Λετίσια Τζέιμς vs. Ντόναλντ Τραμπ: Αγωγή 220 σελίδων σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, κατέθεσε την Τετάρτη μια άκρως λεπτομερή αγωγή σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην οικογενειακή του επιχείρηση και σε τρία από τα παιδιά του ότι είπαν ψέματα σε δανειστές και ασφαλιστές αναφορικά με τα πραγματικά περιουσιακά τους στοιχεία.

Σύμφωνα με τους New York Times, η κυρία Τζέιμς επιδιώκει να απαγορεύσει οριστικά στους Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων του Ντόναλντ Τζούνιορ, του Έρικ και της Ιβάνκα, να διευθύνουν επιχείρηση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο ο Τραμπ όσο και η εταιρεία του παραβίασαν εσκεμμένα τόσο τους ομοσπονδιακούς νόμους όσο και τη νομοθεσία της πολιτείας.

Ωστόσο, επειδή η ίδια δεν έχει την αρμοδιότητα να απαγγείλει ποινικές κατηγορίες στην υπόθεση αυτή, παρέπεμψε τα ευρήματά της στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν.Μέχρι στιγμής, πάντως, οι τελευταίοι δεν έχουν επιβεβαιώσει αν θα προχωρήσουν τη σχετική έρευνα.

220 σελίδες

Σε μια μήνυση 220 σελίδων, η οποία κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας στο Μανχάταν, η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης εκθέτει με νέες και εντυπωσιακές λεπτομέρειες πώς «οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του κ. Τραμπ ήταν μια συλλογή ψεμάτων». Οι οικονομικές καταστάσεις (σ.σ. ετήσια αρχεία που περιλαμβάνουν την εκτιμώμενη αξία των συμμετοχών και των χρεών της εταιρείας) διόγκωναν υπερβολικά την αξία σχεδόν κάθε μίας από τις μαρκαρισμένες ιδιοκτησίες του, σύμφωνα με την αγωγή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η πολυτελής κατοικία Mar-a-Lago στη Φλόριντα, ο Πύργος Τραμπ καθώς κι ένα κτήριο επί της Wall Street στο Μανχάταν.

Η εταιρεία επίσης απέρριπτε συστηματικά τις εκτιμήσεις εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Αφού μια τράπεζα παρήγγειλε μια εκτίμηση που διαπίστωσε ότι το κτήριο 40 Wall Street άξιζε 200 εκατομμύρια δολάρια, οι Τραμπ το αποτίμησαν αμέσως σε υπερδιπλάσιο ποσό. Συνολικά, η αγωγή αναφέρει ότι 11 από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του κ. Τραμπ περιλάμβαναν περισσότερες από 200 ψευδείς και παραπλανητικές αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων.

«Ο αριθμός των κατάφωρα διογκωμένων αξιών περιουσιακών στοιχείων είναι συγκλονιστικός, επηρεάζοντας τις περισσότερες, αν όχι όλες τις ιδιοκτησίες ακινήτων σε κάθε δεδομένο έτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση κατά του Τραμπ.

Η κυρία Τζέιμς, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της με τους Δημοκρατικούς, κατέθεσε τη μήνυση μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις ενόρκως σε συνέντευξή του στο γραφείο της.

Η μήνυση υποστηρίζει επίσης ότι οι οικονομικές καταστάσεις παραβίαζαν «πλήθος πολιτειακών νόμων». Η αγωγή της κυρίας Τζέιμς αποτελεί το αποκορύφωμα μιας αμφιλεγόμενης πολυετούς αστικής έρευνας, την οποία ο Τραμπ και οι δικηγόροι του προσπάθησαν να ματαιώσουν και να καθυστερήσουν σχεδόν σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Τον Απρίλιο, δικαστής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έκρινε τον Τραμπ ένοχο για ασέβεια προς το δικαστήριο, επειδή δεν συμμορφώθηκε πλήρως με κλήτευση της κυρίας Τζέιμς που ζητούσε ορισμένα από τα προσωπικά του αρχεία. Ο δικαστής, Άρθουρ Ένγκορον, τελικά απέσυρε τις κατηγορίες περί ασέβειας, αλλά μόνο αφού ο Τραμπ πλήρωσε πρόστιμο 110.000 δολαρίων.

Ο δικαστής Ένγκορον διέταξε επίσης τον κ. Τραμπ, καθώς και την Ιβάνκα και τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, να υποβληθούν σε ένορκη εξέταση από τους ερευνητές της κ. Τζέιμς. (Ο Έρικ Τραμπ ανακρίθηκε προηγουμένως για την έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας επικαλέστηκε επανειλημμένα το δικαίωμα της Πέμπτης Τροπολογίας κατά της αυτοενοχοποίησης).

Στις αρχές του 2022, η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης αποκάλυψε σε δικαστικά έγγραφα ότι η μακροχρόνια λογιστική εταιρεία του κ. Τραμπ διέκοψε τους δεσμούς της με τον πρώην πρόεδρο και ουσιαστικά απέσυρε οικονομικές καταστάσεις μιας δεκαετίας. Η εταιρεία, η Mazars USA, συνέταξε τις οικονομικές καταστάσεις με βάση πληροφορίες από τον κ. Τραμπ και την εταιρεία του, «η οποία σκόπευε να παραπλανήσει τη Mazars, αποκρύπτοντας “σημαντικές πληροφορίες”», όπως υποστηρίζει η αγωγή.

Κατά τη μάχη της υπόθεσης, οι δικηγόροι του κ. Τραμπ αναμένεται να τονίσουν την αποποίηση ευθυνών στις οικονομικές καταστάσεις του, λέγοντας ότι η Mazars δεν είχε ελέγξει τις αποτιμήσεις. Μπορεί επίσης να υποστηρίξουν ότι ο Οργανισμός Τραμπ υπέβαλε τις καταστάσεις σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία πραγματοποίησαν τον δικό τους οικονομικό έλεγχο.

Η οργισμένη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, με ανάρτηση στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, επιτέθηκε στην έρευνα και στην κυρία Τζέιμς, όπως έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας.

«Άλλο ένα κυνήγι μαγισσών από μια ρατσίστρια Γενική Εισαγγελέα, τη Λετίσια Τζέιμς», έγραψε ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι «είναι μια απάτη που έκανε προεκλογική εκστρατεία με την πλατφόρμα “πιάστε τον Τραμπ”».

Μάλιστα, ο Οργανισμός Τραμπ, στην ανακοίνωσή του, επέκρινε την κυρία Τζέιμς ότι «δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα των μεγάλων εξελιγμένων τραπεζών της Wall Street».

Και η απάντηση της γενικής εισαγγελέως

Απαντώντας στις αιτιάσεις των συνηγόρων του Τραμπ, η Λετίσια Τζέιμς ανέφερε σχετικά:

«Αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να παραμεριστεί και να απορριφθεί ως κάποιο είδος καλόπιστου λάθους. Οι οικονομικές καταστάσεις ήταν κατάφωρα διογκωμένες, αντικειμενικά ψευδείς και συνεπώς δόλιες. Ο κ. Τραμπ, η εταιρεία του και η οικογένειά του θα πρέπει όλοι να λογοδοτήσουν».

πηγή: CNN Greece