Κρίσιμη εβδομάδα για τις εκποιήσεις


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Την ώρα που ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία περιμένει να δει τι θα γίνει με τις εκποιήσεις, οι πολιτικοί δεν παίρνουν στα σοβαρά το θέμα θα φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή του δανειολήπτη. Η «24» αποκαλύπτει το παρασκήνιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών της περασμένης Παρασκευής, που μόνο θλίψη και προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει. Στο ζήτημα που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, απουσίαζαν.. λόγω διακοπών τόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τον αντικατέστησε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Χρίστος Πατσαλίδης όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Παρασκήνιο υπάρχει ακόμη και στο θέμα της παρουσία του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ στην σύσκεψη στο Προεδρικό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «24» αρχικά είχε αποφασιστεί να εκπροσωπήσει τον κ. Παπαδόπουλο, ο Βουλευτής του κόμματος Φύτος Κωνσταντίνου. Ωστόσο την υστάτη και για να μην υπάρξει καταπάτηση της ιεραρχίας ειδοποιήθηκε να παρουσιαστεί στην σύσκεψη ο κ. Χρίστος Πατσαλίδης.

Μάλιστα η «κόντρα» Παπαδόπουλου – Αναστασιάδη αποτέλεσε και θέμα συζήτησης ανάμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι περνάει δύσκολα και πιεστικά αυτή την περίοδο, για να πάρει την απάντηση του Άντρου Κυπριακού ότι «ετοιμάζεσαι για να διεκδικήσεις και δεύτερη θητεία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι «Άλλος ετοιμάζεται για να διεκδικήσει την θέση του Προέδρου. Εγώ είμαι οπαδός της πολιτικής της στιγμής γι αυτό και πέτυχα». Πάντως αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Κυπριανού ότι δεν έχει ακόμη μελετήσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

 

Διαβάστε επίσης: Εκποιήσεις: Συζητήσεις τέλος, τώρα μιλάει η Βουλή

 

Τα λάθη της κυβέρνησης και ο μεγάλος φόβος

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που για πολλούς χαρακτηρίζεται ισότιμο της απόφασης που πάρθηκε για το κούρεμα, το έφερε ουσιαστικά με την μορφή του κατεπείγοντος. Η «24» μιλώντας με εκπροσώπους από όλα τα πολιτικά κόμματα, διαπίστωσε ότι η μη εκτενής συζήτηση του θέματος είναι το κυριότερο ζήτημα., Χαρακτηριστικά μας τονίστηκε ότι θα έπρεπε η συζήτηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή να είχε γίνει 3 μήνες νωρίτερα, να υπήρχαν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, τι δέχονται και τι όχι οι δανειστές. Όπως γνωρίζει η «24» μέσα στην σύσκεψη τονίστηκε ότι μάλλον θα έπρεπε τον Μάρτιο του 2013 να υπήρχε συνολική λύση «αλά Λαϊκής» και για την Τράπεζα Κύπρου.
Ωστόσο κατά την διάρκεια της συζήτησης με τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδειξε να ανησυχεί για την δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Το μεγάλο ζήτημα που έβαλε στο τραπέζι και κάλεσε τα κόμματα να σκεφτούν τις συνέπειες είναι τυχών αποτυχία των τραπεζών να περάσουν τα stress test του Οκτωβρίου καθώς θα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στο θέμα των ενυπόθηκων δάνειων, εάν καταψηφιστεί το νομοσχέδιο. « Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί», είπε ο κ. Αναστασιάδης, εννοώντας νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι είναι το γεγονός ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για προστασία των δανειοληπτών όπως έχουν μέχρι τώρα παρουσιαστεί μπορεί να αποτελέσουν «δώρο άδωρο» καθώς στο μνημόνιο προβλέπεται η αγορά των δανείων από τρίτους, με αρκετά Funds να βρίσκονται στην Κύπρο και να περιμένουν τις εξελίξεις. Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδική αναφορά, κάτι που δέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης, ωστόσο είναι άγνωστο τι θα πουν οι δανειστές.

Κλείδωσε τα πρώτα 20 «Ναι»

Η οριστικοποίηση των νομοσχεδίων που αφορούν την προστασία των δανειοληπτών, με ενυπόθηκη την πρώτη κατοικία, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, μετά και την ενσωμάτωση ορισμένων θέσεων των κομμάτων στα κυβερνητικά νομοσχέδια, έπεισε ήδη τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι «Οι εκποιήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο για την είσπραξη των δανείων των κακών μεγαλοοφειλετων. Πρέπει όμως να συνοδεύεται και με μέτρα προστασίας των συνετών και συνεργάσιμων νοικοκυριών και μικρομεσαίων. Γι` αυτό η εφαρμογή του κώδικα για αναδιαρθρώσεις της κεντρικής τράπεζας από τις τράπεζες είναι επιβαλλόμενη, όπως και η νομοθετική ρύθμιση των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών, όπως και η μονομερή αύξηση επιτοκίου, αναγκαία. Επίσης το πλαίσιο αφερεγγυότητας να είναι διασφαλισμένο. Οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Επιβάλλεται σύνεση, συνεννόηση και υπευθυνότητα για διασφάλιση των σωστών ισορροπιών. Η πορεία σταθεροποίησης της χώρας πρέπει να διαφυλαχθεί».

Ωστόσο από εκεί και πέρα, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ενόψει της συζήτησης των νομοσχεδίων στην ολομέλεια της Βουλής που όπως αποφασίστηκε θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 29 Αυγούστου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να θεωρούν ότι η αναταραχή και η αστάθεια δεν είναι στις προθέσεις τους και πως οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν αλλοιώνουν την ουσία του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις επί του οποίου ζητούνται αλλαγές, παρά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα βλέμματα όλως είναι στραμμένα στο τι θα πράξει το ΔΗΚΟ καθώς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης από την στιγμή που το κύριο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές, θα το καταψηφίσουν. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν ανησυχεί τόσο για το γεγονός ότι μπορεί να μην τελικώς γίνει κατορθωτό να πάρει η Λευκωσία της επόμενη δόση, καθώς υπάρχει ένα «μαξιλάρι» για να κινηθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Όμως φοβάται τυχόν απόρριψη του νομοσχεδίου, αλλάξει την σχέση που έχει δανειστές, ενόψει μάλιστα και της αλλαγής του εκπροσώπου του ΔΝΤ λόγω της αποχώρησης της Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά το πέρας της σύσκεψης ο οποίος είπε ότι «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε κάποιες υποχρεώσεις και όλοι τις γνωρίζουν και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με την τρόικα. Παρόλες τις δυσκολίες, ευελπιστούμε ότι θα καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες.

Το φιρμάνι του Αναστασιάδη

Οι δανειστές άναψαν κόκκινο στις διαπραγματεύσεις με την Λευκωσία μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του Προεδρικού με τα πολιτικά κόμματα. ¨όπως διεμήνυσαν πρώτα θα υπάρξει μια τελική πολιτική συλλογική απόφαση και μετά θα πουν την τελευταία λέξη επάνω στα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραμονή της σύσκεψη που είχε με τα κόμματα για τις εκποιήσεις, με επιστολή του προειδοποίησε τόσο για δημοσιονομικές όσο και για τραπεζικές συνέπειες που θα επιφέρει η καταψήφιση του νομοσχεδίου.
Στην επιστολή του στα κόμματα, ο Πρόεδρος τονίζει ότι, δεδομένης της προστασίας που δίνουν τα συμπληρωματικά μέτρα που αποφασίστηκαν χθες σε ευάλωτες ομάδες και στην πρώτη κατοικία, καταψήφιση του νομοσχεδίου θα προστατεύσει τους «μεγαλοοφειλέτες εις βάρος των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών ή και καταθετών».

Το νέο δεδομένο που προκαλεί αίσθηση, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με την Τρόικα είναι ότι εκτός από την δυνατότητα εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, θα παρέχεται η δυνατότητα για αλλαγή της ιδιοκτησίας του δανείου, έτσι ώστε να μεταφέρεται η κυριότητα του δανείου από την τράπεζα σε τρίτους, χωρίς τη συγκατάθεση του χρεώστη. Η σχετική πρόνοια αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015. Θα συσταθεί ειδική ομάδα για να ετοιμάσει νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Στις αλλαγές θα προβλέπεται και ρύθμιση της λειτουργίας των τρίτων μερών που θα αναλαμβάνουν τα δάνεια.

Ανάμεσα σε αλλά το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρει ότι οι εμπράγματες εξασφαλίσεις στα δάνεια να μπορούν να εκποιηθούν εντός 18 μηνών από τότε που ξεκίνησαν οι νομικές ή διοικητικές διαδικασίες. Για την πρώτη κατοικία, η χρονική περίοδος μπορεί να επεκταθεί στους 30 μήνες.

 

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 24/8/2014.