Κομισιόν: Υποβολή σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού 2012

 

Χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ευρωβουλής Αλέν Λαμασούρ, προειδοποίησε ότι το Κοινωνικό Ταμείο βρίσκεται ήδη σε στάση πληρωμών, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες τελειώνουν οι πόροι του προγράμματος «Εράσμος» για την κινητικότητα των φοιτητών, καθώς και για τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

Και όλα αυτά γιατί τα κράτη μέλη περιόρισαν για το 2012 τις κοινοτικές δαπάνες στα 129 δισ. ευρω, δηλαδή 4 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα είχαν προτείνει η Επιτροπή και η Ευρωβουλή.

Ο κ. Λαμασούρ αποκάλυψε επίσης ότι εάν δεν εγκριθεί διορθωτικός προϋπολογισμός μέχρι το τέλος του έτους, οι απώλειες πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο που θα έχουν η Ισπανία θα φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα τα 600 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά σήμερα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου Γιάνους Λεβαντόβσκι επιβεβαίωσε το πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε ότι για την Κομισιόν η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού πέρυσι το Νοέμβριο όταν υιοθετήθηκε ο προϋπολογισμός του 2012, είχε προειδοποιήσει τα κράτη μέλη πως τα χρήματα δεν επαρκούν.

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες για τις χώρες με προβλήματα ρευστότητας, αφού μπορεί να μην λάβουν έγκαιρα τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για προγράμματα υπέρ της απασχόλησης ή της ενίσχυσης των ΜΜΕ.

Μάλιστα, πρόσφατα η Κομισιόν είχε προχωρήσει σε ανακατανομή πόρων 10 δισ. ευρώ εντός του Κοινωνικού Ταμείου, ώστε να μεταφέρει χρήματα σε κατεπείγουσες δράσεις υπέρ της απασχόλησης, κυρίως των νέων, σε 8 κράτη μέλη με υψηλό ποσοστό ανεργίας, όπως η Ελλάδα.

Η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού, το οποίο θα υποβάλει άμεσα στο Συμβούλιο και την Ευρωβουλή για έγκριση. Ωστόσο, με δεδομένη την αρνητική στάση ορισμένων πλούσιων βορείων χωρών (Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, η έγκριση διορθωτικού προϋπολογισμού από το Συμβούλιο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.