Κουγιάλης: “Οι υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ, ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη”

{loadposition ba_textlink}

Η επίτευξη της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα του περιβάλλοντος και στόχος είναι να μετατρέψουμε τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ σε ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανέφερε το απόγευμα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε χαιρετισμό του στο 1ο Συνέδριο Αειφορίας στην Κύπρο, που διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Κυπριακό Ίδρυµα Αειφορίας και το Europe Direct Λεµεσού, ο κ.Κουγιάλης υπενθύμισε πως η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, οφείλει να ετοιμάζει Εθνική Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη και να την αναθεωρεί κάθε δύο έτη στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, σημειώνοντας ότι «η επίτευξη της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα του περιβάλλοντος, για την οποία προωθείται η υιοθέτηση Εθνικού Σχεδίου για την Πράσινη Οικονομία».

«Στόχος και προσπάθεια μας είναι να μετατρέψουμε τις υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κόστος που αυτές συνεπάγονται, σε ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε και πρόσθεσε πως θα πρέπει, δηλαδή, να εφαρμόσουμε συγκροτημένες πολιτικές και μέτρα που να συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με την ανάπτυξη.

Η μετάβαση σε ένα αειφόρο τρόπο ζωής και τα μέτρα για προστασία του περιβάλλοντος, συνέχισε, δημιουργούν θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς που άπτονται του περιβάλλοντος, ενώ σημαντικές είναι οι δυνατότητες που προσφέρονται σε τομείς όπως η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η διαχείριση των αποβλήτων και υδάτινων πόρων, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η αποκατάσταση και η προστασία της βιοποικιλότητας και η ανάπτυξη πράσινων υποδομών.

Φέρνοντας ω ς παράδειγμα την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Δημιουργίας Αποβλήτων και του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων που προωθεί το Υπουργείο, ο Νίκος Κουγιάλης είπε πως, αυτό αναμένεται να προωθήσει τη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ένα σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.

«Πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία για το αύριο, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το φυσικό μας κεφάλαιο για τις μελλοντικές γενιές», είπε ο Υπουργός, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία οργάνωσης του Συνεδρίου.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επεσήμανε πως θα πρέπει να απομακρυνθούμε από το οικονομικό μοντέλο «παίρνω – κατασκευάζω – πετάω» και να υιοθετήσουμε ένα βιώσιμο παράδειγμα που στόχο θα έχει να διατηρήσει την αξία των υλικών και της ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα και τη χρήση πόρων.

«Η μετάβαση σε ένα τέτοιο μοντέλο στην Ευρώπη, θα προωθήσει την ανταγωνιστικότητα, θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα προστατεύσει το περιβάλλον μας», είπε και πρόσθεσε ότι «μπορεί επίσης να παρέχει στους καταναλωτές περισσότερο μακροχρόνια και καινοτόμα προϊόντα που εξοικονομούν χρήματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».

Αυτό το μοντέλο της «κυκλικής οικονομίας», συνέχισε, στόχο έχει να διατηρηθεί η αξία των υλικών και της ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα στην αξιακή αλυσίδα για τη βέλτιστη διάρκεια και, κατά συνέπεια, να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα και η χρήση πόρων.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης σημείωσε ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι υπόθεση μόνο κάποιων κρατών μελών της ΕΕ αλλά αφορά και τα 28 κράτη μέλη της και «για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρωθούν απόψεις σχετικά με τις κύριες επιλογές πολιτικής, προκειμένου, έως το τέλος του 2015, να παρουσιάσουμε ένα νέο, φιλόδοξο σχέδιο δράσης για το θέμα».

Εκδηλώσεις όπως αυτό το Συνέδριο, συμπλήρωσε, αποτελούν μια ουσιαστική συμβολή στο διάλογο που έχει ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη, σχετικά με το πώς πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές που να ενθαρρύνουν μια ανταγωνιστική πράσινη οικονομία στην Ευρώπη και που να προστατεύουν το περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Πηγή: KYΠΕ