Το 36,5% των Κυπρίων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο!


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Μπορεί το διαδίκτυο να έχει «εισβάλει» για τα καλά στη ζωή μας και να αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας, ωστόσο μελέτες καταδεικνύουν πως το 36,3% του πληθυσμού στην Κύπρο δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, σε σχέση με 22,4% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. 

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν σε σημερινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο Ψηφιακός Πρωταθλητής Κύπρου, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου Στέλιος Χειμώνας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για έξοδο από την κρίση, αλλά και για τη δημιουργία των απαραίτητων εθνικών υποδομών, οι οποίες θα μπορέσουν να υποστηρίξουν μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική».

Συνεχίζοντας ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως η ευρεία χρήση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών θα επιφέρει αύξηση στο ΑΕΠ της Κύπρου και θα δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας υψηλής αξίας. Παράλληλα, θα συμβάλει στη βελτίωση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο Ψηφιακός Πρωταθλητής της Κύπρου, αν και παραδέχθηκε ότι το ποσοστό των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Κύπρο είναι χαμηλό συγκριτικά με την ΕΕ, σημείωσε ότι από το 2005 ως το 2012 υπήρξε αυξητική τάση και ότι ενώ το 2005 το ποσοστό αυτό ήταν 32% στα νοικοκυριά, το 2012 ανήλθε στο 62%. Είπε, ακόμη, ότι μειώθηκε το ποσοστό των ατόμων που δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο από 64% το 2005 σε 36% το 2012.

Η μη αναγκαιότητα, η έλλειψη ικανοτήτων και το ψηλό κόστος αποτελούν τους κυριότερους λόγους για τους οποίους κάποιος ενδέχεται να μην ασχολείται με το διαδίκτυο, όπως αναφέρθηκε.

Ο κ. Χειμώνας σημείωσε, ακόμη, ότι με βάση μελέτες που έγιναν, το 2015 θα υπάρχουν 900,000 κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ στους τομείς των πληροφοριών και της τεχνολογίας.

Πρόσθεσε ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά και πως, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δημόσιας υπηρεσίας, η ψηφιακή τεχνολογία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Ακολούθως, ο κ. Χειμώνας δήλωσε ότι ήρθε σε επαφή με κόμματα, βουλευτές, υπουργούς, την ένωση δήμων και κοινοτήτων, κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικούς οργανισμούς για προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως αναφέρθηκε, όλοι είχαν θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό.

Ανέφερε, ακόμη, ότι θα δημιουργηθούν ζώνες ελεύθερης πρόσβασης στην ύπαιθρο και στις πόλεις, ενώ θα γίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 

Τέλος, ο κ. Χειμώνας είπε ότι είναι προς μελέτη και η δημιουργία της κυπριακής έκδοση της Wikipedia με ελεγχόμενη βάση δεδομένων, ειδικά για την Κύπρο.