Κράτησε κλειστά τα χαρτιά ο Σαρλή

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τέτοιες κινήσεις δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις γίνονται όταν οι αγορές είναι κλειστές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΒΕ Λευκωσίας σε σχέση με το πότε θα ληφθούν τα μέτρα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επεσήμανε αρχικά ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι ότι τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της είτε σε συνεργασία με το Eurogroup.

Πάντως, ο Υπουργός σημείωσε ότι η ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «είναι πάρα πολύ κοντά» και ότι λαμβάνεται επίσης υπόψη το γεγονός ότι πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, της οποίας το αποτέλεσμα μπορεί να είναι «αρνητικό».

«Η υπομονή είναι καλύτερη από τη βιασύνη», υπέδειξε ο Βάσος Σιαρλή, προσθέτοντας ότι η προσεκτική προσέγγιση του θέματος θα αποδώσει πολύ σύντομα.

Εξάλλου, ο Υπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση προανήγγειλε την έλευση στην Κύπρο εκπροσώπων του ΔΝΤ που θα συμβουλεύσουν την Κύπρο στη διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς θα διαχειριστούμε το θησαυρό. Κράτη τα οποία ανακάλυψαν ότι είχαν θησαυρό και δεν το χειρίστηκαν σωστά, τελικά ανακάλυψαν ότι ήταν κάρβουνο», είπε ο Βάσος Σιαρλή.

Όπως ανέφερε, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αναμένονται στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Εχουν τεράστια εμπειρία και έχουν συμβουλέψει πέραν των 30 χωρών επί του συγκεκριμένου θέματος, είπε ο Υπουργός, για να προσθέσει ότι «και εμείς προσδοκούμε ότι με τη συμβουλή τους θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτόν τον πιθανό τεράστιο πλούτο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Από πλευράς του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης είπε πως είναι σημαντικό να περνούμε προς τα έξω το μήνυμα ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει γερές βάσεις, η κυπριακή οικονομία έχει μεσοπρόθεσμα πολύ καλές προοπτικές και ότι γενικά η οικονομία της Κύπρου, ακόμα και τα δημόσια οικονομικά της, δεν είναι χειρότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σημείωσε ωστόσο την έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και ανέφερε ότι «εκείνο που κάνουμε σαν ΚΤ είναι να προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τις τράπεζες να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό δακτύλιο ούτως ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κλυδωνισμούς που μπορεί να υπάρξουν από εκεί» και «αυτό το κάνουμε και εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να το πετύχουμε, χωρίς τυμπανοκρουσίες».

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε, επίσης, ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη βεβαιότητα, η οποία θα πρέπει να προέλθει από την κορυφή της Ευρώπης. Εκεί είναι κάπου το μεγάλο πρόβλημα».

Ο τρόπος με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι αγορές δεν θα αλλάξει με τα μέτρα των 150 ή των 200 εκατομμυρίων, είπε. «Δυστυχώς, η αβεβαιότητα που υπάρχει προέρχεται από το εγχείρημα το οποίο ονομάζεται Ευρώπη», υπέδειξε.

Να ληφθούν αποφάσεις τώρα, πριν από τις ελληνικές εκλογές ζήτησε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας ότι οι τράπεζες δεν είναι το μοναδικό μας πρόβλημα. Είπε ακόμα ότι έχει σημασία «να κάνουμε αυτά που μας λένε εγκαίρως. Δεν έχει σημασία αν θα φτάσουν τα 150 ή 200 εκατομμύρια. Σημασία έχει ότι τόσο καιρό το λέμε και δεν το κάνουμε, και πρέπει να το κάνουμε».