Κτηματολόγιο: Ανέκτησε τα αρχεία – Μέχρι 5 Απριλίου ανοίγει ξανά η Πύλη

Το μήνυμα που έλαβαν από τους χάκερς: Σας κλειδώσαμε τα αρχεία, ελάτε να μιλήσουμε

Ούτε αρχείο φαίνεται να χάθηκε, αλλά ούτε και να παραποιήθηκε από τα δεδομένα του Κτηματολογίου που δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση στις 8 Μαρτίου και μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη λειτουργήσει κανονικά, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν κάτι τέτοιο θα συμβεί έως και τις 5 Απριλίου.

Μιλώντας στην Brief, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου, Ελίκκος Ηλία, σημείωσε πως τα δεδομένα τα οποία δέχθηκαν επίθεση έχουν ανακτηθεί χωρίς να προκύπτει κάποιο πρόβλημα, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για πλήρη επαναλειτουργία του Τμήματος».

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί η Πύλη του Κτηματολογίου δεν έχει ακόμη λειτουργήσει – ενώ τα αρχεία έχουν ανακτηθεί – ο κ. Ηλία επεξήγησε πως η επαναλειτουργία του συστήματος θα γίνει αφού πρώτα διασφαλιστεί η ασφάλεια της Πύλης ώστε να μην επιτρέψει την είσοδο σε νέα κακόβουλα λογισμικά. Σύμφωνα με τον κ. Ηλία κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει το αργότερο έως και τις 5 Απριλίου, όπου η Πύλη θα λειτουργήσει πλήρως. 

Το μήνυμα που έλαβαν από τους χάκερς 

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η Brief η κυβερνοεπίθεση έγινε γνωστή στο Τμήμα Κτηματολογίου το απόγευμα της 8ης Μαρτίου, μετά από ενημέρωση από την ιδιωτική εταιρεία που χειρίζεται την πύλη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα άτομα που επιτέθηκαν απέστειλαν μήνυμα μέσω της ιστοσελίδας ενημερώνοντας τους αρμοδίους για την επίθεση και ζητώντας τους όπως προχωρήσουν σε συζητήσεις για λύτρα, ώστε να ξεκλειδώσουν τα αρχεία, με το Τμήμα να ενημερώνει αμέσως την Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες οι οποίες χειρίστηκαν το όλο ζήτημα.

Όπως μεταφέρεται από τους αρμοδίους, στόχος της επίθεσης ήταν το μπλοκάρισμα αρχείων με σκοπό τα λύτρα και όχι προσπάθεια διαγραφής ή παραποίησης αρχείων.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρονται 

Συγκεκριμένες πράξεις πραγματοποιούνται στα Κτηματολογικά Γραφεία όλων των Επαρχιών, εκτός της Κερύνειας, η οποία θα προστεθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, οι δικαιοπραξίες αφορούν μόνο την αποδοχή Δηλώσεων Μεταβιβάσεων, Υποθηκών και Εμπράγματων Βαρών και μόνο για τεμάχια/ακίνητα της Επαρχίας στην οποία γίνεται η δικαιοπραξία.

Το ωράριο λειτουργίας αποδοχής στα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία, είναι μεταξύ 8 π.μ. και 1:15 μ.μ. και για την αποδοχή Δηλώσεων Μεταβιβάσεων και Υποθηκών θα τηρείται η υφιστάμενη διαδικασία των ραντεβού.

Για το Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Κερύνειας, καθώς και για την αποδοχή/υποβολή αιτήσεων, πέραν των πιο πάνω, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

πηγή: Offsite