Κρίσιμη η πρώτη επαφή με τον εργοδότη

Με την βοήθεια του Δημήτρη Δανιήλ, ιδιοκτήτη και διαχειριστή του «Aggeliesergasias.com» και της σελίδας «Αγγελίες Εργασίας» στο Facebook με πάνω από 60.000 μέλη, κάθε εβδομάδα θα προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε την αγορά εργασίας στην Κύπρο.

Η αναζήτηση μιας θέσης εργασίας στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι μία δύσκολη υπόθεση με πολλές “παγίδες” που θα πρέπει να αποφύγουν οι υποψήφιοι για να έχουν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Η μεγαλύτερη “παγίδα” είναι η πρώτη επαφή με τον εργοδότη, η οποία συνήθως γίνεται μέσω e-mail με την αποστολή του βιογραφικού του υποψηφίου. Ο Δημήτρης Δανιήλ μας εξηγεί τα συχνότερα λάθη και τα πράγματα που πρέπει να αποφύγουν οι υποψήφιοι που στέλνουν βιογραφικά για θέσεις εργασίας:

Ο κόσμος που κάνει αιτήσεις και απαντάει στις αγγελίες εργασίας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, ειδικά σε τρία σημαντικά σημεία:

1) Θα πρέπει να δει την τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων που δέχεται η εταιρεία.

2) Τα απαιτούμενα προσόντα της συγκεκριμένης θέσης εργασίας και

3) Την γλώσσα αποστολής του βιογραφικού, η οποία θα πρέπει να είναι στην ίδια γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη η αγγελία.

Οι εταιρείες δίνουν μεγάλη βάση στον τρόπο που είναι γραμμένα τα βιογραφικά των υποψηφίων αλλά και το e-mail που τα συνοδεύει ή και τυχόν κάποια επιστολή που ζητούν. Εξετάζουν προσεκτικά την ορθογραφία, δίνουν μεγάλη βάση στην προϋπηρεσία και την εκπαίδευση που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και να ξεχωρίζουν, ακόμη και στη φωτογραφία αν αυτή έχει ζητηθεί στην αγγελία.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι ο εργοδότης χρειάζεται περίπου μόλις 6 δευτερόλεπτα για να καταλάβει αν θα πρέπει να ασχοληθεί με το βιογραφικό ενός υποψηφίου και να τον καλέσει για συνέντευξη ή όχι.

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία του υποψηφίου στα διάφορα socialmedia; Έχεις υπόψιν σου εταιρείες που να ελέγχουν τους προσωπικούς λογαριασμούς του υποψηφίου στα socialmedia προτού προχωρήσουν σε πρόσληψη;

“Είναι ολοένα και περισσότερες οι εταιρείες που μπαίνουν σε αυτήν την διαδικασία πριν προχωρήσουν σε πρόσληψη. Ο εργοδότης μπορεί να δει και να καταλάβει πολλά από τους λογαριασμούς του υποψηφίου στα socialmedia και σίγουρα μπορεί να μετρήσει θετικά ή αρνητικά στην τελική του επιλογή”.

“Ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι είναι “δημόσιο” στις προσωπικές του σελίδες στα socialmedia τόσο πριν την πρόσληψή του όσο και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της εργασίας του”.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την part-time εργασία; Είναι περισσότερες από τις θέσεις full-time; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους υποψηφίους;

“Οι part-time θέσεις εργασίας είναι λιγότερες από τις full-time και συνήθως αφορούν θέσεις εργασίας σε καταστήματα και χώρους εστίασης, εκεί όπου υπάρχουν γενικότερα “σπαστά” ωράρια εργασίας”.

“Ενδιαφέρον υπάρχει αρκετό, ειδικά λόγω και της αυξημένης ανεργίας. Βέβαια την επιλογή αυτή προτιμούν κυρίως φοιτητές, γυναίκες με οικογενειακές υποχρεώσεις και άτομα που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους”.

“Φυσικά, οι περισσότεροι προτιμούν την full-time εργασία για προφανείς λόγους”.

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!