Πάρτι στη Λαϊκή, με μπόνους εκατομμυρίων (docs)

Η κ. Αντωνιάδου ανέφερε πως ρίζα του κακού ήταν ο Αντρέας Βγενόπουλος και το Tosca Fund.

Σύμφωνα με την διαχειρίστρια της Λαϊκής, η διοίκηση της τράπεζας δεν απαρτιζόταν από ανθρώπους που γνώριζαν το τραπεζικό σύστημα και γι αυτό οι αποφάσεις που λάμβαναν ήταν ζημιογόνες για την Λαϊκή

Χαρακτηριστικά η κ. Αντωνιάδου είπε πως “Ήταν ένας μεγάλος κουκουμάς που βρήκαν πολλοί για να κάνουν ότι θέλουν, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους”.

Η τράπεζα βάδιζε με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή της και κάποιοι έκαναν πραγματικά πάρτι και διαχειρίζονταν αυθαίρετα τα λεφτά των καταθετών. Συγκεκριμένα, δόθηκαν 50 εκατ. ευρώ ως μπόνους σε στελέχη της Λαϊκής, για τους οποίους οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν τακτοποιηθεί, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αντρέα Κυπριανού.

Όπως είπε, στην Λαϊκή έγιναν πρακτικές οι οποίες καταδολίευαν το ίδιο το νομοθετικό καθεστώς και τους πιστωτές.

Από τα μπόνους αυτά, τα 17.7 δόθηκαν στην Κύπρο και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Επίσης το 2011 δόθηκαν 1.1 εκ μπόνους σε δωρεάν μετοχές με την φορολογία να αγγίζει τα 223 χιλιάδες ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε από την Τράπεζα και όχι από αυτούς που τα έλαβαν, κάτι που θεωρείται ότι υπολογίστηκε ως έξοδο της Τράπεζας. Μάλιστα ένα μόνο άτομο, έλαβε μπόνους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε χθεσινή του αναφορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως πρέπει να σταματήσουν να πηγαίνουν νομοσχέδια στη Βουλή για στήριξη των τραπεζών και να στηριχτούν οι δανειζόμενοι.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκος Ερωτοκρίτου, μιλώντας στην Επιτροπή, διερωτήθηκε γιατί έπρεπε να πληρωθούν μπόνους για να προβαίνουν οι υπάλληλοι της Λαϊκής σε παράνομες πράξεις και για το γεγονός ότι χάθηκαν στο τέλος 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από στην Επιτροπή από τον τέως Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων Μιχάλη Αθανασίου, το 2006 η Τράπεζα ήταν πολύ εύρωστη, ο δείκτης έγινε ανησυχητικός το 2011, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2011 άρχισε ο δανεισμός από τον ELA. Πριν υπήρχε μεγάλη εξάρτηση από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δανεισμός από την ΕΚΤ ήταν στα 6 δις ευρώ το 2009, στα 7 δις το 2010 και στα 9,3 δις το 2011.

Στο τέλος του 2010 του ο δανεισμός της Τράπεζας ήταν στα 13,9 δις ευρώ και στα 9,7 δις οι καταθέσεις. Όπως ανέφερε συνέχισαν και δάνειζαν στην Ελλάδα, σε μια οικονομία που δεν πήγαινε καλά και την υποστήριζε η Κύπρος και η ΕΚΤ.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι προφανές πως κάποιοι εξέλαβαν την Λαϊκή ως έναν μεγάλο κουμπαρά για να αντλούν κεφάλαια, όπως οι ίδιοι επιθυμούσαν. Οι εποπτικές αρχές, πρόσθεσαν δεν έλεγξαν το 2006 όταν έγινε η συγχώνευση, την πώληση της Λαϊκής σε 3-4 εταιρείες και Διοικητής τότε ήταν ο κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δεν προνόησαν να στηρίξουν ουσιαστικά τους φορολογούμενους πολίτες, που έκαναν άθελά τους “εισφορά” τα λεφτά τους στις ορέξεις κάποιων για πλουσιοπάροχα πάρτι, και προτίμησαν να καλύψουν τις αμαρτίες των τραπεζών μας. Έπρεπε για ακόμα να φτάσουμε στον πάτο για γίνουμε πιο “σοφοί”.   

Για ακόμα μια φορά έρχονται στο φως οι προχειρότητες που γίνονται και η ατιμωρησία μερικών, που δυστυχώς οδήγησαν την Κύπρο στην καταστροφή.