Λ. Χριστοφόρου: “1 ευρώ από κάθε τουρίστα είναι και μια ανάσα για την οικονομία μας”

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι η Επιτροπή Εμπορίου εδώ και χρόνια σφυροκοπούσε στις εκάστοτε Κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού ότι για να μπορεί να έχει μέλλον και προοπτική ο τουρισμός στην Κύπρο και να λύσουμε τα προβλήματα του χειμερινού τουρισμού έπρεπε να υιοθετηθούν η πολιτική των ανοικτών αιθέρων και η πολιτική για διευκόλυνση των θεωρήσεων αδειών εισόδων όλων εκείνων που θεωρούνται ως τουριστικοί προορισμοί για την Κύπρο.

Για την Ρωσία και Ουκρανία, συνέχισε, αυτό επιτεύχθηκε και χαιρετίζουμε το γεγονός. Σημείωσε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά οφείλει η Κυβέρνηση να προχωρήσει και σε άλλα ανάλογα βήματα για να μπορέσει η Κύπρος πραγματικά να αξιοποιήσει αυτό το δυνατό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει για την οικονομία – που είναι ο τουρισμός λόγω των ιδανικών συνθηκών καθ` όλη την διάρκεια του χρόνου.

Καλέσαμε, συνέχισε, το Υπουργείο Εξωτερικών όπως με ιδιαίτερη προσοχή εγκύψει στο ζήτημα των θεωρήσεων βιζών ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε όχι μόνο από την Ρωσία και Ουκρανία αλλά και από άλλες χώρες όπως είναι η Κίνα, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και άλλοι προορισμοί που μπορούν να ενισχύσουν το τουριστικό μας προϊόν και πλέον η χειμερινή περίοδος να παύσει να θεωρείται ως νεκρή τουριστική περίοδος.

“Δεν μπορεί η Κύπρος σήμερα να έχει τα ίδια τουριστικά δεδομένα και σε επίπεδο εισοδημάτων και σε αριθμό τουριστών με αυτά που υπήρχαν πριν δεκαπέντε χρόνια όταν οι άλλες γειτονικές μας χώρες υπερδιπλασίασαν τα δεδομένα των τουριστών χωρίς να έχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός”, σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε πως “με αυτά τα δεδομένα φέτος, ο τουρισμός συνείσφερε 2 δις στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αυτά τα 2 δις στην ευρύτερη οικονομία προσμετρούνται ως 5 δις λαμβάνοντας υπόψη και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει το τουριστικό προϊόν και η διάχυση του σε ολόκληρη την οικονομία”.

“Κάθε ευρώ και κάθε τουρίστας που εισρέει σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο είναι ανάσα αλλά ταυτόχρονα είναι και πραγματική τουριστική ανάπτυξη και ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε περισσότερο τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας”, συμπλήρωσε.

Είπε τέλος ότι πρέπει να δημιουργηθούν εκεί και όπου πρέπει και νέα Προξενεία που θα μπορούν να βοηθήσουν και στις θεωρήσεις βιζών αλλά και στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι πάγια θέση του κόμματος του ότι η πολιτική των ανοικτών αιθέρων θα πρέπει να εφαρμόζεται με μόνο γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα και με τέτοιο τρόπο που να μην επηρεάζει τον εθνικό μας αερομεταφορέα, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, θα πρέπει να συνεχίσει και να επεκτείνει την εφαρμογή του πετυχημένου μηχανισμού προέγκρισης βίζας όπως έγινε με κάποιες χώρες κυρίως με την Ρωσία και Ουκρανία με πολύ θετικά αποτελέσματα και να κάνει όσον το δυνατό ευκολότερη την θεώρηση των διαβατηρίων για σκοπούς ανάπτυξης του τουρισμού σε χώρες μη μέλη της ΕΕ.

Θα πρέπει το Υπουργείο Εξωτερικών, συνέχισε, να λύσει το πρόβλημα της παραχώρησης βίζας με την Κίνα – μια μεγάλη τουριστική αγορά η οποία μπορεί να στείλει στην Κύπρο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Όπως λέχθηκε στην συνεδρία, πρόσθεσε ο κ. Κώστα, τουριστικοί πράκτορες από τα 20 μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία της Κίνας, οι οποίοι θα έρχονταν αυτόν τον μήνα για συνεργασία δεν θα έρθουν γιατί τους ζητήσαμε να ταξιδεύσουν από διάφορες πόλεις της αχανούς αυτής χώρας και στο Πεκίνο για να τύχουν προφορικής συνέντευξης στην κυπριακή πρεσβεία για να τους εκδοθεί ή όχι η βίζα τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι μετά την θετική εξέλιξη που υπήρξε σε σχέση με την ευκολία διακίνησης τουριστών από την Ρωσία με την κατάργηση της πολιτικής για τους κλειστούς αιθέρες – έχουν γίνει ανοικτοί οι αιθέρες μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας – έχουμε επικεντρωθεί κατά πόσον θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις βίζες, οι οποίες δημιουργούν ακόμα μια δυσκολία στους τουρίστες από τρίτες χώρες να επισκεφθούν την Κύπρο.

“Εγινε αρκετή συζήτηση, υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστούν τα προβλήματα χωρίς να φθάσουμε σε επίπεδο να δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα με την ΕΕ. Το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά τρόπους ώστε να ξεπεράσουμε θέματα που αφορούν προβλήματα που δημιουργούνται με την έκδοση των βιζών ώστε το συντομότερο δυνατό να ανοίξουν κι άλλοι προορισμοί που να υπάρχει εύκολη διακίνηση τουριστών προς την Κύπρο με αποτέλεσμα να έχουμε ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος σε όλη την τουριστική χρονιά, ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει μια πηγή και εισοδήματος και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς είπε πως υπάρχει η μέθοδος με την προ-βίζα όπως λέγεται και εφαρμόζεται στην Ρωσία, όπου ηλεκτρονικά μπορεί να εκδοθεί αυτή η βίζα. Εχει αναφερθεί, σημείωσε, ότι στην πρεσβεία στην Μόσχα σε μια ημέρα είχαν εκδοθεί 5 χιλ. και προσπαθούμε να δούμε αν αυτή η μεθοδολογία μπορεί να σε χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με την ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι η Κύπρος έχει την δυνατότητα από μια χώρα των 2,5 εκ. τουριστών να καταστεί μια χώρα προορισμός που να αυξήσει κατά πολύ αυτόν τον αριθμό.

Για να γίνει αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να κατανοήσουμε εδώ στην Κύπρο ότι σίγουρα θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Πρόσφατα, ανέφερε, έχει αλλάξει το σύστημα των ανοικτών αιθέρων, το οποίο θα υποβοηθήσει τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Ο κ. Βαρνάβα αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατικής διαδικασίας που ακολουθούν οι πρεσβείες μας για την έκδοση άδειας εισόδου.

“Θεωρούμε ότι η Κύπρος την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης έχει την προοπτική να αναπτύξει κατά πολύ την τουριστική βιομηχανία που είναι ο τομέας που έχει μείνει αυτή την στιγμή για να θεωρούμε ότι υπάρχουν ελπίδες να ανακάμψει η οικονομίας μας. Να πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα που μέσα από την οικονομική κρίση που την μαστίζει έλαβε τέτοια μέτρα που μιλάμε για υπερδιπλασιασμό του τουριστικού ρεύματος που είχε από πέρσι στην φετινή περίοδο”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης είπε ότι ο Οργανισμός με μεγάλη ικανοποίηση που πληροφορήθηκε την άρση όλων των εμποδίων που αφορούσαν την αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με την Ρωσική αγορά και κυρίως με την Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.

Με αυτή την εξέλιξη, σημείωσε, τα δεδομένα για τον τουρισμό είναι ακόμα καλύτερα και αναμένουμε το 2014 να είναι μια χρονιά καλύτερη για τον τουρισμό απ ΄ ότι το 2013.

“Είμαστε βέβαιοι ότι με τις κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον ΚΟΤ θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε το κέρδος μας – με αυτή την νέα συμφωνία. Ηδη έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαφών με τους κυριότερους τουριστικούς πράκτορες της Ρωσίας για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο έναρξης προγραμμάτων για την Κύπρο καθ ΄ όλη την χρονιά`, πρόσθεσε.

Ο κ. Ορουντιώτης ανέφερε ότι “θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες και από πλευράς Κυβέρνησης για το θέμα της εξεύρεσης κονδυλίων προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά που έχουμε υπόψη μας να κάνουμε προκειμένου να εκμεταλλευθούμε τις νέες εξελίξεις”.

Εκανε έκκληση ώστε να υπάρξει μια νέα θεώρηση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών και Κυβέρνησης για το θέμα προϋπολογισμού του ΚΟΤ (που είναι μείον 5 εκ. ευρώ) ώστε να έχουμε και τα όπλα για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε για το 2014.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι πρώτες επιβεβαιώσεις για αφίξεις από την ρωσική αγορά, μιλούν για ένα αριθμό 50 με 60 χιλ. ευρώ όμως πιστεύεται ότι ο αριθμός θα ανέβει κατά πολύ.

“Μιλούμε πλέον ότι θα είναι καθαρά για επιπρόσθετους τουρίστες από Νοέμβριο, Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο”, διευκρίνισε.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης είπε ότι “βλέπουμε από την πρώτη ημέρα που είναι σε ισχύ η νέα συμφωνία φιλελευθεροποιημένων πτήσεων από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη να έχει εκδηλωθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόσθετων πτήσεων από σημαντικούς διοργανωτές ταξιδίων που πέρσι δεν έκαναν πτήσεις τον Χειμώνα”.

Ερωτηθείς είπε ότι 100 χιλ. πρόσθετοι Ρώσοι τουρίστες σημαίνει για την οικονομία μας κατά την διάρκεια του Χειμώνα 100 περίπου εκ. ευρώ εισροή – ο κάθε Ρώσος αφήνει με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας 1.000 ευρώ στην οικονομία του τόπου.

Πηγή: KYΠΕ