Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι παράνομες ενέργειες οδηγούν σε αδιέξοδο – όχι σε λύση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι παράνομες ενέργειες οδηγούν σε αδιέξοδο – όχι σε λύση

Με καθαρές θέσεις στο Κυπριακό, ήρθε στην  Κύπρο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης  σε μια φάση που η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα και εξαπολύει νέες απειλές εναντίον της Αθήνας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αποκλειστική δήλωσή του στον Μιχάλη Ιγνατίου για τον «Φιλελεύθερο της Κυριακής» και την ηλεκτρονική εφημερίδα  HellasJournal , ο Έλληνας Πρωθυπουργός,  ο μόνος εδώ και πενήντα χρόνια, που αποτόλμησε να παραστεί σε εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους, στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης στη Λευκωσία: « Η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ξεχνάμε την υποχρέωσή μας να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού, σε πλήρη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία».  

Τονίζει πως ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η συνολική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί διαρκές μέλημα και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και διαμηνύει με νόημα  προς πολλούς αποδέχτες πως: «Πενήντα χρόνια μετά, «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί». Όμως, πρέπει να μετατρέψουμε την οδύνη σε δύναμή μας για το μέλλον, το μέλλον της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθετεί με σαφήνεια τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν όπως και τις γραμμές που δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν:

◗ Δεν ξεχνάμε την υποχρέωσή μας να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού, σε πλήρη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

◗ Οφείλουμε σε όσους θυσιάστηκαν και στις επόμενες γενιές να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για την επανέναρξη των συνομιλιών.

◗ Αναχαιτίζουμε απαράδεκτες αξιώσεις και μεθοδεύσεις επιβολής τετελεσμένων που παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας

◗ Το status quo  στη Κύπρο δεν είναι αποδεκτό, αλλά ούτε και βιώσιμο. Η παράτασή του εγκυμονεί κινδύνους για την επιβολή τετελεσμένων. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στη δήλωσή του, λίγες μόνο ώρες προτού αφιχθεί στο νησί μας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισημαίνει:

«Θυμόμαστε. Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, θυμόμαστε τα θύματα και την προσφυγιά του «Αττίλα». Θυμόμαστε ότι η γραμμή κατοχής στη Λευκωσία είναι ένα τείχος διχασμού στην Ευρώπη. Δε νοείται σήμερα το ένα τρίτο του εδάφους ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. να βρίσκεται υπό κατοχή. Δε νοείται η Λευκωσία, πρωτεύουσα μιας ευρωπαϊκής χώρας, να παραμένει διαιρεμένη με γραμμές.

Γι΄αυτό βρέθηκα χθες στην Κύπρο, δίπλα στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στην εκδήλωση μνήμης για την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της Ελλάδας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την θλιβερή επέτειο. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα που σέβεται την Ιστορία και τη μνήμη. Και που ταυτόχρονα δείχνει τον δρόμο του αναστοχασμού γι΄αυτά που έγιναν και γι΄αυτά που δεν έγιναν. Για να μπορέσουμε να διδαχθούμε από την Ιστορία και να αγωνιστούμε με ειλικρίνεια για την ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ξεχνάμε την υποχρέωσή μας να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού, σε πλήρη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η συνολική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί διαρκές μέλημα και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση που θα οδηγεί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Οφείλουμε σε όσους θυσιάστηκαν και στις επόμενες γενιές να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επαναλάβω ότι στη διαδικασία αυτή δεν έχουν θέση ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτές «ιδέες» περί δύο κρατών.

Αναχαιτίζουμε απαράδεκτες αξιώσεις και μεθοδεύσεις επιβολής τετελεσμένων που παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι παράνομες ενέργειες οδηγούν σε αδιέξοδο, όχι σε λύση.

Πενήντα χρόνια μετά, το status quo  στη Κύπρο δεν είναι αποδεκτό, αλλά ούτε και βιώσιμο. Η παράτασή του εγκυμονεί κινδύνους για την επιβολή τετελεσμένων. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πενήντα χρόνια μετά, «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί». Όμως, πρέπει να μετατρέψουμε την οδύνη σε δύναμή μας για το μέλλον, το μέλλον της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας».

πηγή: Philenews