ΚΥΣΟΑ: Ο εφιάλτης των ατόμων με αναπηρίες επιστρέφει

Αυτούσια η ανακοίνωση

Οι προσδοκίες του Κινήματος των ατόμων με αναπηρίες να μη ζήσουν ξανά εφιαλτικές ώρες με εκδηλώσεις όπως αυτές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του περιβόητου «ραδιομαραθωνίου» εξανεμίζονται επικίνδυνα. Η κυβέρνηση της χώρας μας επιμένει σε αναχρονιστικές πολιτικές εξευτελισμού των ατόμων με αναπηρίες και στη φιλανθρωπία σε όλα τα πολιτειακά επίπεδα, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών αυτών και την παγκόσμια αρχή του κινήματος τους «τίποτα χωρίς εμάς».

Σχεδιάζεται από την ίδια την κυβέρνηση και πωλείται μέσω της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το «φιλανθρωπικό» προϊόν «ραδιομαραθώνιος» κόντρα στην αντίθετη άποψη όλων ανεξαιρέτως των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες. Θεωρώντας τους ως άτομα χαμηλής αντίληψης και νοημοσύνης, αποφεύγουν να αναφέρονται σήμερα στα άτομα με αναπηρίες ανακοινώνοντας ότι η εκδήλωση γίνεται δήθεν για υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα υγείας. Αυτό όμως δεν κρατάει για πολύ, δεδομένου ότι τις δυο μέρες του ραδιομαραθωνίου αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις τους σε όλη τους την έκταση: Παρελαύνουν από τους ραδιοθαλάμους του ΡΙΚ κρατικοί αξιωματούχοι, οργανώσεις τρίτων που μιλούν για την αναπηρία και λαμβάνουν οικονομική βοήθεια μέσω του ραδιομαραθωνίου καθώς και ανυποψίαστοι πολίτες με αναπηρίες, που καλούνται να πουν ένα τραγούδι, ένα ποιηματάκι ή λίγα λόγια, όπως υπαγορεύεται σε αυτούς από τους αρμόδιους του ΡΙΚ και άλλους για να είναι μέσα στο «κλίμα», με μοναδικό σκοπό την αύξηση των εισροών στα ταμεία τους. Ας έχουμε όμως υπόψη μας ότι στην εξαγγελία του φετινού «πανηγυριού», γίνεται αναφορά σε €188,000 που δόθηκαν σε άτομα και σε ιδρύματα, και εκταμιεύθηκαν από τα ταμεία του ραδιομαραθωνίου από τον περασμένο Νοέμβριο, που αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος από τα περίπου €500.000 που αναφέρθηκε ότι εισπράχθηκαν τη περσινή χρονιά.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν αμφισβητεί ότι όταν η κρατική ραδιοτηλεόραση βομβαρδίζει με τεράστιες συνεχείς διαφημιστικές καταχωρήσεις και οργιώδη προπαγάνδα την κυπριακή κοινωνία, δε θα υπάρξει ανταπόκριση από μερίδα του πληθυσμού που εκλαμβάνεται ως έκφραση της «κοινωνικής ευαισθησίας» μέσω οικονομικής συνεισφοράς υπέρ των «παιδιών με προβλήματα υγείας».

Οι διοργανωτές σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση της χώρας μας, προσπαθούν να πείσουν ότι η κατάθεση του οβολού της ελεημοσύνης είναι φιλανθρωπικό χρέος του κάθε ενός. Η κυπριακή κοινωνία βομβαρδίζεται με μηνύματα ψεύτικου ενθουσιασμού για το ποσό που μαζεύεται συνολικά, τιμαριθμοποιώντας με φτηνό και αγοραίο τρόπο τις βαθιές έννοιες της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Στις τεράστιες διαφημιστικές καταχωρήσεις και την οργιώδη προπαγάνδα με μοναδικό στόχο τη χωρίς στόχους και προγραμματισμό συλλογή χρημάτων για τα παιδιά, παραλείπουν να ενημερώσουν την κοινωνία ότι σε όλο τον προηγμένο, πολιτισμένο κόσμο προϊόντα όπως ο «ραδιομαραθώνιος» έχουν εδώ και δεκαετίες καταργηθεί, διότι η φιλοσοφία του βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την θεμελιώδη αρχή της ισοτιμίας δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρίες, όπως αυτή κατοχυρώνεται σε όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις που κύρωσε η χώρα μας, που παραβιάζονται βάναυσα μέσω του ραδιομαραθωνίου. Κατά συνέπεια, το προϊόν «Ραδιομαραθώνιος» δεν προσβάλλει μόνο τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμους πολίτες, φορείς δικαιωμάτων, εμπορευματοποιεί την αναπηρία και «επενδύει» σε λογικές κοινωνικού οίκτου και ελέους, αλλά εκθέτει κατά μείζονα λόγο και διεθνώς την Κύπρο ως μια σύγχρονη ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία και την Κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της.

Αντί της ψευδεπίγραφης κοινωνικής ευαισθησίας που εκβιαστικά επικαλούνται οι έχοντες και κατέχοντες εξουσία και οι Πολιτειακοί συνοδοιπόροι τους χρησιμοποιώντας το σύνθημα «μόνο η αγάπη μπορεί», καλούμε την κυπριακή κοινωνία να αναλογιστεί την κοινωνική ευθύνη να υπάρξει το ταχύτερο ημερομηνία λήξης σε ένα προϊόν που έχει κριθεί ως «παρωχημένο, αναχρονιστικό και ακατάλληλο» σε όλες τις προηγμένες χώρες του πλανήτη και εξακολουθεί στην χώρα μας να «πωλείται» ως … αποκλειστικό και μοναδικό! Σε μια έκταση ασύλληπτου πανηγυριού για την επικράτηση της «αρτιμέλειας» επί της αναπηρίας το ΡΙΚ εξευτελίζει τους πολίτες με αναπηρίες, αποκλείοντας μάλιστα από κάθε συζήτηση τις «εφιαλτικές» μέρες του ραδιομαραθωνίου τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις. Κατά τη λήξη μάλιστα των μονολόγων από τα μικρόφωνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καταλήγουν σε σπαραχτικούς λυγμούς συγκινημένοι για την επιτυχία τους.

Ο περιβόητος «ραδιομαραθώνιος» αποτέλεσε διαχρονικά ανασταλτικό παράγοντα στην επίτευξη των διεκδικήσεων των παιδιών με «ειδικές ανάγκες, όπως χαρακτηρίζουν την ομάδα των συνανθρώπων μας που έχουν κάτω από την προστασία τους: Περισσότερα από 25 χρόνια μετά τη δραστηριότητα του ραδιομαραθωνίου τα παιδιά με νοητική αναπηρία δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε επίδομα αναπηρίας, επίδομα φροντίδας, επίδομα διακίνησης κλπ., ανεξάρτητα από καταθέσεις και εισοδήματα, όπως αυτό συμβαίνει με άλλες ομάδες των πολιτών με αναπηρίες, παιδιά με αναπηρίες ή με «ειδικές ανάγκες», όπως λανθασμένα επιλέγουν να τα χαρακτηρίζουν, μέχρι και σήμερα, δύο σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, δεν έχουν ακόμα γίνει δεχτά στα σχολεία για διάφορους λόγους (δεν υπάρχουν συνοδοί, δεν έχουν τις απαραίτητες εύλογες προσαρμογές, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί σε ποιο πλαίσιο θα φοιτήσουν), ενώ οι αξιολογήσεις δίνουν και παίρνουν μέχρι το αρμόδιο Υπουργείο να καταλήξει στην προειλημμένη απόφαση του. Επιπρόσθετα, 85% των ενηλίκων με νοητική αναπηρία λόγω ανυπαρξίας υποστηρικτικών υπηρεσιών γι’ αυτούς στη χώρα μας είναι κλεισμένοι 24 ώρες μέσα στους τέσσερεις τοίχους στα σπίτια της οικογένειας τους.

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων θεωρεί ότι οι πολίτες της χώρας μας δεν αξίζουν της εγκληματικής αυτής αντιμετώπισης, που μόνο συμφέροντα τρίτων και σκοπιμότητες που δεν έχουν καμιά σχέση με τους πολίτες στους οποίους αναφέρονται οι διοργανωτές εξυπηρετεί και δε σέβεται ούτε στο ελάχιστο την ανθρώπινη τους αξιοπρέπεια.

Από Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων