Κουρσάρης: «Έκλεισαν 680 περίπτερα και 114 αρτοποιεία»

{loadposition ba_textlink}

Το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο, η μια μετά την άλλη, συνεχίζεται με την κατάσταση να είναι τραγική, επεσήμανε σε δηλώσεις του στην «24» αυτήν την εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Καταστηματαρχών (ΣΤΕΚΕΚ), Στέφανος Κουρσαρης.

Το 99,3%…

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την πορεία του όλου θέματος, ο κ. Κουρσάρης τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο που αποτελούν το 99,3% των επιχειρήσεων στον τόπο (με μόνο 127 επιχειρήσεις να χαρακτηρίζονται μεγάλες) αυτήν την στιγμή στην Κύπρο είναι «τεραστία».

Αυξημένη μετανάστευση

«Το κλείσιμο των μικρομεσαίων που ήταν κάποτε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, συνεχίζεται με την ύφεση σε εξέλιξη. Μπορεί η ανεργία να σταθεροποιήθηκε στο 16 και κάτι τοις εκατόν, αλλά υπάρχει αυξημένη μετανάστευση και εμείς σαν οργανισμός εκφράζουμε έντονη ανησυχία» τόνισε ο κ. Κουρσαρης μιλώντας στην εφημερίδα μας.

«Χάλια μαύρα»

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στους χώρους της Κεντρικής Τράπεζας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα και οι αναδιαρθρώσεις δανείων δεν προχωρούν όπως έπρεπε, με το ενδεχόμενο με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα να εκραγεί μια ωρολογιακή βόμβα, να είναι ορατό» δήλωσε ο κ. Κουρσαρης, χαρακτηρίζοντας στην κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ήταν κάποτε η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας ως «χάλια μαύρα». Πρόσθεσε ότι από την αρχή της ύφεσης μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο συνολικά 680 περίπτερα και 114 αρτοποιεία και 30% των άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ωράριο στα μέτρα μεγαλοεπιχειρηματιών

«Τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν εδώ και καιρό δεν έχουν ληφθεί όπως μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης, μείωση επιτοκίων και κρατικού εγγυοδοτικού οργανισμού» τόνισε ο κ. Κουρσάρης, τονίζοντας ότι το μέτρο με τα συνεχιζόμενα ωράρια καταστημάτων βοήθησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες και οδήγησε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου

Στο μεταξύ, σημειώνουμε ότι ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, μέσω ερώτησης που υπέβαλε στην Κομισιόν αυτήν την εβδομάδα, ζήτησε την δημιουργία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως τα τελευταία χρόνια λήφθηκαν μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είναι η άντληση κεφαλαίων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και μέτρα που αφορούν την πάταξη της γραφειοκρατίας στην κρατική μηχανή.

«Επειδή περνούν δύσκολες ώρες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υπέβαλα σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαίτησα σε χώρες που βρίσκονται κάτω από μνημόνιο όπως η Κύπρος, να υπάρξει ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης γιατί τα υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ δεν κατόρθωσαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα», είπε, και πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωση της ΕΕ να στηρίξει με ειδικά κονδύλια και ειδικό επενδυτικό πρόγραμμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι είναι η ώρα η πολιτεία να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας διευκολύνσεις πρόσβασης στα ευρωπαϊκά ταμεία και κονδύλια. Όπως είπε, αυτό θα καταστεί δυνατό αν δημιουργηθούν κέντρα εξυπηρέτησης των μικρομεσαίων στο πρότυπο των κέντρων εξυπηρέτησης του πολίτη, στα οποία ο κάθε επιχειρηματίας θα καθοδηγείται και θα παίρνει συμβουλές για άντληση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Υπάρχουν κονδύλια στα ευρωπαϊκά ταμεία τα οποία μπορούν να αντλήσουν από μόνες τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις νοουμένου ότι θα μπουν σωστά στη διαδικασία και θα έχουν μια αποδοτική και παραγωγική πορεία για να μπορέσουν να αποσπάσουν αυτά τα κονδύλια», είπε, σημειώνοντας πως είναι χρέος της πολιτείας και του γραφείου ευρωπαϊκών προγραμμάτων να αγκαλιάσουν, να στηρίξουν και να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κύπριος ευρωβουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν και παραμένουν η ατμομηχανή της κάθε οικονομίας, και όσο δεν επανεκκινούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ακόμα πιο δύσκολο να επανεκκινήσει η κυπριακή οικονομία. «Για την Κύπρο το κύτταρο της ανάπτυξης είναι οι μικρομεσαίες και γι’ αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε και να διασώσουμε τις υφιστάμενες, αλλά πολύ περισσότερο να τις καταστήσουμε υγιείς και να τους δώσουμε τη δύναμη και τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο», κατέληξε.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!