Λεπτοί χειρισμοί για τη στήριξη των τραπεζών

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης λέγοντας ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιαγράμματα, στέλλοντας παράλληλα το μήνυμα ότι “θα παρθούν αποφάσεις οι οποίες θα σταθεροποιήσουν και θα εξυγιάνουν το τραπεζικό σύστημα”.

“Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά να είναι είστε σίγουροι ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, διαβεβαίωσε ο κ. Δημητριάδης, ύστερα από συνάντηση με την ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου, στα γραφεία του Κινήματος.

“Όταν είναι η ώρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις”, ανέφερε, ενώ διαβεβαίωσε επίσης ότι η ΚΤ κάνει “όλες αυτές οι ενέργειες που θα δημιουργήσουν ένα δακτύλιο ασφαλείας γύρω από την παρουσία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα”.

Επίσης, ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε ότι “εκείνο που εξετάζουμε είναι το ενδεχόμενο ένταξης μας στο Μηχανισμό για να στηρίξουμε το τραπεζικό μας σύστημα”.

“Εάν τελικά αποταθούμε (στο Μηχανισμό) – διότι δεν είναι δεδομένο ότι θα αποταθούμε, καθώς υπάρχουν και άλλες επιλογές – θα επιδιώξουμε τους καλύτερους όρους για την οικονομία και οι όροι αυτοί πρέπει να περιλαμβάνουν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τίποτα περισσότερο”, τόνισε ο Διοικητής της ΚΤ.

Από την πλευρά της, απαντώντας η κ. Παναγιώτου σε ερώτηση αν θα είναι καλύτερα να επιλεγεί η σύναψη ενός διμερούς δανείου, παρά η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, είπε πως διαβλέπει ότι “δεν υπάρχει ένας απόλυτα ακίνδυνος μηχανισμός χωρίς τις ανάλογες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα”, προσθέτοντας ότι “εκ των πραγμάτων είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τον άλλο τρόπο θα υπάρχει ένα κόστος για τον πολίτη για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω”.

“Όταν γίνεται ένα δάνειο, πρέπει να αποπληρωθεί και αυτό έχει αντίκτυπο και στους πολίτες. Δεν θα βρεθούν τα λεφτά από το πουθενά για να αποπληρωθεί ένα δάνειο, πρέπει να συμβάλουν όλοι και οι πολίτες”, πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αυτές “είναι σίγουρα δύο επιλογές και χωρίς να γνωρίζει κάποιος σε λεπτομέρεια τους όρους των δύο επιλογών δεν μπορεί να εκφράσει απόλυτη άποψη”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “ούτε η μια επιλογή ούτε η άλλη επιλογή κατ` ανάγκη σημαίνει επιπρόσθετο βάρος για τον Κύπριο πολίτη”.

“Εφόσον οι όροι, στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, είναι οι όροι που έχουν να κάνουν με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, πιστεύω ότι δεν υπάρχει επιπρόσθετο κόστος, από αυτό που έχουμε ήδη, στον Κύπριο πολίτη”, είπε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι “το ίδιο ισχύει με ένα διακρατικό δάνειο το οποίο δεν θα έχει όρους στην Κυβέρνηση για οτιδήποτε”.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ΚΤ κάνει “όλες αυτές οι ενέργειες που θα δημιουργήσουν ένα δακτύλιο ασφαλείας γύρω από την παρουσία των τραπεζών μας στην Ελλάδα και στόχος μας είναι”, όπως είπε, “αυτός ο δακτύλιος να δημιουργηθεί το συντομότερο ούτως ώστε οποιεσδήποτε επιπτώσεις από οποιεσδήποτε εξελίξεις στην Ελλάδα να μας επηρεάσουν στο λιγότερο δυνατό βαθμό”.

Όσον αφορά το υπό συζήτηση θέμα των δημοσιονομικών μέτρων, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αυτό “πρέπει να μπει στο πλαίσιο ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος”, καθώς “το έλλειμμα του κράτους έχει μειωθεί από 6,5% στο 3,5% και με τα επιπρόσθετα μέτρα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο”.

Αναφορικά με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αυτές είναι συστάσεις και “δεν είναι κάτι που κατ’ ανάγκη πρέπει να υιοθετήσουμε αμέσως”, προσθέτοντας ότι “εξετάζοντας αυτές τις συστάσεις σε βάθος μπορεί να πει κάποιος ότι δεν είναι ανεπτυγμένες στο βαθμό που θα μπορούσε να είναι ανεπτυγμένες και δίνουν ένα περιθώριο συζήτησης”.

Φέροντας ως παράδειγμα τη σύσταση της Επιτροπής για εναρμόνιση της εποπτείας των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αυτή η σύσταση “δεν τεκμηριώνεται και γενικότερα η διαφορετικότητα ενός συστήματος, ακόμη και ενός βιολογικού συστήματος – όχι μόνο τραπεζικού συστήματος – είναι πηγή ανθεκτικότητας”.

“Δεν θέλουμε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσα στο σύστημα να είναι τα ίδια”, είπε ο Διοικητής της ΚΤ, ο οποίος διερωτήθηκε “πού θα βρισκόμασταν σήμερα αν όλοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έπαιρναν τους ίδιους κινδύνους”.

Ανέφερε ότι “η διαφορετικότητα του συνεργατισμού είναι ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να διατηρήσουμε και πρέπει να εξηγήσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είναι κάτι αρνητικό για την οικονομία μας αλλά κάτι το οποίο είναι θετικό” και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί στην Επιτροπή, η οποία “δεν είναι εκεί για να επιβάλλει πράγματα σε βάρος της οικονομίας”. 

“Ο ανταγωνισμός μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι κάτι το αρνητικό”, είπε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι εκείνο που επιδιώκει η ΚΤ είναι τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία “δεν έρχεται από μόνη όταν υπάρχει μία και μόνο εποπτική αρχή”.

Ο Διοικητής της ΚΤ έφερε ως παράδειγμα τη Βρετανία που είχε ως μοναδική εποπτική αρχή για όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την Financial Services Authority, λέγοντας ότι παρά το γεγονός αυτό, η Βρετανία δεν απέφυγε “την κρίση του 2008 και τις καταρρεύσεις της Northern Rock, της Royal Bank of Scotland και των άλλων δύο μεγάλων τραπεζών” της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, από αυτές τις εξελίξεις “η Βρετανία έμαθε ότι μάλλον η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος είναι καλύτερα να πάει πίσω στην Τράπεζα της Αγγλίας και η εποπτεία των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να μείνει σε άλλους οργανισμούς”. 

Επίσης, έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου τα διάφορα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος εποπτεύονται από διαφορετικούς οργανισμούς και σημείωσε ότι “το σημαντικό είναι η εποπτεία να γίνεται σωστά και αποτελεσματικά και να υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών”.

Ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι μέχρι τη λήξη της θητείας του, ύστερα από πέντε χρόνια, “θα υπάρχει πλήρη αρμονία όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών” του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όσον αφορά τον έλεγχο, από ξένο οίκο, των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι “αυτό είναι μια λεπτομέρεια που έχει να κάνει με τη θυγατροποίηση των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα, την οποία στοχεύουμε”, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι η ΚΤ που θα το επιβάλει, αλλά “ενδεχομένως να το επιβάλει η Τράπεζα της Ελλάδας εάν και όταν κάνουν οι τράπεζες την αίτηση για θυγατροποίηση”.