Λαγκάρντ: Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για μειώσεις επιτοκίων

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» τονίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ

Την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των βασικών επιτοκίων είναι πρόωρη, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια, η πρόεδρος Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε βάσει των οικονομικών στοιχείων. «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο» υποστήριξε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα καθορίζονται σε «επαρκώς περιοριστικά επίπεδα» για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. «Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, στο πλαίσιο της εντολής μας, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε επανειλημμένως στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα τραγικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς επηρεάζουν το κόστος αγαθών και υπηρεσιών με αποτέλεσμα να υφίστανται πληθωριστικές πιέσεις.

«Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε επίπεδα μεγαλύτερα του αναμενόμενου εάν οι μισθοί (σ.σ στη νΕυρωζώνη) αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια εταιρικών κερδών είναι μεγαλύτερα από όσο δείχνουν τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί σημαντικά εάν οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής μειώσουν τη ζήτηση ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα. Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί ταχύτερα στο εγγύς μέλλον εάν η τιμή ενέργειας μειωθεί έτι περαιτέρω», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Μήνυμα προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ: Προχωρήστε άμεσα στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων

Η πρόεδρος Λαγκάρντ αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη, ιστορική, απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EcoFin) για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, καλώντας τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και της ΕΕ να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή τους, ζητώντας παράλληλα από τις εθνικές κυβερνήσεις να σταματήσουν πάραυτα τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, και να προχωρήσουν σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί το δημόσιο χρέος. «Είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

πηγή: Πρώτο Θέμα