Κ. Σκαρπάρης: “Να σταματήσει η κοροϊδία και ο εξευτελισμός των συνταξιούχων από την κυβέρνηση”

{loadposition ba_textlink}

Τι μας απάντησε σε πολλά ερωτήματα ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας κ. Κώστας Σκαρπάρης, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στην εφημερίδα «24»

Ο Κώστας Σκαρπάρης, γεννημένος συνδικαλιστής, από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο Συνδικαλιστικό Κίνημα. Αρχικά ως εθελοντικό στέλεχος ενώ σε ηλικία 23 χρόνων προσλήφθηκε στον έμμισθο μηχανισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΠΕΟ.
Το 2002 ανέλαβε την ηγεσία της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων ( Ε.ΚΥ.ΣΥ.)

Είναι ένας έμπειρος συνδικαλιστής με εξειδίκευση στις Εργατικές Νομοθεσίες και ιδιαίτερα της νομοθεσίας των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ως Συνδικαλιστής του δόθηκε η δυνατότητα να περάσει από συνδικαλιστική σχολή στη Βουλγαρία και καθώς και από πάρα πολλά εξειδικευμένα σεμινάρια και όπως ο ίδιος μας δήλωσε, με την καθημερινή του μελέτη και ασχολία με τα προβλήματα του απλού ανθρώπου έχει αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες στο τομέα του συνδικαλισμού, ιδιαίτερα τώρα ως Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ.) στον τομέα των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και της νομοθεσίας για τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ο κ. Σκαρπάρης είναι μέλος του Εκτελεστικού και Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ ενώ σε διεθνές επίπεδο έχει το τιμητικό πόστο του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Διεθνούς Οργάνωσης Συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ΠΣΟ.

Είναι επίσης μέλος του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, του Παγκυπρίου Συμβουλίου για άτομα με αναπηρίες και του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων.

24. Ως συνδικαλιστής και Γ.Γ. της Ε.ΚΥ.ΣΥ. τι είναι αυτό που σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις;

«Για 35 περίπου χρόνια ασχολούμαι με τον συνδικαλισμό. Αγωνίζομαι μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της ΠΕΟ για να υπερασπίσουμε το δίκαιο του απλού ανθρώπου, του φτωχού, του συνταξιούχου και του κάθε ανθρώπου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σε όλη αυτή τη διαδρομή είμαι μάρτυρας όπως και ολόκληρος ο κυπριακός λαός ότι το ΑΚΕΛ, γενικά το Λαϊκό Κίνημα, ήταν πάντα δίπλα στο κάθε αγώνα που έγινε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και γενικά του κυπριακού λαού.

Γι’ αυτό λοιπόν τώρα μέσα από την Ε.ΚΥ.ΣΥ. βλέποντας και επιλύοντας καθημερινά πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι μας όπως και τα παιδιά και εγγόνια τους, που αρκετά είναι και άνεργοι ως θύματα της οικονομικής κρίσης, αποδέχτηκα εισήγηση – προτροπή στελεχών μας και φίλων να ενταχθώ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ που με βάση δημοκρατικές διαδικασίες έχω εκλεγεί και είμαι υποψήφιος για τις εκλογές του Μάη και αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για μένα.»

24. Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν με τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα;

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι, με πρωταγωνιστή το κράτος, να παρθούν μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας στη πράξη. Με συγκεκριμένους στόχους και προϋπολογισμούς πρέπει να προγραμματιστούν έργα ανάπτυξης για να δοθεί η δυνατότητα στους χιλιάδες άνεργους να μπορούν να εργοδοτηθούν για να σταματήσει το μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης ιδιαίτερα των νέων μας .

Όπως είναι γνωστό το συνδικαλιστικό κίνημα έχει πάρει αποφάσεις για αντεπίθεση με σκοπό την επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στο σημείο που ήταν πριν από τις αποκοπές που άρχισαν το 2013.»

24.Ποιος είναι ο επηρεασμός των συνταξιούχων τα τρία τελευταία χρόνια με αφορμή την οικονομική κρίση;

«Μετά το καταστροφικό κούρεμα των καταθέσεων που έκανε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη τον Μάρτιο του 2013 όπως είναι γνωστό, άρχισε η καταστροφή της οικονομίας.

Οι συνταξιούχοι μας μετρούν συνεχώς ζημιές. Πέραν από το 30% έχει πληγεί το βιοτικό τους επίπεδο. Αφαιρέθηκε ή μειώθηκε η μικρή επιταγή-το μικρό τσιεκούδι. Ένα δικαίωμα που κερδήθηκε επί διακυβέρνησης της Αριστεράς. Καταργήθηκε το πασχαλινό επίδομα. Με το κριτήριο κοροϊδία που έβαλε η νέα κυβέρνηση, δεν το δικαιούται σχεδόν κανένα νοικοκυριό δύο ατόμων.

Καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πληρώνουν φορολογία για το σπίτι τους.

Τον Ιανουάριο χιλιάδες συνταξιούχοι είχαν αντιληφθεί ότι η μικρή τους επιταγή είτε είχε αποκοπεί είτε είχε μειωθεί. Ο λόγος είναι ότι η Κυβέρνηση έχει μπει στις τράπεζες και έχει πάρει στοιχεία και έχει υπολογίσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τόκους, το έχει υπολογίσει στη σύνταξη με αποτέλεσμα να μειωθεί ή αποκοπεί η μικρή επιταγή. Επίσης για αυτούς που θεωρούνται δικαιούχοι του Ε.Ε.Ε. η κυβέρνηση έκαμε ακόμα μια «επανάσταση στη κοινωνική πολιτική». Καταργεί την 13η σύνταξη σε 12 μηνιαίες δόσεις με αποκοπή που κάνει από την μικρή επιταγή κάθε μήνα.

Το βασανιστικό ερώτημα των συνταξιούχων είναι γιατί η κυβέρνηση δεν ζητά από τις επιχειρήσεις όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και εξουσιοδότηση να μπορεί να ελέγχει τις καταθέσεις τους στις τράπεζες προτού τους εγκρίνει στο σχέδιο που εφαρμόζει, με τα οποία τους στέλνει εντελώς δωρεάν υπαλλήλους απόφοιτους πανεπιστημίων, δήθεν για να αποκτήσουν εμπειρία χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ ενώ πληρώνει το κράτος €500.»

24. Ποια προβλήματα δημιούργησε κατά την άποψη σας, όχι μόνο στους συνταξιούχους αλλά και στις υπόλοιπες ομάδες, το Ε.Ε.Ε.;

«Το Ε.Ε.Ε. ήταν ένα πυροτέχνημα το οποίο έχει σβήσει και τώρα φαίνεται η γύμνια του. Είναι πάρα πολλές οι αδυναμίες αυτής της νομοθεσίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ δεν την ψήφισε. Από την αρχή εντοπίσαμε ότι οι συνταξιούχοι δεν θα είχαν κανένα απολύτως όφελος. Ήταν ένα «πολύ καλά μελετημένο σχέδιο» για να μην δικαιούνται οποιονδήποτε άμεσο οικονομικό όφελος. Η κατώτατη σύνταξη που είναι η κοινωνική (της οικοκυράς) είναι 336 ευρώ το μήνα ,όμως μαζί με τη μικρή επιταγή ,δικαίωμα που παραχωρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, που είναι 150 ευρώ, φθάνει σύνολο 486 ευρώ. Το Σχέδιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη που το ονόμασαν επανάσταση στο τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής προβλέπει ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 480 ευρώ. Κατά συνέπεια είναι πιο χαμηλό από το ποσό που δικαιούνταν ο πιο χαμηλά αμειβόμενος συνταξιούχος. Τι άλλο από κοροϊδία είναι; Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός που έδωσε δημοσιογράφος μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας ότι το Ε.Ε.Ε. είναι ο Έσχατος Εγγυημένος Εξευτελισμός της αξιοπρέπειας του απλού ανθρώπου και των συνταξιούχων ιδιαίτερα. Για τους άνεργους και τους μακροχρόνια άνεργους και πάλι η νομοθεσία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Αιτητές υποβάλλοντας τις αιτήσεις τους ενώ δηλώνουν ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν έχουν εργαστεί, δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε αποταμιεύσεις στις τράπεζες, εντούτοις αποκλείονται γιατί ήταν τυχεροί και είχαν μια κληρονομιά – ένα χωράφι το οποίο εξελίχθηκε σε οικόπεδο και το προορίζουν για να το παραχωρήσουν στα παιδιά ή στα εγγόνια τους, λόγω της νομοθεσίας του Ε.Ε.Ε. θεωρούνται άτυχοι από το γεγονός ότι η θεωρητική του αξία σήμερα είναι πάνω από τις 100.000 ευρώ και ως εκ τούτου απορρίπτονται.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και για τους πρώην λήπτες δημοσίου βοηθήματος, τους πολύτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους ανάπηρους, διότι τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και ως εκ τούτου δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια στο να υποβληθούν οι αιτήσεις, να εξεταστούν, και να φανεί αν θα είναι δικαιούχοι.
Είναι ξεκάθαρο ότι η αυστηρότητα της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ εξαντλείται στους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη βαθμολογείται με απροβίβαστο αναφορικά με τον τρόπο συμπεριφοράς της έναντι των ηλικιωμένων και αναπήρων που έχουν υποβάλει αίτηση για το Ε.Ε.Ε. και ζητούν φροντίδα λόγω του ότι είναι μεγάλης ηλικίας με σοβαρά προβλήματα υγείας, αναπηρίας ή ανήμπορα να αυτοεξυπηρετηθούν.

Παρουσιάστηκε μεγάλη αμέλεια για το ότι άτομα έφυγαν από την ζωή αβοήθητοι περιμένοντας να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. 1500 περίπου άτομα περιμένουν ακόμη για περισσότερο από 1.5 χρόνο.»

24.Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΓεΣΥ πως επηρεάζει τους συνταξιούχους;

Οι ασθενείς ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι υποφέρουν από το γεγονός ότι δεν υπάρχει Γενικό Σχέδιο Υγείας. Πέραν από το ότι από τον Αύγουστο του 2013 οι συνταξιούχοι πληρώνουν στα νοσοκομεία για εγγραφή, για φάρμακα, για αναλύσεις στις πρώτες βοήθειες, λόγω του ότι καθυστέρησε η εφαρμογή του ΓεΣΥ, τα νοσοκομεία έχουν γονατίσει, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Μας έχει καταγγελθεί στη Βουλή των Γερόντων αλλά και στα συνέδρια της Ε.ΚΥ.ΣΥ. ότι άτομα έφυγαν από τη ζωή περιμένοντας να φθάσει η ημερομηνία για μιαν εξέταση ή για μια εγχείρηση. Συνταξιούχοι περιμένουν 2-3 χρόνια για μια εγχείρηση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ε.ΚΥ.ΣΥ. το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου πραγματοποίησε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και τα Νοσοκομεία απαιτώντας άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Θεωρούμε εγκληματική τη συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των ασθενών γιατί, ενώ έπρεπε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ το αργότερα το 2015, έκαμε συμφωνία με τη Τρόϊκα για εφαρμογή του το 2018. Την ίδια στιγμή μείωσε το προϋπολογισμό στο τομέα της υγείας κατά 300 εκ. με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η προσφορά υπηρεσιών προς τους ασθενείς ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη φαρμάκων. Επιπλέον, η αδυναμία των νοσηλευτηρίων μας να κάμουν εξειδικευμένες αναλύσεις παραπέμποντας τους ηλικιωμένους και γενικά τους ασθενείας στον ιδιωτικό τομέα με σημαντικό κόστος, επηρεάζει σημαντικά το βιοτικό τους επίπεδο.
Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός για τους συνταξιούχους είναι λέξεις που έχουν χαθεί στη διαδικασία για εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας.

Η υγεία πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για τους πλουσίους. Οι συνταξιούχοι μας δικαιούνται σεβασμό και αξιοπρέπεια στην υγεία.»

24.Με σκληρούς αγώνες οι συνταξιούχοι κατάφεραν να αλλάξουν την κυπριακή κοινωνία. Σήμερα, που είναι απόμαχοι της δουλειάς είναι ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης;

«Οι σημερινοί συνταξιούχοι είναι περήφανοι για τη μεγάλη τους προσφορά προς τη κυπριακή κοινωνία. Είναι όμως έντονα παραπονεμένοι και απογοητευμένοι για την συμπεριφορά της κυβέρνησης Αναστασιάδη η οποία με τις αποφάσεις της έχει πλήξει το βιοτικό τους επίπεδο και τη ποιότητα της ζωής τους πέραν από το 30% και με βάση πρόσφατες αποφάσεις της ο αρνητικός επηρεασμός συνεχίζεται. Οι συνταξιούχοι μας ωστόσο είναι αποφασισμένοι μέσα από τις γραμμές της οργάνωσης τους, της Ε.ΚΥ.ΣΥ., αλλά και με τη στήριξη του ΑΚΕΛ να αγωνιστούν για την επανάκτηση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων τους. «Τι κληρονομιά θα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας» ήταν η συγκλονιστική αναφορά κάποιου στελέχους της Ε.ΚΥ.ΣΥ. βετεράνου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου όταν τον ρωτήσαμε για τη παρουσία του με το μπαστούνι σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ε.ΚΥ.ΣΥ. Μας διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν εννοούσε υλική κληρονομιά, αλλά εννοούσε να παραδώσει στους κληρονόμους του κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες όπως είναι το δικαίωμα για εργασία με συλλογικές συμβάσεις, με συμφωνημένους μισθούς πρόσληψης, με ΑΤΑ, με αργίες, με 13ο μισθό, με ταμείο προνοίας, με άδειες και βεβαίως με Κοινωνικές Ασφαλίσεις.»

24. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία.