Κυβέρνηση: Μήνυμα σταθερότητας η απόφαση του Eurogroup (pics)

 


 

Διαβάστε επίσης: 24Η – Δουβλίνο – Πράσινο “Φως” για το κυπριακό μνημόνιο (vid)

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Το πράσινο φως για την έναρξη για την έναρξη της τελικής διαδικασίας έγκρισης της οικονομικής στήριξης της Κύπρου, δόθηκε την Παρασκευή, στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο.

Από την πλευρά της η Λευκωσία, υπερτονίζει το γεγονός ότι, η έγκριση έγινε χωρίς καμία διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση από τους Ευρωπαίους εταίρους, κάτι που φημολογείτο έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως η απόφαση αυτή χωρίς οποιεσδήποτε επιπρόσθετες απαιτήσεις, «στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου και των συμπολιτών μας».

Τόνισε παράλληλα πως, «παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό, η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει, μας αφήνει ικανοποιημένους.

Την ίδια ώρα ο η κυβέρνηση δια του  κυβερνητικού εκπροσώπου διέψευσε τις πληροφορίες, που ήθελαν την Λευκωσία να έχει ζητήσει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ζητήσει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια υπό το Μνημόνιο με την Τρόικα. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου από 17,5 δις σε 23,5 δις, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλει εκ των πραγμάτων νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες, θέλοντας έτσι να καθησυχάσει τις ανησυχίες.

Συμπλήρωσε πως τα 23,5 δις για τα οποία γίνεται λόγος, έχουν ήδη ληφθεί υπόψη και έχουν αξιολογηθεί στην τελική διαμόρφωση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Για στήριξη των δηλώσεων του ο κ. Στυλιανίδης επέδωσε σημείωμα το οποίο αναφέρεται στις χρηματοδοτικές ανάγκες και δίνεται επεξήγηση για τη διαφορά μεταξύ των 17,5 δις και των 23,5 δις καθώς και ανάλυση για το πώς αυτή η διαφορά δικαιολογείται από τα δεδομένα. 

Δείτε τον πίνακα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες