Κομμένες οι προαγωγές λίγο πριν την αφυπηρέτηση – Έτοιμες για αντίδραση οι συντεχνίες

Αιτία «πολέμου» θα αποτελέσει για τους δημόσιους υπαλλήλους και τις συντεχνίες τους η πιθανή υλοποίηση από την Κυβέρνηση της πρόθεσής της να απαγορεύσει την προαγωγή ή διορισμό υπαλλήλων 18 μήνες πριν από την αφυπηρέτηση τους.

Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων ζητημάτων, στη χθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου (πλην της ΙΣΟΤΗΤΑΣ). Όλες οι συντεχνίες που συμμετείχαν στη συνάντηση συμφώνησαν πως εάν η Κυβέρνηση καταθέσει τέτοια πρόταση στη Βουλή, την επόμενη κιόλας ημέρα οι εργαζόμενοι θα προβούν σε απεργιακά μέτρα. Θα κατέλθουν, όπως μας λέχθηκε, σε δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς θεωρούν ότι επηρεάζονται άμεσα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, δήλωσε πως όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφωνήσαν πως δεν θα αποδεχθούν τον καθορισμό ανώτατου ορίου ηλικίας στις προαγωγές.

Το νομοσχέδιο

Το ΤΔΔΠ απέστειλε τη σχετική επιστολή ζητώντας τις επίσημες θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ. «Σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι οι υπάλληλοι να έχουν μια εύλογη περίοδο υπηρεσίας στη θέση που διορίζονται ή προάγονται προτού αφυπηρετήσουν από τη Δημόσια Υπηρεσία, τουλάχιστον 18 μήνες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τέσσερις περίπου μήνες καλύπτουν περίοδο προαφυπηρετικής άδειας των υπαλλήλων, για την καλύτερη στελέχωση των υπηρεσιών και την αποδοτικότερη λειτουργία τους» τονίζει το ΤΔΔΠ στην επιστολή, την οποία αποκαλύπτει ο «Φ».

Παράλληλα, σημειώνει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι νομικά επιτρεπτή, δεδομένου ότι ο εναρμονιστικός νόμος περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και την Εργασία, ο οποίος υιοθέτησε σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, επιτρέπει εξαιρέσεις. «Συγκεκριμένα, το άρθρο 8 του νόμου προβλέπει τη διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας, (η οποία) δεν συνιστά διάκριση εφόσον δικαιολογείται αντικειμενικά και λογικά από ένα θεμιτό στόχο, ενώ προβλέπεται ειδικότερα ότι η διαφορετική μεταχείριση μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ανώτατου ορίου ηλικίας ή την ανάγκη εύλογης περιόδου απασχόλησης πριν τη συνταξιοδοτήση» τονίζει το ΤΔΔΠ.

Αντίδραση από ΠΑΣΥΔΥ

Άμεση ήταν η απάντηση της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία με επιστολή της εκφράζει τη διαφωνία της με την πρόθεση της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι αυθαίρετο και παραβιάζει τα ουσιώδη συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως έχουν κριθεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Μάλιστα, επικαλούμενη τον νόμο περί Δημόσιας Υπηρεσίας, τονίζει πως οι κυβερνητικοί υπάλληλοι έχουν υποχρέωση και δικαίωμα να ασκούν τα καθήκοντα τους μέχρι την τελευταία μέρα αφυπηρέτησης τους. Υποδεικνύει, επίσης, πως ανάλογη προσπάθεια επιχειρήθηκε και στο παρελθόν για απαγόρευση του δικαιώματος σε προαγωγή, έξι μήνες πριν από την αφυπηρέτηση, χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό. Τονίζει δε, πως σε περίπτωση εμμοχής σε αυτή την πρόθεση, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στη ΜΕΠ.

Σε θέση μάχης για την περίθαλψη

Στη ΜΕΠ θα τεθεί προς συζήτηση και το αίτημα για επαναφορά του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα δημόσια νοσηλευτήρια, για υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Κοινή θέση όλων των συντεχνιών είναι πως δεν θα γίνουν αποδεκτές μονομερείς ενέργειες αφαίρεσης κεκτημένων, χωρίς να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε πως, εάν δεν επανέλθει το εν λόγω δικαίωμα (το οποίο αφαιρέθηκε με τροπολογία της Βουλής σε νομοσχέδιο), οι εργαζόμενοι θα λάβουν δυναμικά μέτρα.

Σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν το αφορολογήτο να αυξηθεί στις €24 χιλ. και παράλληλα να διαφοροποιηθούν οι υπόλοιπες φορολογικές κλίμακες.

philenews