Κομισιόν: Η Ελεύθερη διακίνηση στην ΕΕ αποτελεί δικαίωμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση στο εσωτερικό της ΕΕ αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών, το οποίο κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη και δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Ωστόσο, θέλοντας να καθησυχάσει ορισμένες χώρες του κοινοτικού βορρά, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα κοινωνικά τους συστήματα υπόκεινται σε πολύ έντονες πιέσεις, λόγω της μεγάλης εισόδου υπηκόων άλλων χωρών που κάνουν κατάχρηση των επιδομάτων, θέσπισε σήμερα πέντε δράσεις προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες τους.

Τον περασμένο Ιούνιο οι υπουργοί εσωτερικών της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας και της Αυστρίας έστειλαν κοινή επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητούσαν να μπορούν να απαγορεύουν την είσοδο στην επικράτειά τους ατόμων που έχουν διαπράξει απάτη σε βάρος του κοινωνικού τους συστήματος. Αν και δεν αναφέρονταν σε χώρες, στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι στο στόχαστρο βρίσκονται οι τσιγγάνοι Ρομά της Ανατολικής Ευρώπης και πολίτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το όλο θέμα συζητήθηκε τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου η Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ανησυχίες των τεσσάρων χωρών τους είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιάσει μια πρωτοβουλία με στόχο την αποφυγή καταχρήσεων στις κοινωνικές παροχές.

Χθες η Κομισιόν θέσπισε πέντε δράσεις για να βοηθήσει τις εθνικές και περιφερειακές Αρχές όσον αφορά τη διαχείριση της ελεύθερης διακίνησης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θα συνδράμει τις εθνικές Αρχές να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ που τους επιτρέπουν να καταπολεμούν δυνητικές καταχρήσεις του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία με την προετοιμασία ενός Εγχειριδίου για την πάταξη των εικονικών γάμων.

Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη με σκοπό να διασαφηνίσει τη «δοκιμασία συνήθους κατοικίας» που χρησιμοποιείται στους κανόνες της ΕΕ για το συντονισμό της κοινωνικής ασφάλειας στο πλαίσιο ενός πρακτικού οδηγού που θα εκπονηθεί έως τα τέλη του 2013. Τα αυστηρά κριτήρια της δοκιμασίας αυτής εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες που δεν εργάζονται δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση σε άλλο κράτος μέλος, παρά μόνο αν έχουν πραγματικά μετατοπίσει το κέντρο των συμφερόντων τους στο εν λόγω κράτος (για παράδειγμα, η οικογένειά τους ζει εκεί).

Η Κομισιόν θα παράσχει επίσης συνδρομή προς τα κράτη μέλη για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την επίτευξη της κοινωνικής ένταξης: Από την 1η Ιανουαρίου 2014, τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων του ΕΚΤ θα δαπανάται για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας σε κάθε κράτος μέλος.

Η Επιτροπή θα βοηθήσει τις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουν αποκτήσει σε επίπεδο ΕΕ για την καλύτερη αντιμετώπιση των σχετικών με την κοινωνική ένταξη προκλήσεων.

Τέλος, η Επιτροπή θα καταρτίσει, επίσης, έως τα τέλη του 2014, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο διαδίκτυο που θα βοηθήσει το προσωπικό των Αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης να κατανοήσει πλήρως και να εφαρμόσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ. Σήμερα το 47% των πολιτών της ΕΕ δηλώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όταν πηγαίνει να ζήσει σε άλλη χώρα της ΕΕ οφείλονται στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ σε θέματα ελεύθερης κυκλοφορίας

«Το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία είναι θεμελιώδες δικαίωμα και αποτελεί την πεμπτουσία της ιδιότητας του πολίτη της ΕΕ, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία είναι επωφελής για τις χώρες τους», ανέφερε η κ. Ρέντινγκ, προσθέτοντας ότι γνωρίζει τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με ενδεχόμενες καταχρηστικές πρακτικές σε σχέση με τις ροές κινητικότητας, και πως με τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες  θα αντιμετωπιστούν οι καταχρηστικές πρακτικές.

Με περισσότερα από 14 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ να διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος, η ελεύθερη κυκλοφορία –η δυνατότητα να ζεις, να εργάζεσαι και να σπουδάζεις οπουδήποτε στην Ένωση– αποτελεί το πλέον προσφιλές στους Ευρωπαίους δικαίωμα της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ