Κυβέρνηση: «Κούρεμα» ιδιωτικών

Λίγο πριν ετοιμασθούν οι αντιπροτάσεις προς την Τρόικα και ενημερωθούν την Παρασκευή οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να αυξήσει την επιβολή για την έκτατη εισφορά του ιδιωτικού τομέα από 3% έως 5% μέχρι το 2016 και θα γίνεται εξ ημισείας από τον εργοδότη και τον μισθωτό. Η Τρόικα προτείνει η μείωση του κρατικού μισθολογίου να φθάσει το 15% την επόμενη τριετία, δηλαδή να χαθούν επί της ουσίας οι αυξήσεις των τελευταίων ετών που πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φ», τα φορολογικά μέτρα που σκέφτεται να αντιπροτείνει η Κυβέρνηση προς την Τρόικα φαίνεται να επηρεάζουν και τα ακίνητα. Η έμφαση φαίνεται ότι θα είναι στη φορολόγηση των ακινήτων και ένα από τα σχέδια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυτοφορολογία και η επιβάρυνση να γίνεται πάνω στην αγοραία αξία του ακινήτου. Η Κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα πρόσθετα έσοδα από την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, θα είναι περίπου €300 εκ. κατά τη διάρκεια του μνημονίου.

Αντί των μεγάλων που προτείνει η Τρόικα, η Κυβέρνηση θα αντιπροτείνει νέες φορολογίες και μια από τις βασικές επιδιώξεις θα είναι η επιμήκυνση του προγράμματος. Η Τρόικα υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα θα είναι τριετές. Η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ κοντά στο να εξοικονομήσει / εισπράξει τα €975 εκ. από το 1,1δις. που ζητά η Τρόικα όχι όμως στα τρία έτη, αλλά στα τέσσερα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φ», οι εξοικονομήσεις αυτές για τη μείωση του κρατικού μισθολογίου και των συντάξεων, υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια. Το ένα, είναι εξοικονόμηση €150 εκ. και δεν προβλέπει καμία αποκοπή για όλους όσοι αμείβονται και λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ και το δεύτερο εξοικονόμηση €200 εκ. στην οποία θα συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

Ακόμη στις εισηγήσεις της Τρόικας δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αποκοπή του 13ου μισθού. Υπάρχει ακόμη σενάριο αύξησης του ΦΠΑ από 17% στο 18% σε τσιγάρα και οινοπνευματώδη.