Κομισιόν: Σημαντική υποχώρηση ελευθερίας του Τύπου και ανεξαρτησίας δικαιοσύνης στην Τουρκία

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τους πολλούς Τούρκους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί και για τα μέσα ενημέρωσης που έχουν κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αυξήσει τις επικρίσεις τους για τις διώξεις που υφίστανται από τις τουρκικές αρχές όσοι θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Περισσότεροι από 110.000 δικαστές, δάσκαλοι, αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί έχουν συλληφθεί ή έχουν παυθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να φιμωθεί κάθε νόμιμη αντιπολίτευση. Περίπου 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και πρακτορεία ειδήσεων έχουν κλείσει, αφήνοντας 2.500 δημοσιογράφους άνεργους, καταγγέλλει η ένωση Τούρκων δημοσιογράφων.

Παράλληλα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχει υποχώρηση και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι το ένα πέμπτο των δικαστών και των εισαγγελέων έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους μετά το πραξικόπημα. Εξάλλου, κάποιοι από τους συλληφθέντες κρατήθηκαν έως και 30 ημέρες προτού βρεθούν ενώπιον δικαστή στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στην Τουρκία.

“Πολύ σοβαρά ερωτήματα” τίθενται επίσης και για τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον όσων θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ