ΚΡΕΤΥΚ: “Προτιμούμε επενδύσεις, ανοιχτοί όμως σε προαγορά ΦΑ”

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον της Royal Investment Bank με έδρα το Ντουμπάι δε φαίνεται να είναι σοβαρό, επειδή όπως είπε, μετά την απαντητική επιστολή που της απέστειλε, δεν μπόρεσε να έρθει σε άλλη επικοινωνία μαζί της .

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Έλληνας επιβεβαίωσε την λήψη της επιστολής που απευθυνόταν στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με κοινοποίηση στον ίδιο, προσθέτοντας ότι σε επιστολή που τους απέστειλε ο ίδιος τους ενημέρωνε ότι “η προπώληση φυσικού αερίου δεν είναι δυνατή και ότι θα θέλαμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους για επενδύσεις”.

“Δυστυχώς όμως μετά από δύο εβδομάδες δεν μας έχουν απαντήσει και παρόλο που προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους δεν ανταποκρίνονται”, είπε ο κ. Έλληνας και πρόσθεσε: “Δεν μας απάντησαν εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες, που δείχνει ότι δεν είναι σοβαροί”.

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ υπογράμμισε ωστόσο ότι η διαρροή τέτοιων πληροφοριών δυσκολεύει το έργο της κρατικής εταιρείας και δημιουργεί εντυπώσεις.

Έφερε ως παράδειγμα ότι η Noble έχει πάρει προτάσεις ενδιαφέροντος για προαγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) “ίσως από 100 εταιρείες και από τις οποίες ίσως η μία ή δύο είναι σοβαρές”. Εξήγησε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρήματα θα καταβληθούν άμεσα, αλλά πρόκειται για εταιρείες που ενδιαφέρονται να προϋπογράψουν μακροχρόνια συμβόλαια για αγορά LNG.

Ο κ. Έλληνας είπε ακόμη ότι ο ίδιος έχει ενώπιον του πρόταση από άλλη εταιρεία που αφορά μεγάλη επένδυση στο τερματικό φυσικού αερίου.

“Και σε αυτούς μιλώ και προχωρεί η συζήτηση και γίνονται συναντήσεις, αλλά μέχρι που να φτάσουμε στο σημείο που να μην είναι μόνο κουβέντες και να μπει κάτι στο τραπέζι, αυτό χρειάζεται χρόνο, αυτά τα πράγματα είναι συνηθισμένα”, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις επισημάνσεις του καθηγητή Πάνου Παπαναστασίου σε τηλεοπτικό σταθμό ότι ακόμη και αν αυτό το ενδιαφέρον γινόταν πραγματικότητα, θα επέφερε έσοδα το πολύ 2 δις ευρώ.

“Αν έρθει κάποιος και μας πει σας δίνουμε 5 δις για κάθε tcf βεβαίως θα ανταποκριθούμε. Αλλά αν έρθει και μας πει να μας δώσετε όλη την Αφροδίτη για 2 δις δολάρια, αποκλείεται”, είπε ο κ. Έλληνας

Σε ερώτηση αν η ΚΡΕΤΥΚ ως θέση αρχής θα προτιμούσε την προαγορά ή τις επενδύσεις, ο κ. Έλληνας ανάφερε ότι οι επενδύσεις είναι πιο σωστό.

Εξήγησε ότι η προαγορά την στιγμή που δεν έγινε η επιβεβαιωτική γεώτρηση και την στιγμή που η όλη διαδικασία δεν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα δώσει πολύ χαμηλά έσοδα. “Αν το κέρδος στα 25 χρόνια είναι 20 δις δολάρια μακάρι να πάρουμε δύο δις”, είπε.

“Όποιος θέλει να μας μιλήσει είτε για προαγορά LNG, είτε για επενδύσεις δεν κλείνουμε καμία πόρτα. Ανταποκρινόμαστε σε όποια επιστολή πάρουμε, δεν τις ρίχνουμε στον κάλαθο των αχρήστων”, κατέληξε ο κ. Έλληνας, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα θέματα συζητούνται με τον Υπουργό Εμπορίου.

Στην επιστολή της, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου προς τον Υπουργό Εμπορίου, η Royal Investment Bank LTD εκφράζει ενδιαφέρον για προαγορά των κοιτασμάτων που θα αξιοποιηθούν από το τεμάχιο Αφροδίτη (12) αν το επιθυμεί η κυπριακή Κυβέρνηση. Δηλώνεται επίσης ετοιμότητα για έναρξη διαπραγματεύσεων το συντομότερο για τον καθορισμό των ποσοτήτων που μπορούν να προπωληθούν, την τιμή για κάθε tcf (τρισ. κυβικά πόδια) και για τις εγγυήσεις που προτίθεται να δώσει η Κυβέρνηση σχέση με την έναρξη της παραγωγής.

Πηγή: ΚΥΠΕ