Κορωνοϊός: Η δίαιτα των 850 θερμίδων που μπορεί να καταπολεμήσει τα επίμονα συμπτώματα

13183285 - healthy happy hispanic woman with apple and tape measure for diet and weight loss concept

Μπορεί μια αυστηρή δίαιτα να δώσει τη λύση στα επίμονα συμπτώματα της μακράς Covid; Αυτό ακριβώς επιχειρούν να διαπιστώσουν βρετανοί ερευνητές υποβάλλοντας διακόσιους παχύσαρκους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα σε αυστηρή δίαιτα

Η απώλεια βάρους μπορεί να θεραπεύσει τα παρατεινόμενα συμπτώματα του κορωνοϊού ή τη λεγόμενη μακρά Covid; Αυτό ακριβώς επιχειρούν να διαπιστώσουν  βρετανοί ερευνητές που θα βάλουν 200 παχύσαρκους Βρετανούς με μακρά Covid σε μια αυστηρή δίαιτα 850 θερμίδων ημερησίως προκειμένου να διαπιστώσουν αν η απώλεια βάρους θα οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων της μακράς Covid.

Είναι γνωστό ότι το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την νόσηση με τον νέο κορωνοϊό, αλλά και για την μακρά Covid σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης θα επιστρατεύσει 200 Βρετανούς που ενώ νόσησαν με τον νέο κορωνοϊό εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από επίμονα και παρατεταμένα συμπτώματα επί μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Οι μισοί συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν μια αυστηρή δίαιτα 850 θερμίδων ημερησίως και οι άλλοι μισοί θα συνεχίσουν την διατροφή τους χωρίς αλλαγές και θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε κλινικες μακράς Covid.

Tα συμπτώματα, το βάρος και κατάσταση της  υγείας των συμμετεχόντων των δύο ομάδων θα παρακολουθούνται επί έξι μήνες και θα γίνονται συγκρίσεις, προτού τελικά συμπεριληφθούν όλοι οι ασθενείς στο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με υπερβολικό σωματικό βάρος είναι πιο πιθανό να  νοσήσουν σοβαρά από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και να υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα της Covid-19.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως υπέρταση και φλεγμονώδεις νόσους που τους καθιστούν ευάλωτους σε μεταδοτικές νόσους και στις επιπλοκές τους.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης ονομάστηκε Διατροφικές Παρεμβάσεις Απομακρυσμένης Διατροφής για τη μείωση των συμπτωμάτων μακράς Covid (Remote Diet Intervention to REduce long Covid Symptoms Trial — or ReDIRECT).

Οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν ειδική δίαιτα που συνταγογραφείται από ιατρούς στην Αγγλία για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Η δίαιτα προβλέπει καθημερινά υγρή διατροφή με τέσσερα shake ή σούπες συνολικά 825 έως 853 θερμίδες ανάλογα με τις γεύσεις που επιλέγουν οι συμμετέχοντες.

Μόλις οι συμμετέχοντες χάσουν αρκετό βάρος, θα μεταφερθούν σε δίαιτα με στέρεα τρόφιμα.

Οι ασθενείς θα εφαρμόζουν το διατροφικο πρόγραμμα στο σπίτι εξ αποστάσεως από τους ειδικούς.

Ενθουσισμένοι δηλώνουν οι συμμετέχοντες ερευνητές από τη μελέτη που ξεκινά και τους δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούν στενά με άτομα που πλήττονται από τα παρατεινόμενα συμπτώματα της Covid-19 με την προσδοκία να δώσουν μια λύση στο φαινόμενο.

πηγή: ygeiamou.gr