Ά. Κυπριανού: Ο κρατικός προϋπολογισμός ακολουθεί τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης

Ο προϋπολογισμός, που ψήφισε χθες η πλειοψηφία της Βουλής, ακολουθεί την φιλοσοφία της Κυβέρνησης των πέντε τελευταίων χρόνων, «η οποία έχει οδηγήσει σε μια ανάπτυξη που δεν βασίζεται πάνω σε γερά θεμέλια κατά την άποψή μας», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψη στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

Η ανάπτυξη, συνέχισε, δεν είναι ανάπτυξη η οποία βασίζεται πάνω σε προγραμματισμό οργανωμένο.

«Ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης αυτής, προέρχεται από την πώληση διαβατηρίων σε ξένους. Ένα μέτρο το οποίο κατά την άποψη μας μπορεί προσωρινά να βοηθήσει την οικονομία, αλλά δεν μπορεί να την βοηθά σε βάθος χρόνου, ενώ, επίσης, δεν κατανέμεται αυτή η ανάπτυξη προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας. Αντιθέτως, από αυτήν έχει επωφεληθεί ένα μικρό μέρος της κοινωνίας. Η φιλοσοφία και ο προϋπολογισμός, όπως τον εκπονεί η Κυβέρνηση πάνω σε ετήσια βάση έχει οδηγήσει στην αύξηση του χάσματος μεταξύ του 10% των πλουσίων και όλων των υπολοίπων 90%. Έχει οδηγήσει σε φτωχοποίηση μιας μεγάλης μερίδας του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, έχει διπλασιαστεί η φτώχεια από το 2013 μέχρι το 2016, ενώ η ανεργία εξακολουθεί να είναι ψηλή «γιατί δεν δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενώ έχουμε και το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών, δηλαδή κάποιοι εργάζονται και επειδή ο μισθός τον οποίο παίρνουν είναι πολύ χαμηλός, είναι φτωχοί».

«Την ίδια στιγμή είμαστε τελευταίοι, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στον τομέα της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τελευταίοι σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές και στην 21η θέση, δηλαδή λίγο πριν από τον πάτο σε ό,τι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς θα θέλαμε, λοιπόν, να υπάρξει μια καλύτερη κατανομή των κονδυλιών στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε από την μια να ξεπεραστεί το χάσμα, είτε να σμικρυνθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πλουσίων και όλων των υπολοίπων και από την άλλη να στηριχθούν σημαντικοί τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η ανάγκη για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Είναι γι΄ αυτό το λόγο, λοιπόν, που έχουμε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, όπως και τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, στις δηλώσεις του, είπε ότι το νερό είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στην Κύπρο, ιδιαίτερα λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας που έχουμε κατά περιόδους.

«Έτσι, έχει τεράστια σημασία η όλη διαχείριση του και η όλη διάθεση του στους καταναλωτές, στους πολίτες. Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας θεωρώ ότι επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και η επίσκεψη μας σήμερα εδώ. Έχουμε ακούσει με προσοχή τα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία τους απασχολούν και έχουμε πει ότι με την επανέναρξη της λειτουργίας της Βουλής, θα επιχειρήσουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες τέτοιες που από την μια να προβούν σε νομοθετικές τροποποιήσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το έργο τους και από την άλλη βέβαια να στελεχωθούν με περισσότερο προσωπικό, έτσι ώστε να είναι και πιο αποτελεσματικοί στη λειτουργία τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού τους συνεχάρη για το μουσείο που έφτιαξαν και για τη δουλειά την οποία επιτελούν, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν τη στήριξή τους και τις προσπάθειες για επέκταση του θεσμού μέσα από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Διευθυντής ΣΥΛ Νίκος Ζαμπακίδης, σε δικές του δηλώσεις, είπε ότι κατά τη συνάντηση έχουν μιλήσει για κάποια θέματα τα οποία απασχολούν την υπηρεσία.

«Όπως πάντα, έχουμε την ανταπόκρισή του, για την οποία τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Είμαστε σίγουροι ότι εκείνα τα μικρά προβλήματα που απασχολούν την Υδατοπρομήθεια της Λευκωσίας και κατ’ επέκταση των άλλων πόλεων, εάν επιλυθούν θα μπορέσουμε να εφαρμόζουμε την εκάστοτε κυβερνητική υδατική πολιτική που θα είναι προς όφελος των καταναλωτών και γενικότερα, του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια είναι τα θέματα τα απασχολούν το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, ο κ. Ζαμπακίδης είπε ότι το εργατοτεχνικό προσωπικό είναι αρκετά μειωμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε όταν υπάρχουν διαρροές που τους καλοκαιρινούς μήνες μιλούμε για περίπου 40 διαρροές την ημέρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ