τη σημερινή έγκρισή του από την Ευρωβουλή, θα εγκριθεί και τυπικά πλέον από τα κράτη μέλη στις 2 Δεκεμβρίου ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση). Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ θα λάβει η Κύπρος εκτός ΠΔΠ.

Εγκρίθηκε ο πολυετής Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από το συνολικό «πακέτο» των 908 δισ. ευρώ σε τιμές 2011, που αφορά το σύνολο της ΕΕ, η Κύπρος θα λάβει 525 εκατ. ευρώ από τις πολιτικές συνοχής, 490 εκατ. ευρώ από τη γεωργία (εισοδηματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς και δράσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου, 200 εκατ. ευρώ εκτός ΠΔΠ, και 10,8 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κανονιστικό πλαίσιο του ΠΔΠ περιλαμβάνεται και ειδικός όρος ότι σε περίπτωση επανένωσης της Κύπρου, τότε θα κατανεμηθούν στη χώρα πρόσθετα κονδύλια, που θα λαμβάνουν υπόψη τις νέες οικονομικές συνθήκες.

Η Ελλάδα θα λάβει την επταετία 2014-2020 από τις πολιτικές συνοχής 14,4 δισ. ευρώ σε τιμές 2011 και από τον τομέα της γεωργίας 18,2 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, εκ των οποίων 14 δισ. ευρώ αφορούν εισοδηματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς και 4,2 δισ. ευρώ δράσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει για την πολιτική συνοχής 325 δισ. ευρώ για την επταετία σε τιμές 2011, ενώ σε τρέχουσες τιμές το ποσό ανέρχεται σε 363 δισ. ευρώ. Οι βασικές προτεραιότητες είναι η σημαντική στήριξη των ΜΜΕ, η καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η προώθηση της ψηφιακή τεχνολογία, και η «πράσινη» ανάπτυξη.

Για τις ΜΜΕ, οι χρηματοδοτήσεις θα φτάσουν τα 140 δισ. ευρώ από 70 δισ. ευρώ που είχαν λάβει την περίοδο 2007-2013. Τα δάνεια, οι εγγυήσεις και τα ίδια κεφάλαια / κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου προς τις ΜΜΕ θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μέσω κοινών κανόνων για όλα τα ταμεία.

Από το σύνολο των χρηματοδοτήσεων της συνοχής, τα 2/3 διατεθούν στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες (κατά κεφαλή ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού), και το υπόλοιπο 1/3 θα κατανεμηθεί ισόποσα  στις αναπτυγμένες περιφέρειες (κατά κεφαλή ΑΕΠ άνω του 90%) και τις περιφέρειες υπό μετάβαση (κατά κεφαλή ΑΕΠ μεταξύ 75-90%).

Στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, το 20% των κονδυλίων θα αφορούν δράσεις υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το 60% τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την έρευνα και την καινοτομία με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ.

Για πρώτη φορά, το νέο «πακέτο» θα συνδέεται άμεσα με την οικονομική διακυβέρνηση, όπου θα προβλέπεται η αναστολή των χρηματοδοτήσεων στις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και δεν συμμορφώνεται.

Μέχρι τώρα οι χώρες μέλη κινδύνευαν θεωρητικά με αναστολή των χρηματοδοτήσεων μόνο από το Ταμείο Συνοχής (δράσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και των μεταφορών), αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκε το μέτρο ποτέ.

Από το 2014 όταν μια χώρα εμφανίζει ανισορροπίες, υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος και δεν παίρνει διορθωτικά μέτρα μετά τη σχετική σύσταση του Συμβουλίου Υπουργών, η Κομισιόν θα αναστέλλει είτε το σύνολο είτε μέρος των χρηματοδοτήσεων όχι μόνο από το Ταμείο Συνοχής, αλλά απ΄ όλα τα διαρθρωτικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων και των ταμείων γεωργίας (ανάπτυξη υπαίθρου) και αλιείας.  

Πηγή: KYΠΕ