Κουκουμάς : Χαρίζουν 20 εκ. στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά για την κοινωνία «δεν υπάρχουν χρήματα»

Της Αλεξίας Καφετζή

Για τις ανάγκες της κοινωνίας δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά βρέθηκαν αιφνιδίως 20 εκατομμύρια ευρώ που θα χαριστούν στις μεγάλες εταιρίες του τόπου. Αυτό προνοεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψήφισε χθες η πλειοψηφία της Βουλής -με διαφωνία μόνο του ΑΚΕΛ- με το οποίο καταργείται για όλες αδιακρίτως τις εταιρίες το τέλος των 350 ευρώ ετησίως.

Οι έγνοιες για τα δημόσια οικονομικά και τα στοχευμένα μέτρα πάνε περίπατο όταν πρόκειται να ευνοήσουν τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Κυβερνώντες -νυν και τέως- έβρισκαν και βρίσκουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όταν πρόκειται να χαρίσουν φόρους στους μεγαλοϊδιοκτήτες γης, στους μεγαλοκαταθέτες, στους επενδυτές των διαβατηρίων, στερώντας από το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, όχι  μόνο δεν διατίθενται να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας, αλλά αποφάσισαν να στείλουν και πουρμπουάρ 350 ευρώ σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι από την τσέπη τους αλλά από τις τσέπες του κυπριακού λαού.

Το ΑΚΕΛ, αντίθετα, πρότεινε να καταργηθεί το τέλος για το 75% των επιχειρήσεων του τόπου -ουσιαστικά για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- και να παραμείνει κλιμακωτό τέλος από 350 μέχρι 1250 ευρώ τον χρόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να μην χάνει το κράτος 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Με αυτά -όπως και με τους πόρους από τη φορολόγηση των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας που προτείνουμε εδώ και τόσο καιρό- θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα δραστικό κοινωνικό πακέτο με μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.