Κόβουν το κεμπάμπ στην Τουρκία…

 

Η διαπίστωση είναι δραματική. ‘Ενας στους τρεις Τούρκους είναι παχύσαρκος, μια αναλογία η οποία είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες απ΄ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας.

 

«Το 35% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι», δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα αυτό της δημόσιας υγείας.

 

Στόχος της διαφημιστικής καμπάνιας που ξεκίνησε το υπουργείο του είναι να αδυνατίσουν ένα εκατομμύριο Τούρκοι σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

 

«Ο αγώνας κατά της παχυσαρκίας άρχισε», επισημαίνουν τα διαφημιστικά σποτ στα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εφημερίδες της χώρας, τα οποία καλούν τους Τούρκους να μειώσουν τη σωματική τους μάζα και τις μερίδες φαγητού που καταναλώνουν.

 

Βηματόμετρα θα μοιράζονται στη διάρκεια του καλοκαιριού από τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι παρακολουθούν τους παχύσαρκους ασθενείς. Από την 1η Ιουλίου μειώθηκε το αλάτι στο ψωμί, το οποίο είναι πλέον πλουσιότερο σε πλήρες αλεύρι και συνεπώς σε φυτικές ίνες, μια επανάσταση για τα εκατομμύρια των Τούρκων που τρέφονται κατ΄εξοχήν με αυτήν την παραδοσιακή τροφή.

 

Για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν μεταδίδουν πλέον παρά μόνον διαφημίσεις για υγιεινές τροφές και για ισορροπημένα γεύματα.

 

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έδωσε το καλό παράδειγμα χάνοντας 10 κιλά σε ένα χρόνο και συμβουλεύοντας τους Τούρκους να κάνουν 10.000 βήματα την ημέρα για να διατηρήσουν καλή φυσική κατάσταση.

 

Σε όλα αυτά έχει συμβάλει η γρήγορη αστικοποίηση και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας σε μια χώρα που διεκδικεί τη 17η θέση στην παγκόσμια οικονομία. Η παχυσαρκία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1997, είναι αιτία για άλλες ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.