Ελλάδα: Ξεκινά ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων

Με την ελληνική πλευρά να πατά “γκάζι” προκειμένου σε λίγες ώρες οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν και η αντιπρόταση να κατατεθεί στους δανειστές.

Με την πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να επικοινωνεί με τους θεσμούς οι διαπραγματεύσεις παίρνουν νέα τροπή για άλλη μια φορά. Επιθυμία του πρόεδρου της Κομισιόν είναι καθίσουν όλοι ξανά γύρω από το ίδιο τραπέζι, την ώρα που δεν σταματά να πιέζει την ελληνική πλευρά να «προχωρήσει» ένα βήμα παραπέρα τις θέσεις της.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε προκαθοριστεί από τη χθεσινή συνάντηση.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με τους Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και ένα κλιμάκιο τεχνοκρατών αναχωρεί το μεσημέρι έχοντας στα χέρια της την αντιπρόταση που εκτιμά πως θα καλύψει την διαφορά που υπάρχει.

Όπως καθορίστηκε και στην ευρεία σύσκεψη που είχε όλη την χθεσινή ημέρα ο πρωθυπουργός Τσίπρας με την ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης, η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε τεχνικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο με την ελληνική αποστολή να συμμετέχει αναλόγως με τα πρόσωπα που θα παραστούν από τους θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση οι υπουργοί της κυβέρνησης αναμένεται να παρεμβαίνουν, όπου χρειαστεί, σε συζητήσεις, που ο χαρακτήρας είναι καθαρά τεχνικός, ενώ αναλόγως τα χαμηλόβαθμα στελέχη αναμένεται να παρέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες στους υπουργούς όταν συνομιλούν με υψηλόβαθμουςαξιωματούχους των θεσμών.

Την ευθύνη των συναντήσεων, αλλά και την τελική σύνθεση θα την καθορίσει ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της κυβέρνησης θα αφορά σε δημοσιονομικές και διοικητικές παρεμβάσεις, χωρίς, όμως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να ανοίγουν πιο πολύ τα χαρτιά τους.

Για το θέμα του ΦΠΑ η Αθήνα επιμένει στους τρεις συντελεστές χωρίς να φαίνεται διατεθειμένη να κάνει αλλαγές στον χαμηλό (6,5%) και στον υψηλό συντελεστή (23%). Και επειδή αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι ισοδύναμα μέτρα, περιθώρια για συζητήσεις φαίνεται πως υπάρχουν μόνο στο μεσαίο συντελεστή (12% ή 13%) δίνοντας ακόμα «μάχη» για το είδος των προϊόντων που θα υπαχθούν στον μεγάλο.

Σε κάθε περίπτωση έχει απορριφθεί η μεταφορά των τιμολογίων των ΔΕΚΟ στο 23%, καθώς η αύξηση για τους καταναλωτές θα ήταν πολύ μεγάλη.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην μη κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και στα εργασιακά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καλώντας τους θεσμούς να επιδείξουν πολιτική βούληση.

Αυτό που τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι πως η διαφορά που μας χωρίζει αυτή τη στιγμή με τους πιστωτές είναι μόλις 0,25% στα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι πληροφορίες, άλλωστε εξακολουθούν να φέρνουν την Αθήνα να είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο “βήμα” και να αυξάνει για το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1%, όπως αρχικά επιθυμούσαν οι θεσμοί.

Όσον αφορά το χρέος η Αθήνα φέρεται να προσέρχεται με δυο προτάσεις στο τραπέζι:

– 9μηνη χρηματοδότηση έως τον Μάρτιο του 2016
– Χρηματοδότηση έως το τέλος του 2018

Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στα νησιά, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως οι αναλυτικές προτάσεις θα παρουσιαστούν στους θεσμούς στις Βρυξέλλες.

«Δεν συζητήθηκε κανένα θέμα grexit στο Euroworking Group στην Μπρατισλάβα» ξεκαθαρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας καλά πως τέτοιου τύπου διαρροές σε αυτό το κρίσιμο χρονικά σημείο και με το βαρύ κλίμα που υπάρχει προκαλούν ένα αρνητικό προηγούμενο εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Όλα αυτά τη στιγμή που στην κυβέρνηση εκτιμούν πως είναι πολύ κοντά στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η κατανόηση και από την πλευρά των δανειστών.

Πηγή: News247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.