Κυβέρνηση: Συγκρατημένη αισιοδοξία για PIMCO

Πρόσθεσε πάντως ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.


Διαβάστε επίσης για το ότι η Κυβέρνηση μείωσε τις απαιτήσεις της Τρόικα. Διαβάστε ακόμα τι έγινε στη δίκη Χατζηκωστή.


Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Στεφάνου ρωτήθηκε πόσο αισιόδοξη είναι η Κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την PIMCO.

«Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας που διαπραγματευόμαστε. Από τη στιγμή, όμως που ακόμα αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να προβλέψουμε οτιδήποτε», είπε.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό δεν το γνωρίζουμε», πρόσθεσε όμως ότι αναμένονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, καθώς όλος ο διαγνωστικός έλεγχος της PIMCO θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου.

Εξάλλου είπε ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με την PIMCO «δεν είναι μόνο η Κεντρική Τράπεζα που το χειρίζεται», αλλά «και η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Οικονομικών», προσθέτοντας ότι υπάρχει μια στενή συνεργασία των δύο.

Συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση», ενόψει της αυριανής συνεδρίας του Eurogroup, όπου θα υπάρχει συζήτηση για την Κύπρο και είπε ότι «θέλουμε να είμαστε πολύ φειδωλοί στο τι λέμε, διότι θέλουμε να βοηθήσουμε, έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να πάρει το καλύτερο δυνατόν από τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Eurogroup».

Πρόσθεσε ότι δεν έχει τελειώσει η διαδικασία και ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ ακολούθως είπε ότι θα χρειαστεί και πάλι να υπάρξει συζήτηση στο Eurogroup και να τύχει η συμφωνία της έγκρισης των εθνικών Κοινοβουλίων, όπως προνοούν οι διαδικασίες.

Σε ερώτηση αν στο Eurogroup θα συζητηθεί το ποσό των 10 δις ευρώ που αναφέρεται στο Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ποσό που τέθηκε στο Μνημόνιο έγινε για να βοηθηθεί η εργασία, προσθέτοντας ότι «πάνω σε αυτή τη βάση διαμορφώθηκε και το δημοσιονομικό μέρος του Μνημονίου, μαζί με τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων».

Σκοπός, είπε, ήταν να εξασφαλιστεί το ποσό που έθετε η Τρόικα, ύψους 975 εκ. ευρώ, παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές και η κυπριακή οικονομία να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4% μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος Προσαρμογής το 2016.

Η κυπριακή οικονομία έχει υγιείς βάσεις, παρά τα διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν μέσα από τις δεκαετίες, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «μπορεί να ανταποκριθεί».

Αναφέρθηκε παράλληλα στην προοπτική της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι είναι πολλά και σημαντικά τα έργα που πρέπει να γίνουν για τις υποδομές, με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Παράλληλα είπε ότι θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Αρχής Ανθρώπινου Δυναμικού που ανεβάζει τον αριθμό σε τέσσερεις χιλιάδες.

Σημαντικό στοιχείο για την οικονομία, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, είναι και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και μείωση των επιτοκίων.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κόσμος ζητά την τιμωρία όσων ευθύνονται για το θέμα των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε «την αποφασιστικότητα και τη θέση της Κυβέρνησης, έτσι όπως τη διατύπωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του, για να υπάρξει ανάδειξη και εντοπισμός των ευθυνών αναφορικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μέσα από την έκθεση του στην ελληνική οικονομία και να υπάρξει επιμερισμός ευθυνών και τιμωρία».

Συμπλήρωσε ότι σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία, μετά τις ευθύνες έρχεται η τιμωρία, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα των ερευνών που διενεργεί η εταιρεία “Alvarez and Marsal” είναι στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, η έρευνα θα ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα του Γενάρη, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ ανέφερε τέλος ότι η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο όποιο ερευνητικό έργο και την ποινική διαδικασία, που είναι αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα.

Πηγή: ΚΥΠΕ