Κραυγή αγωνίας από παραγωγούς που έχουν να παίρνουν εκατομμύρια

Κραυγή αγωνίας από παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, οι οποίοι δηλώνουν ότι καταστρέφονται επειδή δεν μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που τους οφείλουν οι εταιρείες εμπορίας αγροτικών προϊόντων για δύο χρόνια.

Το θέμα συζητήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας  την Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ κάλεσε την Κυβέρνηση να εγκύψει άμεσα και να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων αναφορικά με τα χρέη από τις εταιρείες εμπορίας αγροτικών προϊόντων προς τους παραγωγούς και να τερματίσει την εκμετάλλευση της οποίας τυγχάνουν από τους κρίκους στην αλυσίδα εμπορίας γεωργικών προϊόντων, διαφορετικά -όπως προειδοποίησε- θα θρηνήσουμε επί των ερειπίων της αγροτικής οικονομίας.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι οι οφειλές εκατομμυρίων ευρώ προς τους παραγωγούς από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία γεωργικών προϊόντων επιβεβαιώνει τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες.

Περαιτέρω, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι “επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η εκμετάλλευση”, της οποίας τυγχάνουν οι γεωργοί από τους ενδιάμεσους κρίκους στην αλυσίδα εμπορίας γεωργικών προϊόντων, οι οποίοι (οι παραγωγοί) “παράγουν με κόπο και μόχθο παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αναχρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες τους και με κίνδυνο τη χρεωκοπία τους”.

Δυστυχώς, η κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί αφήνει ξεκρέμαστες όλες τις ομάδες των παραγωγών με κίνδυνο αυτές να κηρύξουν πτώχευση, ανέφερε σε δηλώσεις του για το θέμα της εταιρείας που χρωστά σημαντικά ποσά σε παραγωγούς και βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαχείριση, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που βρίσκεται υπό διαχείριση αυτή τη στιγμή χρωστά 53 περίπου εκ. στους παραγωγούς.

Εξέφρασε την άποψη ότι η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας είναι μονόδρομος, αφού αν πτωχεύσει θα χαθούν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια.

Χαρακτήρισε άδικη την όποια κριτική ασκείται στη Βουλή αλλά και την Κυβέρνηση, αφού όπως είπε ότι πρόκειται για καθαρά εμπορικές πράξεις. “Προσπαθήσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές, να τονίσουμε τις διαστάσεις του κινδύνου”, είπε, προσθέτοντας ότι “εμείς αποτέλεσμα θέλουμε και να μην υπάρξει το χειρότερο”.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος κατάγγειλε «την κώφευση, την υποκρισία της Πολιτείας και της Βουλής στο θέμα αυτό». Ενώ, πρόσθεσε, «οι αγρότες μας έχουν στεγνώσει από ρευστότητα, δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τη δραστηριότητά τους και να θρέψουν τις οικογένειες τους, η Κυβέρνηση και η Βουλή κωφεύουν στο ζήτημα της ρύθμισης της εμπορίας αγροτικών προϊόντων, αφήνοντας το πεδίο στα πλαίσια της φιλοσοφίας του άκρατου φιλελευθερισμού και του λεγόμενου ελεύθερου εμπορίου, τους αγρότες και τους πολίτες έρμαια των οργανωμένων συμφερόντων και των μεγάλων αλυσίδων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον κόπο μας».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΣΕΔΙΓΕΠ Πιτσιλλίας – Τροόδους, που περιλαμβάνει 47 χωριά, ανέφερε ότι οι γεωργοί παραμένουν απλήρωτοι για δύο χρόνια για ποσό πέραν των 600.000 ευρώ. «Περιμένουμε την παρέμβαση της Βουλής αλλά και του κράτους για να πληρωθούν», είπε, εξηγώντας ότι οι χρεώστες – έμποροι είναι υπό διαχείριση και οι αγρότες αναμένουν να ασκηθεί πίεση από την Πολιτεία προς την Τράπεζα Κύπρου ώστε να δοθούν τα κονδύλια στη διαχείριση και να διανεμηθούν στους αγρότες.

Πηγή: KYΠΕ