ΛΕΤΥΜΠΙΩΤΗΣ: «Η Κύπρος δεν θα παράσχει ποτέ διευκολύνσεις για επιθετική ενέργεια κατά χώρα»

 


Η Κύπρος ποτέ δεν έχει παράσχει και ποτέ δεν θα παράσχει διευκολύνσεις για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της οποιασδήποτε χώρας, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι είναι ευρέως αποδεκτό, ότι το διπλωματικό αποτύπωμα της Κύπρου είναι μέρος της λύσης.

«Οποιοιδήποτε δημόσιοι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε εμπλοκή της Κύπρου μέσω των υποδομών της ή των περιοχών της στην περίπτωση αντιπαράθεσης που σχετίζεται με τον Λίβανο, είναι παντελώς ανεδαφικοί. Η Κύπρος ποτέ δεν έχει παράσχει και ποτέ δεν θα παράσχει διευκολύνσεις για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της οποιασδήποτε χώρας», υπογραμμίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε γραπτή του δήλωση.

Όπως αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, η Κυπριακή Δημοκρατία «αποτελεί ένα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας και ένα αναγνωρισμένο περιφερειακό κέντρο για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, στη βάση των εξαίρετων σχέσεων της με όλα τα κράτη της περιοχής».

Η εικόνα αυτή της Κύπρου, προσθέτει, βασίζεται στην αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα της. Μέσω των πολυεπίπεδων πρακτικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, την έντονη δραστηριοποίηση της και την ενεργό διπλωματία, περιλαμβανομένου του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμβάλλει στην εδραίωση των απαραίτητων συνθηκών για επίτευξη περιφερειακής ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας.

«Η Κύπρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της επίλυσης διενέξεων μέσω ειρηνικών μέσων και διαλόγου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζει ότι οι εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλά γνωστές.

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει επισκεφθεί τη χώρα δύο φορές κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία ώστε να δοθεί πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ προς ενίσχυση της σταθερότητας στον Λίβανο», σημειώνει.

«Η Κύπρος δεν είναι μέρος του προβλήματος. Όπως είναι ευρέως αποδεκτό, το διπλωματικό της αποτύπωμα είναι μέρος της λύσης», καταλήγει ο κ. Λετυμπιώτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ